KamiloP19 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam. Złożyłem sobie kompa, widocznego w sygnaturce. Wczoraj go poskładałem, części kupione przez allegro, używane nie jakieś nówki. Na początku miałem problem z dyskiem, bios go widział, ale nie chciał wystartować systemu. Jakoś ten problem rozwiązałem. Po zainstalowaniu systemu, nadszedł czas na sterowniki. I tutaj troszeczkę mnie jeden fakt zdziwił a mianowicie, sterowniki od płyty (patrz syg.) rev1 pobrałem ze strony producenta, po rozpakowaniu ujrzałem instalki firmy ATI od karty graficznej i jakieś ogólne oprogramowanie. Niestety nic się nie dało zainstalować ponieważ pojawiał się błąd że dana wersja systemu nie zgadza się z tymi sterownikami ( sterowniki pobrane pod system XP -właściwe) Spróbowałem kilka razy i coś tam się zainstalowało, ale dziwi mnie fakt że to stery od ATI. Gdy wszystko po instalowałem, zaczęły się problemy. Przy lekkim obciążeniu systemu komp się zawieszał lub też pojawiał się blue screen z oznaczeniem 0x0000000A (OxFF00F980, 0x000000FF, 0x00000000, 0x80544D32) Sprawdziłem temperatury, niby wszystko OK, po otwarciu obudowy mostek północny był bardzo ciepły ( nie przesadzając gorący) w everescie temp 32*C pozostałe podobnie. Zdziwił mnie kolejny fakt, ponieważ w żadnych programach do sprawdzania temp GPU nie ukazywała mi się temperatura. Ogólnie monitor/tv jest full hd i na takiej też rozdzielczości pracuje komp. Wydawało mi się że to może być właśnie wina rozdzielczości, że nie wyrabia grafa. Moim zdaniem przyczyną mogą być sterowniki, pamięci, grafika, lub też przegrzewanie się mostka. Czy zna ktoś z was jakąś stronkę z której mógłbym pobrać sterowniki? ( nie strony producenta) Dodam jeszcze że nawet w spoczynku jak nic nie robię lub ew googluje, komp się zawiesza.. kolejna rzecz o której chce wspomnieć to pamięci gdy włożę je do tych samych wejść (czyli czerwonych, są jeszcze 2x zółte) komp nie startuje, jest tylko taki jeden pisk na 3s. Także wie ktoś z was co może być przyczyną? UP1 No już chyba wiem co powoduję resety i blue screeny. RAM! (patrz syg. dual channel) po wyciągnięciu jeden kości komp jak narazie chodzi a dowodem jest to że właśnie to pisze :P OCZ Technology 2GB (2x1GB) DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4 (OCZ2P800R22GK) Czyli teraz tak co powoduje że kości się nie zgrywaja? Czy są uszkodzone czy też płyta ich nie obsługuje? UP2 Orthos Type: Large, in-place FFTs - stress some RAM 10min wszystko OK UP3 Gdy podłączam jako dual komp wogóle nie startuje. Gdy oddzielnie to wszystko chodzi, ale pod lekkim obciążeniem system się resetuje. W biosie przestawiłem z 800Mhz na 667Mhz. To wszystko gra, w orthosie przez ponad 10min, zero błędów. Sprawdze jeszcze liste obsługiwanych RAM przez płytę. UP4 Sprawdziłem liste i te OCZ co mam są obsługiwane To więc DLACZEGO to nie chodzi na 800! ;/ Jak narazie widze wielkie zainteresowanie tematem.. nikt nie ma nic do dodania?:) Podnieś napięcie na pamięci na 2,1 - 2,2V Dzięki Klaus ! Pomogło :) Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez KamiloP19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Podnieś napięcie na pamięci na 2,1 - 2,2V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...