Skocz do zawartości
barszczu

Co kupić do 200 zł ? Genius SP-HF1800A vs SP-HF1255A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Przymierzam się do zakupu głośników 2.0 lub 2.1 w cenie do 200zł. Z tego co się zorientowałem wszystkie polecane na forum zestawy albo wyszły z rynku albo podrożały do niewyobrażalnych cen. W związku z tym chciałbym się zapytać co moglibyście mi polecić z obecnie dostępnych zestawów ( tak więc modele sp-hf2000x, 3000a i tym podobne odpadają ). W oko wpadły mi głośniki Geniusa, a w szczególności modele SP-hf1800a oraz sp-hf1255a. Jeśli znalazło by się w tym przedziale jakieś naprawdę dobre 2.1 też ostatecznie może być, ale raczej jestem za 2.0. To na czym mi zależy to przede wszystkim jakość dźwięku. Bardzo ważna jest dla mnie przestrzeń dźwięku oraz to, żeby dźwięki nie zlewały się w szum przy dynamiczniejszej muzyce. Jeśli chodzi o bas, to nie lubię jeśli najniższe pasma grają cały czas, ale lubię, gdy punktowo pojawia się dokładnie tam gdzie powinien ( miałem wcześniej do czynienia z głośnikami logitecha x-530 gdzie sub grał cały czas wysokim basem czyli jakimś 100hz+ i za bardzo mi się to nie podobało ). Ponieważ głośniki będą stały na widoku zależy mi też na tym, żeby były w miarę eleganckie, ale priorytetem dalej pozostaje jakość dźwięku. Jeśli chodzi o wygląd to chyba bardziej podchodzi mi model sp-hf1800a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałeś Logi X-530... co usuwa nam popularne 2.1 typu... X-230 czy X-240;

Z innych sensownych 2.1 do 200zł mamy:

GŁOSNIKI 2.1 MODECOM MC-2110 GW FVAT SS (1076508843) - Aukcje internetowe Allegro (czy tam Microlab);

Które mogą nie mieć żadnego sensu zakupu vs X-530 biorąc pod uwagę fakt wydanej gotówki;

W zestawach 2.0 też pomieszało się... negatywnie bo udane 1250/2000X czy 3000A zniknęły z oferty...

1800A czy 1255A obiecują podobny poziom, 1800A sugeruje więcej niższych tonów...

Choć są też opinie, że 1255A grają lepiej; nie potwierdzone;

Wyżej... to już startujemy od 260zł za same głośniki (Microlab Solo 1©,2C,4C) które tez niekoniecznie zagrają równomiernie z dołożonymi 100zł (vs 1800A) lepiej;

A i jest w pamięci fakt, że za 260ł to kiedyś się model 5C/6C kupowało; (6C ~300zł, dokładniej);

Napewno 1800A/1255A zagra w inny sposób od Logów; Czy się spodoba? W teorii 2.0 jest (opierając się na Twoim opisie potrzeb) bliższe temu niż Logi;

Ale w tej sytuacji nie jestem w stanie bez namysłu Ci napisać: Kup Geniusy;

Nie znajdzie się ktoś wśród znajomych z jakimiś Geniusami czy czymś podobnym>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Nie znajdzie się ktoś wśród znajomych z jakimiś Geniusami czy czymś podobnym>

Dzięki za odpowiedź.

Otóż wśród znajomych dwóch ma, niestety starych chwalonych serii. Pierwszy ma 1250x, ale nigdy nie miał ich podpiętych do dobrego źródła dźwięku. Z tego co słyszałem można powiedzieć, że grały ok, ale zapewne mogły by grać lepiej, gdyby nie były podpięte pod dźwiękówkę klasy SB16. Drugi kolega ma 2000x i wiem jedno - jak dla mnie te głośniki są trochę zbyt zmulone. Brak im klarowności i przejrzystości dźwięku. Wysoka średnica i niska góra zdecydowanie za mocno podbarwiona na ciepło, przez co całość dźwięku wydaje mi się nieco stłumiona. Znalazłem recenzje na necie, że 1800a są właśnie takiego basu pozbawione (tzn tego podbarwienia i zmulenia )więc teoretycznie bardziej odpowiadały by mojej preferencji dźwiękowej. Niestety żaden z moich znajomych nie miał nigdy żadnych głośników z serii A włączając w to modele serii 3000.

Jak też sensownie zauważyłeś, jestem skłonny trochę dopłacić powyżej tych 200zeta, ale musiałby być to wydatek racjonalny, tzn głośniki naprawdę warte dopłacenia, a nie tylko trochę lepsze, w klasyfikacji znajdujące się w granicach promilu statystycznego wyżej.

Edytowane przez barszczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi