Skocz do zawartości
tabu82

Problem z dodatkowym RAM-em

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam nadzieję, że wybaczycie, że piszę na paru forach, ale szukam pomocy.

Na początek opiszę swój problem.

Na początku lutego (po wielu poradach i krytykach) zakupiłem taki oto zestaw:

- Asrock M3A785GXH/128M

- Phenom II X2 550 BE (nie dał się odblokować, choć w BIOS-ie pokazuje X4 to system nie wstaje - darowałem sobie kolejne próby)

- 2GB GoodRam DDR3 1333MHz

- Zasilacz Be quite 530W

później dokupiłem

- Samsunga F3 1TB

Po zmontowaniu wszystkiego "do kupy" system (Windows 7 Ultimate 32bit) nie działał stabilnie. Po paru testach wyszło na jaw, że problemem był RAM. Oddałem więc do naprawy, ale, że nie chciałem pozostawać bez komputera chciałem zakupić kolejną kość. Niestety w tym momencie nie sklep w którym kupuję nie posiadał GoodRam-ów. Kierując się regułą, że marka RAM-u nie ma znaczenia zakupiłem Kingstona o podobnych parametrach (1333MHz).

Gdy GoodRam wrócił z naprawy (po przetestowaniu Memtestem) postanowiłem zainstalować Windows 7 w wersji 64 bit i dodać drugi RAM.

Teraz przejdę do sedna.

Widocznie te dwie kości się "gryzą". Choć system wstaje i działa w miarę dobrze, to przy oglądaniu filmów w internecie, czy grach system się wiesza.

Teraz powstaje pytanie, czy to wina RAM, czy może coś z płytą główną?

Pomożecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem powstaje w obu przypadkach (dual i "niedual"). Z napięciami nic nie kombinowałem, bo nie za bardzo wiem dokłanie w którym to jest miejscu w BIOSie. Ten Asrock ma rozbudowaną zakładkę do konfiguracji RAM, ale jak wrócę do domu to spróbuję to odnaleźć. Za szybką odpowiedź i tak daję +.

Dodam jeszcze, że tego Kingstona kupiłem po cenie GoodRama tylko dlatego, że wtedy nie mieli ich w sklepie. Jeśli nie pomoga napięcia, to może nie będzie problemu z wymianą (kość mam dopiero od 2 tyg.). Boje się tylko o to, że na stronie Asrocka nie ma mowy o kompatybilności GoodRamów z moją płytą, a Kingstony są.

Edytowane przez tabu82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnawiam temat.

Pamięci nie chodziły stabilnie.

Wymieniłem Kingstona na goodrama.

Problem nadal pozostaje nierozwiązany.

Okazało się, że na nowej kości goodram kupionej, wtedy gdy pierwsza poszła do reklamacji, wszystko jest ok i komp się nie wiesza. ale gdy włożę tę która wróciła z reklamacji (po przetestowaniu memtestem - OK), komputer się wiesza nadal.

Mam jeszcze pytanie. w Everescie pokazuje, że jest to kość 1333 MHz ale nie ma 666 MHz, tylko ok 530.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi