Skocz do zawartości
Gość WinterPPC

Aktualizacja BIOSu Samsunga R710

Rekomendowane odpowiedzi

Gość WinterPPC

Witajcie,

Chciałem ostatnio zaktualizować BIOS swojego lapa Samsunga R710 do wersji 11SV, która poprawia algorytm chłodzenia.

Okazuje się, że korzystając z 64-bitowej wersji systemu Windows 7 program do aktualizacji BIOSu (BIOS Phoenix) wywala błąd "Fail: Driver load" i każe zrestartować system i spróbować ponownie - oczywiście zero efektów.

Pomyślałem, że to wina 64-bitowej wersji, więc wgrałem Windows XP Mode i tam pokazuje już coś innego... mianowicie - (z ang.) Nie zamontowano żadnej baterii lub jest ona na poziomie poniżej 30% naładowania.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że bateria jest włożona i jest w 100% naładowana. Any ideas how to force BIOS upgrade? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w ten sposób aktualizowałem bios w asusie, może ten samsung potrzebuje zarówno baterii jak i zasilacza, aby przeprowadzić aktualizację. (pewnie masz oryginalny zasilacz do tego lapka, bo czasem na zasilaczach zamiennych nie zawsze chce komputer poprawnie działać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na maszynie wirtualnej jaką jest XP mode mogą być problemy z prawidłowym odczytem stanu baterii i ogólnym konfigiem sprzętu - to nie powinno dziwić a tym bardziej działać.

Ostatni update biosu jaki robiłem na r710 był robiony przez Viste 32 bitową i nie było problemów. Z resztą tutaj widzę podobny problem jak u Ciebie, więc chyba na chwilę obecną pozostaje szybka instalacja XPeka na jakiejś małej partycji albo ewentualne dobijanie się do supportu samsunga z prośbą o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi