Skocz do zawartości
Varrol

Utlenianie się miedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że ten temat był już poruszany, ale chciałbym kilka rzeczy podsumować, a kilka dodać.

Otóż - niektórzy strasznie przejmują się utlenianiem miedzi, a to nie jest aż tak duży problem, bo:

- miedź nie utlenia się w nieskończoność tak jak żelazo, tylko do czasu aż wytworzy się na niej warstewka patyny i na tym proces ustaje (więc nawet lepiej jest nie czyścić bloku, bo dzięki tej warstewce nie będzie się dalej utleniał)

- blok wodny nie utlenia się w miejscu, gdzie styka się z procesorem, więc blok cały czas będzie tak samo dobrze odbierał ciepło.

- warstewka patyny na bloku wprawdzie stanowi pewną izolację cieplną, ale jest ona minimalna, a biorąc pod uwagę, że większość ciepła i tak jest oddawane przez chłodnicę, to nie jest to nic strasznego.

- jeżeli komuś patyna wyjątkowo przeszkadza, to najlepszym sposobem na jej usunięcie nie jest użycie papieru ściernego (jak często się mówi), tylko włożenie bloku (lub płytki miedzianej, złączki itp. - miedzianego przedmiotu, który chcemy wyczyścić) do roztworu wody z solą (im więcej soli tym lepiej) - działa również na srebro.

Coś pominołem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile procent zmniejsza się przewodnoć cieplna miedzi po pokryciu się patyną --- tak procentowo.

Prosta sprawa - wez przewodnosc cieplna patyny, przyjmij jakas grubosc

-nie wiem, powiedzmy 0,1 mm(to chyba troche za duzo) i sobie policz ;)

Swoja droga to nie moze byc az tak duzo, bo podobnie dzieje sie z aluminium, przy czym na alu taka warstewka tworzy sie natychmiast,

a mimo to alu tez dobrze przewodzi cieplo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że ten temat był już poruszany, ale chciałbym kilka rzeczy podsumować, a kilka dodać.

Otóż - niektórzy strasznie przejmują się utlenianiem miedzi, a to nie jest aż tak duży problem, bo:

- miedź nie utlenia się w nieskończoność tak jak żelazo, tylko do czasu aż wytworzy się na niej warstewka patyny i  na tym proces ustaje (więc nawet lepiej jest nie czyścić bloku, bo dzięki tej warstewce nie będzie się dalej utleniał)

- blok wodny nie utlenia się w miejscu, gdzie styka się z procesorem, więc blok cały czas będzie tak samo dobrze odbierał ciepło.

- warstewka patyny na bloku wprawdzie stanowi pewną izolację cieplną, ale jest ona minimalna, a biorąc pod uwagę, że większość ciepła i tak jest oddawane przez chłodnicę, to nie jest to nic strasznego.

- jeżeli komuś patyna wyjątkowo przeszkadza, to najlepszym sposobem na jej usunięcie nie jest użycie papieru ściernego (jak często się mówi), tylko włożenie bloku (lub płytki miedzianej, złączki itp. - miedzianego przedmiotu, który chcemy wyczyścić) do roztworu wody z solą (im więcej soli tym lepiej) - działa również na srebro.

Coś pominołem?

Do roztworu soli trzeba wrzucić folie Alu na dno i będzie gitesik ! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ale "agresywne" jony w wodzie mogą przereagować z tlenkiem miedzi. Dlatego woda do WC powinna być jak najbardzie odojętna ( to jest częsta wymiana na destyjowaną )

Chyba wiem, o co ci chodzi, ale przecież blok nie znajduje się w wodzie, a woda przepływa tylko przez jego wnętrze. A tam miedź raczej się nie utlenia. Ale postaram się jak najszybciej zmienić na destylowaną.

Do roztworu soli trzeba wrzucić folie Alu na dno i będzie gitesik !

To coś daje? Ja po prostu zrobiłem roztwór soli z wodą i ładnie się wyczyściło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...