Sysia1990 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Mam problem w wyborze między dwoma komputerami mianowicie Toshiba p500-14L i5-430 4GB GT330 a Toshiba P500-174 i5-430 6GB GT330 BluRay linki do wybranych modeli to: Laptopy, Notebooki w eMobilne.pl - Laptopy , palmtopy, palmtop, notebooki i http://www.allegro.p...windows_7.html. W skrócie są do siebie bardzo podobne, tyle że Toshiba 14L nie ma bluray, nie ma funkcji turbo boost oraz ma 4GB RAM-u. Myślałam na początku żeby kupić ten model i dokupić RAM żeby było 6GB RAM-u. W Toshibie 14L musiałabym kupić 4GB RAM, ponieważ obydwie kości są zajęte przez 2 x 2GB (aby mieć 6 musze wymienić 2GB na 4GB) jest to koszt koło 600-700zł za taką karte -300zł gdzieś gdybym sprzedała jedną 2GB. Model Toshiba p500-14L kosztuje 3800zł + około 400 zł za dodatkowy RAM czyli 4400zł, natomiast Toshiba p500-174 kosztuje 5000zł. Pytanie brzmi co mi się bardziej opłaca? Wiadomo, że latopy powstają coraz to lepsze, a wydatek tego rzędu jest dla mnie dość spory dlatego też chciałabym zainwestować w coś dobrego, czego nie musiałabym wymieniać w ciągu najbliższych lat. Komputer będzie potrzebny głównie do programów typu AutoCAD, ArchiCAD, 3Dmax itd programy do projektowania. Widnows w obydwóch komputerach to Windows 7 Home Premium PL (64 bity - HDD Recovery) słyszałam że z wymienionymi programami jest problem przy tym windowsie, a zależy mi właśnie na nich. Karty nie są zintegrowane w obydwóch modelach to Karta graficzna nVidia GeForce GT330M 1 GB. W podanych wyżej linkach są dokładne specyfikacje także prosze o zapoznanie się z nimi i wszelkie uwai na temat tych komputerów. Proszę was o pomoc w wyborze komputera między tymi dwoma - prosze też o nie proponowanie mi innych laptopów ponieważ jestem zwolenniczką Toshiby tak więc zależy mi na tych dwóch modelach. Toshiba p500-174 link http://www.allegro.p..._windows_7.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...