bochrap Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Jakiś czas temu sugerując się podpowiedziami z pewnego forum złożyłem komputer: RAM: Kingston HyperX PC8500 1066MHz 2x1GB Płyta: MSI P35 Neo-F Grafika: Asus Radeon HD 4850 512MB DDR3 Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm Teraz chciałem dołożyć trochę ramu i zrobić różne aktualizacje sterów, więc po drodze zainstalowałem program CPU-Z i oto co widzę: Czyli wychodzi na to że, jak już napisałem w temacie, komputer widzi pamięci wolniejszymi niż te są w rzeczywistości. Czy moja płyta główna nie obsługuje tych pamięci? A może to kwestia jakichś ustawień? Jestem całkowicie zielony w temacie więc mam nadzieję, że będziecie w stanie mnie uświadomić co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Pokazałeś informacje z SPD, które delikatnie mówiąc możesz sobie .... pokaż zrzut zakładki memory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochrap Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) W tamtej zakładce zaniepokoiło mnie to, że mam podane co innego niż pamięci które kupiłem. Tu właściwa zakładka: Edytowane 21 Czerwca 2010 przez bochrap Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) Płyta nie obsłuży 1066 z tego co widzę, możesz za to spróbować poluzować timingi na Cl4 4-4-12 Edytowane 21 Czerwca 2010 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochrap Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) A możesz podpowiedzieć gdzie i jak się za to zabrać? Jak już wspomniałem jestem zielony w tych sprawach... a po zrobieniu tego w jaki sposób sprawdzić ew. poprawę wydajności (bo przecież o to chodzi jak mniemam ;p) Po zmianie wygląda to tak: Teraz gdzie mogę sprawdzić czy przyniosło mi to jakieś wymierne korzyści? Edytowane 21 Czerwca 2010 przez bochrap Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Benchmarki mają np. Everest (cache and memory bench) oraz sisoft sandra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochrap Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Jakieś konkretne ustawienia testu? Na jak długo go zapuścić i na co zwracać uwagę po wykonaniu takowego? Czyli i tak muszę wrócić do starych ustawień i porównać je z nowymi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 chcesz twoje 1066 proste Wez obniz mnoznik procka jezeli masz taką mozliwosc i wkrec na FSB ram :) az uzyskasz twoje 1066 :) pamietaj tylko o napieciu ramu daj najlepiej 2.2v :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochrap Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) Chodzi mi tylko o zoptymalizowanie mojego sprzętu żeby chodził jak najwydajniej na tych podzespołach które mam. A że się nie znam to pytam ;) To wynik na starych ustawieniach: Yfrog Image : yfrog.com/13cachememtp a tu na nowych: Yfrog Image : yfrog.com/jxcachememhp Cóż mi z nich wywróżycie? ;] Edytowane 21 Czerwca 2010 przez bochrap Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 jakiego masz proca ?? jakie chłodzenie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 E7200 jak widać, zapewne na boxie ;) kolejny dowód na to, że między CL4 a CL5 nie ma znaczącej różnicy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochrap Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Core 2 Duo E7200 2.53GHz Chłodzenie to co dostałem standardowe. Nie potrafię o nim powiedzieć nic więcej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 hmm ja tam na cl sie nie znam nie rozumiem tego wiec nie pomoge :D ale jezeli chcesz to mozesz podkrecic ram tak jak ci mowiłem :) jezeli mozesz to obniz mnoznik i wkrec go na FSB az uzyskasz twoje 1066 :)ja akurat mam na płycie opcje zmiany ramu z 400 na 533 i mam potem z 800mhz na 1066mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochrap Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Wiesz...jak już mówiłem na początku- jestem w tych sprawach totalnie zielony i nie rozumiem o czym Ty do mnie rozmawiasz. Możesz mnie jakoś pokierować? Nie mam pojęcia jak zabrać się za takie rzeczy, chociaż gdybym znalazł jakieś wyjaśnienie tego w logiczny i przystępny sposób to pewnie bym się pokusił ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 no to ja ci juz wiecej nie pomoge hyh bo na intelach to ja sie nie znam :) ja jestem zielony jak proc :D czyli AMD :D wiec musisz czekac na kogos kto by ci to wytłumaczył :) Sorki Licze na plus xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Poszukaj w przyklejonych i w tematach o intelu, znajdzie się mnóstwo poradników. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Poszukaj w przyklejonych i w tematach o intelu, znajdzie się mnóstwo poradników. jak juz znajdziesz to co szukasz to zrobisz to co pisałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 W biosie w zakładce cell menu przy standardowym fsb dla e7200 (czyli 266MHz) ustawiasz dzielnik 1:2 (fsb/memory ratio). Potem zakładka advanced dram configuration i wybierasz opóźnienia takie jakie piszą na nalepce pamięci. Ustawiasz napięcie ramu zalecane przez producenta i zapisujesz ustawienia. Jak chcesz podkręcić procesor to potem wybierasz optymalny dzielnik do fsb, dzięki któremu pamięci będą miały taktowanie najbardziej zbliżone do 1066MHz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochrap Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Dzielnik ustawiłem na 1:1.67. Wyżej jakoś się bałem...w sumie nie wiem czy mogę w ten sposób coś poważnie uszkodzić, więc wolę nie szaleć. W benchmarku widać wzrost wydajności. Jeśli nie pojawią się problemy ze stabilnością to na razie zostanę przy tych ustawieniach do czasu aż dojrzeję do poważniejszego podkręcania ;) Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwd89 Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 kingston jak trafisz na pamięci U-DIMM to oddaj je do sklepu i ladnie popros o zwrot kasy. Bo chinska podróbka Cie nie satysfakcjonuje. Wiem bo mam pare 2x1GB kingów 1066 hyperX oryginalnych i dokupiona pozniej pare 2x1gb kingow hyperX U-Dimm ;// jak proca krece wyzej to ta druga para mnie trzymie. z reszta miedzy jedną para a druga jest jedna widoczna roznica, inna czcionka na druku na naklejce. ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...