Varrol Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 Wiem, że ten temat był już poruszany, ale chciałbym kilka rzeczy podsumować, a kilka dodać. Otóż - niektórzy strasznie przejmują się utlenianiem miedzi, a to nie jest aż tak duży problem, bo: - miedź nie utlenia się w nieskończoność tak jak żelazo, tylko do czasu aż wytworzy się na niej warstewka patyny i na tym proces ustaje (więc nawet lepiej jest nie czyścić bloku, bo dzięki tej warstewce nie będzie się dalej utleniał) - blok wodny nie utlenia się w miejscu, gdzie styka się z procesorem, więc blok cały czas będzie tak samo dobrze odbierał ciepło. - warstewka patyny na bloku wprawdzie stanowi pewną izolację cieplną, ale jest ona minimalna, a biorąc pod uwagę, że większość ciepła i tak jest oddawane przez chłodnicę, to nie jest to nic strasznego. - jeżeli komuś patyna wyjątkowo przeszkadza, to najlepszym sposobem na jej usunięcie nie jest użycie papieru ściernego (jak często się mówi), tylko włożenie bloku (lub płytki miedzianej, złączki itp. - miedzianego przedmiotu, który chcemy wyczyścić) do roztworu wody z solą (im więcej soli tym lepiej) - działa również na srebro. Coś pominołem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goffer Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 Jeśli patyna to takie zielone to sprawa nie wygląda tak słodko. Jeśli w wodzie będzie duzo jonów to i ona nie pomorze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 Jeśli patyna to takie zielone to sprawa nie wygląda tak słodko. Jeśli w wodzie będzie duzo jonów to i ona nie pomorze Masz na myśli, że blok może utleniać się również od środka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goffer Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 Nie ale "agresywne" jony w wodzie mogą przereagować z tlenkiem miedzi. Dlatego woda do WC powinna być jak najbardzie odojętna ( to jest częsta wymiana na destyjowaną ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 O ile procent zmniejsza się przewodnoć cieplna miedzi po pokryciu się patyną --- tak procentowo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 O ile procent zmniejsza się przewodnoć cieplna miedzi po pokryciu się patyną --- tak procentowo. Prosta sprawa - wez przewodnosc cieplna patyny, przyjmij jakas grubosc -nie wiem, powiedzmy 0,1 mm(to chyba troche za duzo) i sobie policz ;) Swoja droga to nie moze byc az tak duzo, bo podobnie dzieje sie z aluminium, przy czym na alu taka warstewka tworzy sie natychmiast, a mimo to alu tez dobrze przewodzi cieplo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 Wiem, że ten temat był już poruszany, ale chciałbym kilka rzeczy podsumować, a kilka dodać. Otóż - niektórzy strasznie przejmują się utlenianiem miedzi, a to nie jest aż tak duży problem, bo: - miedź nie utlenia się w nieskończoność tak jak żelazo, tylko do czasu aż wytworzy się na niej warstewka patyny i na tym proces ustaje (więc nawet lepiej jest nie czyścić bloku, bo dzięki tej warstewce nie będzie się dalej utleniał) - blok wodny nie utlenia się w miejscu, gdzie styka się z procesorem, więc blok cały czas będzie tak samo dobrze odbierał ciepło. - warstewka patyny na bloku wprawdzie stanowi pewną izolację cieplną, ale jest ona minimalna, a biorąc pod uwagę, że większość ciepła i tak jest oddawane przez chłodnicę, to nie jest to nic strasznego. - jeżeli komuś patyna wyjątkowo przeszkadza, to najlepszym sposobem na jej usunięcie nie jest użycie papieru ściernego (jak często się mówi), tylko włożenie bloku (lub płytki miedzianej, złączki itp. - miedzianego przedmiotu, który chcemy wyczyścić) do roztworu wody z solą (im więcej soli tym lepiej) - działa również na srebro. Coś pominołem? Do roztworu soli trzeba wrzucić folie Alu na dno i będzie gitesik ! 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 17 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2002 Nie ale "agresywne" jony w wodzie mogą przereagować z tlenkiem miedzi. Dlatego woda do WC powinna być jak najbardzie odojętna ( to jest częsta wymiana na destyjowaną ) Chyba wiem, o co ci chodzi, ale przecież blok nie znajduje się w wodzie, a woda przepływa tylko przez jego wnętrze. A tam miedź raczej się nie utlenia. Ale postaram się jak najszybciej zmienić na destylowaną. Do roztworu soli trzeba wrzucić folie Alu na dno i będzie gitesik ! To coś daje? Ja po prostu zrobiłem roztwór soli z wodą i ładnie się wyczyściło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...