Skocz do zawartości
Gość unknown210

Speedfan 4.40 + M3A770DE = problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość unknown210

Witajcie, mam CM HAF 922 czyli 2 wenty 20cm no i jeden 12cm a do tego w Karakorumie mam 12cm wenta. Któreś z nich podpięte są pod mobo czyli ASrock M3A770DE czyli model chyba nie obsługiwany przez ten program a reszta podbięta jest pod zasilacz czyli OCZ MOD PRO 700. Niby Speedfan wygrywa wenty ale nie moge ich przestawić tzn. mogę ale to nie zmienia ich prędkości, przeszukałem google wzdłuż i w szerz i nie wiem dalej co zrobić.

No i kilka PeeSów

PS1. Czy program Xp Antispy moze wpłynąć na niestabilność komputera? Przypomniałem sobie o niem jak przestawiałem takie coś z netem co kiedyś robiłem a poza tym pomyślałem, że przestawię kilka rzeczt po to, żeby przyspieszyć kompa ale to chyba przyniosło odwrotny skutek...

PS2. Co się mogło stać z moim F3 1 TB? Nie uszkodziłem go mechanicznie tylko zapchałem z 50GB dodatkowe a dysk przestał chrobotać i ma dwa stopnie więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi w SpeedFanie regulacja obrotów nie chciała działać gdy miałem włączone "Smart-Q Function" biosie ale to był Asus. Poszukaj jakiś opcji od automatycznej regulacji prędkości wiatraków i je wyłącz to pewnie SpeedFan zacznie działać jak powinien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość unknown210

Kurcze, nic takiego nie mogę znaleźć :(

AEROCOOL MODERN-V co o tym sądzicie? Dałoby radę u mnie takie coś zamontować? Mam Pentagram Karakorum z wymienionym wentem na Fandera Selektę a on coś tam może być manipulowany tylko z adapterami... Mam dwa wenty a obudowy czyli 2*20cm + 1* 12cm - standard z budy CM HAF922

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, nic takiego nie mogę znaleźć

Sprawdź w instrukcji na stronie 40. Opcja nazywa się Cool n' Quiet - wyłącz.

Wentyl z procka musi być podłączony do odpowiedniego gniazda na płycie - szegóły w instukcji :)

RTFM!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość unknown210

Cool'n quiet jest ale z googli wiem, że jest to program to wyciszenia wentylatora. O to chodzi, że na mobasie nie mam już miejsca na podłączenie tego wentyla więc musiałem podłączyć go do zasiłki.

A co z wentylami z budy?

Wyłączyłem to i nic... dalej nic.

Edytowane przez unknown210

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość unknown210

Kurcze, mam w budzie 3 standardowe wentylatory = dwa duże i jeden "mały". Te duże to 20cm-owe bydlaki więc wiele od nich zależy tj. cisza, wydajność. Ten mniejszy wyciąga z budy powietrze a dokładniej rzeczy ujmując przejmuje gorące powietrze z Fandera Selekty, który jest zamontowany w Karakorumie. Chciełbym móc manipulować wszystkimi czterema wentami - da radę? Myślałem o jakimś zewnętrznym regulatorze może... Bo widzę, że za pomocą SpeedFana nie dam rady kontrolować czterech na raz - w ogóle nie mogę żadnego kontrolować. Odnoszę wrażenie, że to te dwa duże 20cmowe robią ten hałas. Z przodu jeden pobiera zimne z otoczenia a ten górny wyrzyca zimne tak więc aż takiej wydajności. Te 2 duże są podpięte pod mobo ale nic nie mogę zrobić. W ogóle moja płyta g. nie jest obsługiwana przez SpeedFana :(

Kupiłem fajny panel za 50zł - Aerocool Modern V. Powiedzcie mi teraz czy da się jakoś do tego podpiąć te 4 wentylatory i nimi manipulować tj. 2* 20cm z budy, 1* 12cm z budy no i 12cm Fander Selekta na Pentagramie Karakorum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi