Skocz do zawartości
Yah00

Ciągłe pobieranie adrasu sieciowego.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem tak jak w temacie. Na jednym komputerze wszystko chodzi OK. Adres IP pobiera automatycznie

Zmiana z automatycznego uzyskiwania IP na ręczne i wypełnienie odpowiednio pól nic nie pomogło. Oczywiście w polu adres IP wpisałem inny adres niż w tym drugim kompie.

W obydwu komputerach karty sieciowe Tp-link TL-WN551G.

Z góry dziękuję za pomoc.

PS I jeszcze jedno pytanie z innej beczki. Czy zmiana procesora Pentium 4 1.5 Ghz na Celerona 2.7 Ghz dużo da? Oba procki na socket 478. Chcę zmienić ponieważ po dołożeniu przewodowej karty sieciowej do komputera zużycie procesora prawie cały czas wynosi 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed ręcznym wpisaniem adresu IP, maski i bramy wyłączyłeś DHCP na routerze?

Jeżeli teoretycznie odpowiednio skonfigurowałeś komputer i mimo tego nie było połączenia z routerem to wina leży po stronie oprogramowania/sprzętu tego komputera.

Ja spotkałem się wiele razy z problemem pobrania adresu IP z routera którego zasięg był idealny wynikało to zazwyczaj z niekompatybilności urządzeń i słabego routera.

U ciebie sprawa jest trochę inna ale dla świętego spokoju możesz przełożyć anteny pomiędzy komputerami i sprawdzić jaki będzie rezultat.

Jeśli chodzi o procesor to nie ma takiej opcji, aby po dołożeniu karty procesor był obciążony w 100%. Obstawiam jakiegoś robala sieciowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety twoje rady nie pomogły.

Czy kupno routera (np.: TP-Link TL-WR941ND) pomogłoby rozwiązać problem?

Czym łączysz się z siecią bezprzewodową? Oprogramowanie dołączone do karty WLAN czy interfejsu windowsowskiego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi