Skocz do zawartości
bochrap

Komputer wykrywa pamięci jako wolniejsze

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu sugerując się podpowiedziami z pewnego forum złożyłem komputer:

RAM: Kingston HyperX PC8500 1066MHz 2x1GB

Płyta: MSI P35 Neo-F

Grafika: Asus Radeon HD 4850 512MB DDR3

Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm

Teraz chciałem dołożyć trochę ramu i zrobić różne aktualizacje sterów, więc po drodze zainstalowałem program CPU-Z i oto co widzę:

Dołączona grafika

Czyli wychodzi na to że, jak już napisałem w temacie, komputer widzi pamięci wolniejszymi niż te są w rzeczywistości. Czy moja płyta główna nie obsługuje tych pamięci? A może to kwestia jakichś ustawień?

Jestem całkowicie zielony w temacie więc mam nadzieję, że będziecie w stanie mnie uświadomić co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz podpowiedzieć gdzie i jak się za to zabrać? Jak już wspomniałem jestem zielony w tych sprawach...

a po zrobieniu tego w jaki sposób sprawdzić ew. poprawę wydajności (bo przecież o to chodzi jak mniemam ;p)

Po zmianie wygląda to tak:

Dołączona grafika

Teraz gdzie mogę sprawdzić czy przyniosło mi to jakieś wymierne korzyści?

Edytowane przez bochrap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz twoje 1066 proste Wez obniz mnoznik procka jezeli masz taką mozliwosc i wkrec na FSB ram :) az uzyskasz twoje 1066 :) pamietaj tylko o napieciu ramu daj najlepiej 2.2v :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi tylko o zoptymalizowanie mojego sprzętu żeby chodził jak najwydajniej na tych podzespołach które mam.

A że się nie znam to pytam ;)

To wynik na starych ustawieniach:

Yfrog Image : yfrog.com/13cachememtp

a tu na nowych:

Yfrog Image : yfrog.com/jxcachememhp

Cóż mi z nich wywróżycie? ;]

Edytowane przez bochrap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja tam na cl sie nie znam nie rozumiem tego wiec nie pomoge :D ale jezeli chcesz to mozesz podkrecic ram tak jak ci mowiłem :) jezeli mozesz to obniz mnoznik i wkrec go na FSB az uzyskasz twoje 1066 :)ja akurat mam na płycie opcje zmiany ramu z 400 na 533 i mam potem z 800mhz na 1066mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz...jak już mówiłem na początku- jestem w tych sprawach totalnie zielony i nie rozumiem o czym Ty do mnie rozmawiasz. Możesz mnie jakoś pokierować? Nie mam pojęcia jak zabrać się za takie rzeczy, chociaż gdybym znalazł jakieś wyjaśnienie tego w logiczny i przystępny sposób to pewnie bym się pokusił ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ja ci juz wiecej nie pomoge hyh bo na intelach to ja sie nie znam :) ja jestem zielony jak proc :D czyli AMD :D wiec musisz czekac na kogos kto by ci to wytłumaczył :) Sorki Licze na plus xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj w przyklejonych i w tematach o intelu, znajdzie się mnóstwo poradników.

jak juz znajdziesz to co szukasz to zrobisz to co pisałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie w zakładce cell menu przy standardowym fsb dla e7200 (czyli 266MHz) ustawiasz dzielnik 1:2 (fsb/memory ratio). Potem zakładka advanced dram configuration i wybierasz opóźnienia takie jakie piszą na nalepce pamięci. Ustawiasz napięcie ramu zalecane przez producenta i zapisujesz ustawienia. Jak chcesz podkręcić procesor to potem wybierasz optymalny dzielnik do fsb, dzięki któremu pamięci będą miały taktowanie najbardziej zbliżone do 1066MHz.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzielnik ustawiłem na 1:1.67. Wyżej jakoś się bałem...w sumie nie wiem czy mogę w ten sposób coś poważnie uszkodzić, więc wolę nie szaleć. W benchmarku widać wzrost wydajności. Jeśli nie pojawią się problemy ze stabilnością to na razie zostanę przy tych ustawieniach do czasu aż dojrzeję do poważniejszego podkręcania ;)

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kingston jak trafisz na pamięci U-DIMM to oddaj je do sklepu i ladnie popros o zwrot kasy. Bo chinska podróbka Cie nie satysfakcjonuje. Wiem bo mam pare 2x1GB kingów 1066 hyperX oryginalnych i dokupiona pozniej pare 2x1gb kingow hyperX U-Dimm ;// jak proca krece wyzej to ta druga para mnie trzymie. z reszta miedzy jedną para a druga jest jedna widoczna roznica, inna czcionka na druku na naklejce. ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi