Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar kupić nowy komputer części mam już wybrane.

A oto i one:

Postanowiłem zwiększyć budżet do 6k I złożyłem takie coś:

1.Procesor: Intel Xeon X3440-800zł

2.Chłodzenie procesora: Zalman CNPS10X Flex-130zł+2xSilentiumPCZephyr 120-40zł

3.Płyta główna: MSI P55-GD65 /intel P55-495zł

4.Pamięć ram: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9 Xtreme Series-430zł 5.Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3-180zł

6.Karta graficzna: Asus Radeon HD5850 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP-1060zł

7.Nagrywarka: Samsung SH-S223C SATA (black)-100zł

8.Zasilacz: Corsair 650W [CMPSU-650HXEU] modularny-430zł

9.Obudowa: Lancool K62-450

10.Karta dźwiękowa:

11.Monitor:LG 22'' W2220P-900zł

12.Głośniki:

13.System operacyjny: Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit-360zł

I mam taki problem a mianowicie do monitora chcę podłączyć dekoder tv cyfrowego Polsatu i głośniki.Moje pytanie brzmi jak to wszystko podłączyć aby uzyskać dźwięk z dekodera i z komputera bez przełączania kabli.

Jakie głośniki polecacie i jaka kartę muzyczna?

Dodam ze dekoder ma wyjścia hdmi, optyczne, i trzy wejścia DTV OUT.

Jaki monitor polecacie aby to wszystko dobrze podłączyć myślałem o takim:LG 22'' W2220P lub Samsung 22 SM 2333HD proszę o propozycję.

Wiem ze trochę namieszałem.

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby to wszystko miało ręce i nogi to by wypadało zrobić tak:

1. Monitor z wejściem DVI i HDMI i przełączanie między TV/PC przyciskiem an monitorze; przykładowy monit LG W2361V-PF (znaczy ten akurat posiadam, jest jako taki - jak to TN)

2. Na płycie głównej chyba nie masz wejścia cyfrowego - optycznego. Jeżeli jest gniazdo pod takowe na płycie to możesz kupić panel z wejściem (chyba na allegro ale rozkład pinów by trzeba było wtedy znać, a nie chce mi się szperać w manualu do płyty głównej)

2a. Kupić osobną kartę dźwiękową - i tu pytanie - chcesz stereo czy 5.1? Dla stereo można by kupić zewnętrzny DAC i wtedy przełączanie między PC/TV byłoby sprzętowe na tym DACu, tylko nie wiem jak one radzą sobie z sygnałem 5.1 (chyba że w dekoderze można ustawić na sztywno stereo) - przykład DAC'a USB-AUDIO DAC + Converter USB-SPDIF NOSTROMO (995150598) - Aukcje internetowe Allegro

Dla 5.1 trzeba by rozważyć jakąś ludzką kartę dźwiękową - z tańszych jaką znalazłem to Auzen X-Raider 7.1 - Surround, PCI __SOUND IMPORT (999444272) - Aukcje internetowe Allegro

3. Głośniki kupujesz wtedy takie jakie chcesz.

Wymienione przeze mnie DAC/dźwiękówka są całkowicie przykładowe - chciałem zobrazować o co chodzi. Nie znam ich brzmienia i pod tym względem sam musisz poszukać coś spełniającego wyżej wymienione wymogi + żeby to grało jakoś.

Z głośników stereo za ludzką kasę to może Microlab Solo 6c - stereo. Komputerowe 5.1 ja bym sobie odpuścił (przynajmniej do muzyki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostateczna decyzja

Karta graficzna:Sound Blaster X-Fi Titanium-305zł

Monitor:LG 23" W2361V-PF-680zł

Converter:USB-AUDIO DAC + Converter USB-SPDIF NOSTROMO-420zł

Głośniki:Logitech 5.1 X-540-340zł

Czy dźwięk z 5.1 będzie taki sam jak z 2.1 czy będzie lepszy?

Czy to co napisałem wyżej jest dobre?

Jak to wszystko podpiąć?

Edytowane przez bomag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi