Skocz do zawartości
kilex

dell czy acer

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że na tak postawione pytanie nie doczekasz się odpowiedzi. Podane modele różnią się dość znacznie, Dell ma większą matrycę, bluetooth, więcej złącz. Acer jest mniejszy, lżejszy, 2 x dłużej na baterii. Musisz określić, czego oczekujesz od lapka, do czego będzie używany, ile chcesz wydać kasy. Podawanie kolejnych modeli mija się z celem. Doprecyzuj pytanie, może ktoś Ci pomoże. Ja kupiłem 5820, czy coś z tego wynika? Raczej nie, powodzenia :wink:.

Edit:

Dziś wyszła recka Acera: Notebookcheck.pl: Recenzja Acer Aspire TimelineX 5820TG

Kiedyś Dell miał bardzo dobrą opinię (robił sprzęt głównie dla odbiorców biznesowych), Acer natomiast bardzo złą, ze względu na sam sprzęt, jak i serwis. Teraz Dell się lekko popsuł, a Acer mocno poprawił. Wszystko się pomału wyrównuje.

Edytowane przez j63

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptop ma być używany głównie w domu , ma służyć do wszystkiego, nie bardzo lubię się garbić przy kompie dlatego wolał bym większą matrycę (na stacjonarnym mam 24") będzie to mój pierwszy laptop więc chciałem się doradzić.Lap będzie też używany przez żonę i 10 letnią córkę ,co do kasy to max 4000.

Dzięki za odpowiedź ,pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już wiemy na czym stoimy, niestety ja celowałem w mniejsze modele i siedemnastkam się nie interesowałem. Jeśli ma stać w domu, a nie może być stacjonarny, to rozmiar jest OK. Co do modelu, najlepszą metodą jest poczytanie recenzji, na tym forum na pewno widziałeś, ja posiłkowałem się tutaj: Forum Notebookcheck.pl -> Recenzje Notebookcheck.pl i tutaj: Forum Notebookcheck.pl -> Recenzje użytkowników Czasami recenzje fachowców mogą zniechęcić do danego modelu, a w praktyce okazuje się, że nie jest tak źle. Dlatego warto skonfrontować taką recenzję z opiniami użytkowników. Mój laptop według recenzji, bardzo się grzeje przy mocnym obciążeniu. Gdyby nie to, że kupiłem go wcześniej, pewnie bym zrezygnował <_< , a tak mam i jestem zadowolony. U mnie się nie grzeje prawie wcale, bo nie używam tak obciążających programów. Wybór zajął mi kilka miesięcy. Jako, że o laptopach nie miałem zielonego pojęcia: czytałem, czytałem, czytałem, dopiero miesiąc temu zacząłem pytać na forum, a kupiłem tydzień temu :wink:. Wybierz 2-3 modele, w Twoim przypadku siedemnastka, Wtedy łatwiej będzie coś doradzić. Sprawa producenta jest drugorzędna, każdy ma jakieś wady i zalety, ja mam awersję do HP-praca, ale to nie znaczy, że wszystkie HP są bee. MSI piszczą procki, Sony słabe matryce, Asusy po 2 latach padają płyty główne, Acery się psują, Delle kiedyś były lepsze. Takich opinii są setki i trzeba z tego bełkotu coś odsiać. Laptop kupiony dziś za rok już jest stary, więc lepiej celować w mocniejsze komponenty, bo z modernizacją nie jest tak jak w PC, dużo droższa, a czasami niemożliwa. Procesor raczej i5/i7, choć czytałem, że i7 trochę wydajniejszy ale mocniej się grzeje <_< .Grafika, jeśli córka będzie chciała pograć, dedykowana (czyli nie zintegrowana), coś z własną pamięcią najlepiej 1GB, o odpowiedniej wydajności. Ja mam ATI Radeon 5650, dla moich potrzeb wystarcza, córka katuje SIMS2, ale karta pociągnie o wiele więcej. Pamięć RAM wiadomo, im więcej tym lepiej 4GB z możliwością dołożenia. System 64 bitowy, żeby widział całą pamięć. 32 bity widzi 3 z kawałkiem. Dysk podobnie, chyba, że nie gromadzisz jakichś kosmicznych ilości danych, to obojętnie. Jeśli będzie mniejszy (ja mam 320GB), warto by laptop miał złącze e-sata do podłączenia zewnętrznego dysku-najszybszy transfer danych (nie licząc USB 3.0, ale to jeszcze potrwa). Złącze HDMI od podłączenia TV, filmy HD pociągnie każdy laptop w tym przedziale cenowym. 4xUSB, czytnik kart pamięci to już standard. Trzeba zwrócić uwagę na tzw kulturę pracy: hałasujący wentylator, napęd, czy parkująca głowica dysku twardego. Klekocząca, uginająca się klawiatura też potrafi popsuć przyjemność obcowania z lapkiem. To by było tak w skrócie :lol2:, jeśli pisałem oczywiste oczywistości, to sorry. Jeśli w czymś pomogłem, to bardzo się cieszę. Może trochę skrócę Ci drogę przez mękę :wink:

Tak już poza konkursem, niczego nie sugerując: ACER Aspire Ethos 8943G - Forum Notebookcheck.pl. Fajny? wejdą w czerwcu, może przekroczyć 4 tyś, ale 18". Musiałbyś się odsuwać od laptopa :lol2:.

Edytowane przez j63

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam , a jak z temperaturami i hałasem z chłodzenia w soniaku? bo to dwie bolączki della, no i dell ma szybszy dysk

Temperatury są naprawdę świetne ... to jego wielka zaleta.

Co do dysku - jest cichy , jego temperatury to 29-33C .A wydajność moim zdaniem ok .

W sztuce , którą mam siedzi dysk Hitachi HTS545050B9SA00 .

Co do hałasu też jest b.dobrze .przy normalnej pracy czy dglądaniu video w HD czy Dvixie wentylator praktycznie nie słyszalny , trzeba ucho do wylotu przyłozyć.

tak do 25% obciążenia jest naprawdę cicho , no a jak damy popalić to juz jest głośniej , w max jest słyszalny zdecydowanie.

No ale tutaj na pewno nie jest głośniej niż w innych modelach na i5 / i7.

Najlepiej oblukać osobiście w sklepie takiego na wystawie , ja oblukałem w Saturnie w stosunku do innych i wątpliwości się rozwiały.

też czytałem że coś popiskiwało w tym modelu , osobiście stwierdzam że nic nie piszczy .

A część pod nadgarstek ma dobre temperatury w porównaniu do konkurencji .

No i kalwiatura , dla mnie klawisze mają świetnie dobrany skok i profil klawisza , pisze się super .Do tego nie ma uginania się klawiatury w srodkowej części , lekkie uginanie występuje tylko w obrębie klawiatury numerycznej nad napędem.

Sama matryca też moim zdaniem jest spoko , kolory są ok a kąty widzenia nie odbiegają od konkurencji.

Co do wydajności całej platformy jest b.dobrze.

Ogólnie nie mam zastrzezeń do tego modelu a jego wielką zaletą jest to że żadna z jego częsci się nie palcuje.

Dużym plusem jest też sposób podłączenia zasilania. Gniazdo od zasilania nie trzyma na sztywno wtyczki co przy pociągnięciu przypadkowym nie powoduje jego degradacji - wtyczka jest obsadzona elastycznie ale pewnie.Wykonanie ogulnie tez jest ok . troszeczkę trzeszczy klapa pokrywy przy otwieraniu i domykaniu ale sam mechanizm jest świetnie wyważony.

Sama pokrywa jest solidnie wykonana.

Zakupu nie żałuję - bardzo fajna maszynka multimedialna a dzięki pełnemu HD na matrycy praca w edytorach tekstu jest super.

No i Sony ma fullHD 1920x1080 matrycę a to duży plus przy multimediach i pracy.

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony też jest fajne ,szkoda że nie ma podświetlanej klawy znowu xps mocno się grzeje , myślałem jeszcze o apple ale to już dużo większa kasa .

W sumie to zastanawiam się pomiędzy vaio a xps

wpadł mi w oko jeszcze jeden to jest Lenovo http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=53918

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak naprawdę to się jeszcze waham pomiędzy sony a xps ale znalazłem coś takiego Sony Vaio VPCF11Z1E/ BI za ok 5000zł, laptop ma 6 tyg. jest lekko używany z gwarancją i paragonem, co o tym sądzicie???

VPCF11Z1E/BI (VPCF11Z1E/BI) : Dane techniczne : VAIO i akcesoria komputerowe : Sony

już sam nie wiem czy go brać czy zamówić nowego xps na i520.

Nie wiem jaką matrycę wybrać zwykłą czy full hd.

Proszę o pomoc w dużej mierze kieruję się waszymi opiniami.

Pozdrawiam.

Edytowane przez kilex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi