Gość WinterPPC Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Witajcie, Chciałem ostatnio zaktualizować BIOS swojego lapa Samsunga R710 do wersji 11SV, która poprawia algorytm chłodzenia. Okazuje się, że korzystając z 64-bitowej wersji systemu Windows 7 program do aktualizacji BIOSu (BIOS Phoenix) wywala błąd "Fail: Driver load" i każe zrestartować system i spróbować ponownie - oczywiście zero efektów. Pomyślałem, że to wina 64-bitowej wersji, więc wgrałem Windows XP Mode i tam pokazuje już coś innego... mianowicie - (z ang.) Nie zamontowano żadnej baterii lub jest ona na poziomie poniżej 30% naładowania. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że bateria jest włożona i jest w 100% naładowana. Any ideas how to force BIOS upgrade? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychoo Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Weź spróbuj na zasilaczu bez baterii może wtedy uda się aktualizacja biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WinterPPC Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Teraz od razu wyskakuje info, że nie ma baterii lub jest nienaładowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychoo Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Ja w ten sposób aktualizowałem bios w asusie, może ten samsung potrzebuje zarówno baterii jak i zasilacza, aby przeprowadzić aktualizację. (pewnie masz oryginalny zasilacz do tego lapka, bo czasem na zasilaczach zamiennych nie zawsze chce komputer poprawnie działać) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WinterPPC Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Wszystko oryginalne, zarówno bateria, jak i zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Na maszynie wirtualnej jaką jest XP mode mogą być problemy z prawidłowym odczytem stanu baterii i ogólnym konfigiem sprzętu - to nie powinno dziwić a tym bardziej działać. Ostatni update biosu jaki robiłem na r710 był robiony przez Viste 32 bitową i nie było problemów. Z resztą tutaj widzę podobny problem jak u Ciebie, więc chyba na chwilę obecną pozostaje szybka instalacja XPeka na jakiejś małej partycji albo ewentualne dobijanie się do supportu samsunga z prośbą o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...