Skocz do zawartości
Gość doink

kontroler RAID - dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak się jakoś złożyło że mam w domu RAID 10 z 4 dysków, chodzi to na razie na zintegrowanym z płytą kontrolerze intela, chipset X38, kontroler zintegrowany bodajże z ICH9R. Wydajność to to ma śmieszną, chciałbym to nieco usprawnić i przy okazji nie wydać fortuny, znalazłem takie cuś:

1. Adaptec RAID 1430SA

Adaptec - Adaptec RAID 1430SA

lub

2. Intel® RAID Controller SASWT4I

http://www.intel.com/Assets/PDF/prodbrief/RAID_SASWT4I_prodbrief.pdfhttp://www.intel.com/Assets/PDF/prodbrief/RAID_SASWT4I_prodbrief.pdf

Oba na PCI-E x4, więc jest nieźle ale nadal teoretycznie 4 dyski z łatwością to zapchają. Natomiast pomimo nie znalezienia informacji na temat rozwiązania intela wydaje się to szybsze. Oba kosztują podobne pieniądze., czyli około 450zł.

Problemem jest porównanie tych rozwiązań, Adaptec pisze coś takiego 140,000 I/Os

per second, natomiast intel nic na temat szybkości, poza szybkością interfejsu PCI-E i SATA.

Stąd moje pytanie do użytkowników tego typu rozwiązań lub lepszych grzebaczy w google niż ja.

Który kontroler wybrać?

Czy w tym pułapie cenowym wszystko jedno, bo lepiej niż na Intelu to chyba jest bezdyskusyjne, nie?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Czy w tym pułapie cenowym wszystko jedno, bo lepiej niż na Intelu to chyba jest bezdyskusyjne, nie?

1430SA to soft-raid, tyle że soft jest lepszy niż u intela. Lepszy = zarządzanie macierzą jest z prawdziwego zdarzenia. Karta intela to prosty/ekonomiczny hwraid - będzie szybszy, szczególnie pod windą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piszesz ciekawą rzecz, mozesz powiedziec gdzie wyczytales, albo gdzie w dokumentacji psize ze adaptec to rozwiazanie softwarowe? przy tak postawionej sprawie to wybor moze byc tylko jeden - intel

zarzadzanie macierza moze i jest fajne przy serwerze, ale w domu ustawiam raz raid 10 i nie zamierzam nic kombinowac, nic dodawac, odejmowac, zmieniac poziomow, wiec to dla mnie nie argument, cokolwiek jest na rynku do zarzadzania dla mnie bedzie wystatrczajace, ale liczylem ze ten adaptec ma wlasny procek ktory da kopa dla raidu, zwlaszcza ze ten kawalek ktrzemu nieco kosztuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

piszesz ciekawą rzecz, mozesz powiedziec gdzie wyczytales, albo gdzie w dokumentacji psize ze adaptec to rozwiazanie softwarowe?

Adaptec nazywa fake-raid HostRAID-em, zresztą ten Marvell 88SX7042 na pokładzie to poprostu 4xSATA_to_PCI-E_controller. Poza tym, po stworzeniu w biosie jakiejś macierzy linux widzi 4 zwykłe dyski -> fakeraid.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi