zala666 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Witam, Jestem w trakcie remontu domu jednorodzinnego, parter + piętro + ogród. Zamierzam rozmieścić po domu kable do internetu w ścianach(gniazdka) oraz puścić sygnał po WiFi. Ilość gniazdek w domu wyszła~12szt. Rozmieszczenie gniazdek jest już rozplanowane. Niestety póki co jestem skazany na Neostradę z livebox TP, nie mam za bardzo alternatywy dla tego dostawcy w okolicy. Budowa sieci (urządzenia, okablowanie) ma pozwolić na późniejsza rozbudowę, oraz zapewnić możliwość uzyskiwania wysokich transferów w przyszłości. Nie ukrywam, że chciałbym aby zasięg WiFi obejmował dokładnie cały dom, oraz ogród. Ogród jest terenem otwartym, bez przeszkód wyższych niż 1m o wymiarach ok 15X20m. Dom parter 190m, piętro 100m. Tyle ogólnego zarysu sytuacji. Z funkcji na których mi zależy: (chyba ze przekonacie mnie, że któraś nie ma sensu bądź tez jest całkowicie nieopłacalna) 1. Wifi w standardzie N 2. Całkowite pokrycie domu zasięgiem WiFi + ogród 3. Możliwość podłączenia w przyszłości telefonu VOIP. Nie wiem czy router ma mieć funkcję VOIP, czy podłączyć później bramkę ze słuchawką... 4. Drukarka podłączona do sieci tak by każdy mógł z niej korzystać niezależnie od tego gdzie w domu podłączy się do internetu. 5. Możliwość podłączenia dysku sieciowego, bądź też jakiegoś sieciowego serwera typu NAS, z możliwością konfiguracji, obsługą p2p, bittorrent. 6. Dostęp do dysku sieciowego przez internet z zewnątrz( np z pracy, podróży) 7. Możliwość podłączenia w przyszłości kamery IP(baaaardzo dłuuuga przyszłość). Pod co ja podłączyć? Czy będzie możliwość by zapisywała obraz na dysku sieciowym? 8. Ethernet powinien działać w szybkości Gbit/Wiem że to zwiększa koszy urządzeń/ Koncepcja urządzeń do rozprowadzenia internetu jest następująca. sygnał od TP -> Router z modemem ADSL i wifi -> switch 12 portowy -> kable do gniazdek pod router podłączenie kablem bramki voip ze słuchawka, drukarki(chyba ze nie ma sensu podłączać drukarki przez ethernetowy kabel) i serwera plików(póki co dysku) Czy to będzie działać? :) Teraz pytania: 0.A może osobno modem + router bez wifi + acces point + switch 12/16p?? :) 1.Jakie kable polecacie do ułożenia w ścianie? Mają wytrwać dłuuuuuugie lata, nie planuję takiego remontu już nigdy w tym domu. 2. Router z modemem czy zestaw modem + router? 3. Router z VOIP czy bez i dokupić potem bramkę VOIP ze słuchawką? 4. Jak wyrzucić sygnał na ogród? Jakaś antena zewnętrzna? Jaka? Jak to się podłącza? Jakimi kablami? Kompletnie nie orientuje się w temacie 5. Router z antenami + zmiana anten na mocniejsze czy macie jakiś pomysł na postawienie anteny na piętrze ok 5m w linii prostej od routera tak aby dawała lepszy zasięg na piętrze. I ponownie: Jaka, czym połączyc z czym. 6. Najważniejsze: Panowie jaki sprzęt mam zakupić żeby to miało ręce i nogi, działało stabilnie? Póki co zastanawiam się nad: Router z modemem: http://www.komputronik.pl/index.php/product/93250/_czno_i_komunikacja/Sieci_bezprzewodowe/Linksys_Wireless_N_Router_ADSL_WAG320N_EU.html DrayTek Vigor 2710n DrayTek Vigor 2820n Asus Wireless 802.11N Router DSL-N13 Linksys Wireless-N Router ADSL WAG160N-EE Linksys Wireless-N Router ADSL WAG160N-E1 acces point: Linksys Wireless-N Access Point w/PoE- WAP4410N-G5 -> chamsko drogi, może tutaj nie potrzeba gigabitowej sieci? A moźe znacie inny ap z gigabitowym wejściem? switch: Half duplex czy full duplex? Czemu one takie drogie są? Podstawa: zarządzalny czy nie? Jakie mozliwosci dostaję / trace? Cisco Switch 16-port GE, 2xminiGBIC - SRW2016 TP-Link switch zarządzalny 16x10/100/1000Mb/s 2xSFP T D-Link DGS-1216T Smart Switch 16-Port GigabitEthernet D-Link DGS-1016D GigaExpress Switch 10/100/1000 Mbit/s 16-port Cisco/Linksys Switch 10/100/1000 Mbit/s 16-port - SR2016 Linksys Switch 10/100/1000 Mbit/s 8 port - EG008W 2szt To byłoby na tyle na szybko. Bardzo proszę o pomoc w temacie, bo łatwo się wykosztować a efekt może być mizerny. Z góry dziękuję za pomoc! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 (edytowane) Jedno zasadnicze pytanie zanim ewentualnie odpowiem an resztę. To po cholerę Ci tyle gniazdek na kabel? W dobie sieci bezprzewodowych w technologi n to chyba szkoda pieniędzy i czasu na tyle kabli?! Będziesz z nich korzystał mając internet bezprzewodowy? Kupujesz router z możliwością podłączenia dysku + drukarka na wifi + bramka voip Łączysz wszystko pięknie i działa!. Jak zabraknie gdzieś sygnału to ewentualnie dodasz drugi router który będzie rozprowadzał sygnał na tą część domu/ogrodu gdzie go brak lub jest słaby (sygnał będzie pobierał od tego pierwszego przez sieć bezprzewodową) Kupowanie kombajnów wszystko mających nie do końca jest dobre i tanie. Nawet to starczy: http://www.komputronik.pl/index.php/product/83823/_czno_i_komunikacja/Sieci_bezprzewodowe/Asus_Wireless_802_11N_Router_DSL_N13.html Edytowane 2 Lipca 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zala666 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Jedno zasadnicze pytanie zanim ewentualnie odpowiem an resztę. To po cholerę Ci tyle gniazdek na kabel? W dobie sieci bezprzewodowych w technologi n to chyba szkoda pieniędzy i czasu na tyle kabli?! Będziesz z nich korzystał mając internet bezprzewodowy? Kupujesz router z możliwością podłączenia dysku + drukarka na wifi + bramka voip Łączysz wszystko pięknie i działa!. Jak zabraknie gdzieś sygnału to ewentualnie dodasz drugi router który będzie rozprowadzał sygnał na tą część domu/ogrodu gdzie go brak lub jest słaby (sygnał będzie pobierał od tego pierwszego przez sieć bezprzewodową) Kupowanie kombajnów wszystko mających nie do końca jest dobre i tanie. Nawet to starczy: http://www.komputronik.pl/index.php/product/83823/_czno_i_komunikacja/Sieci_bezprzewodowe/Asus_Wireless_802_11N_Router_DSL_N13.html Niestety polozenie gniazd internetowych jest juz zaplanowane i to nie przeze mnie. Nie bedzie tutaj zmian. NAjwyzej zostana im nieuzywane... Ale dzieki za rade, sam tez bym postawił na skretke pod pc i wifi na reszte domu:) A dla przedstawionej przeze mnie konfiguracji co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 (edytowane) Osobiście wziąłbym asusa RT-N16(+tomato)(~500zł) + modem adsl(~50zł) do tego switch 1gb 16 portowy netgear'a (~500zł). AP najlepiej umiejscowić centralnie w domu, jeśli sygnał byłby nie wystarczający zawsze można zmienić anteny bądź też dokupić AP i podpiąć do któregoś z 12 gniazd. Bramke voip możesz podpiąć gdziekolwiek. Drukarkę radziłbym jednak podłączyć do sieci przez kabel, bo może się pojawić przykra niespodzianka, że np. zdjęcia drukują się tylko na 1/3 strony(bynajmniej u mnie takie coś występuje przy drukowaniu przez wifi w formacie a3). Co do udostępniana zasobów, torrentów itp. ten asus ma marną wydajność po sieci z hdd via usb(6MB/s), do prostych zastosowań wspomniany przez Ciebie serwer NAS powinien wystarczyć, do bardziej wymagających przydałby się już jakiś komputer na atomie. Edytowane 2 Lipca 2010 przez carek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 (edytowane) Jako magazyn danych/torrent, możesz kupić - Synology Disk Station DS110j... Update - można i tak: Modem -> TP-Link TL-WR1043ND -> 16 portowy gigabitowy switch i do tego podpinasz te 12 sieciówek... -> Synology Disk Station DS110j -> Drukarka -> Bramka voip Zamiast jednej anteny w Tp-Linku, dajesz antene panelową (~50zł z kablem) na zewnątrz domu i masz neta w ogrodzie... Edytowane 3 Lipca 2010 przez Wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zala666 Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2010 Dzieki wszystkim za pomysły. Ze sprzętem, muszę się jeszcze zastanowić co tak naprawde się przyda a co jest zbędnym luksusem. Chyba skłonie się ku zestawowi modem + router z wifi + switch + jak bedzie kiepski sygnał ap. Tylko na razie doksztalcam się, jakie funkcje będa mi potrzebne. Znacie jakąs strone na ktorej sa testy rpouterów i modemów? Ale prawdziwe wiarygodne sprawdzajace wydajnosc tych urzadzen i ich funkcjonalnosc? Widziałem kilka stron, ale wyniki czesto sie mocno różniły:( A jakie kable proponujecie? Do internetu planowałem jakies ekranowane skretki kat6, a do TV szukam dobrego koncentrycznego. Jest cos godnego polecenia? Moze być i drozszy, jezeli ma lepsze parametry, nie ma problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2010 Fakt - znaleźć jakieś "labolatoryjne" testy jest ciężko - te które są dostępne, robione są w różnych warunkach (ściany, przeszkody, itp...) - stąd wyniki się poprostu różnią... Co do kabla sieciowego - polecam skrętke typu FTP (popularnie zwana "foliowana") - ale cena jest odpowiednio wyższa ~11zł za mb... Ale do gigabitowego przesyłu danych jest świetna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolek666 Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Co do kabla sieciowego - polecam skrętke typu FTP (popularnie zwana "foliowana") - ale cena jest odpowiednio wyższa ~11zł za mb... Ale do gigabitowego przesyłu danych jest świetna... skąd Ty te ceny bierzesz? chyba z MediaMarkt... Kabel FTP firmy Madex i to sylikonowy (zewnętrzny jednak w mur lepszy od skrętki z "normalną" powłoką) kosztuje brutto koło 2,50 zł za mb... ja osobiście rozwiązał bym to tak: 1. Piwnica bądź jakieś biuro, - serwer NAS - serwer wydruku i pod to drukarka bądź drukarka z WIFI - modem ADSL (kablowy bez WIFI)(jeśli net od TP NETIA itp) - switch z POE żeby po kablach sieciowych mieć napięcie na ewentualne APeki 2. Na każdej kondygnacji AP wyposażone w POE i antena sufitowa umieszczona centralnie polecam AP firmy Mikrotik 3. na zewnątrz antena panelowa w porazycji poziomej w celu pokrycia większej powierzchni w ogrodzie. jak chcesz mogę Ci na PW napisać dokładnie całą konfigurację i jaki dokładnie sprzęt zastosować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zala666 Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 (edytowane) Poproszę :) jak chcesz mogę Ci na PW napisać dokładnie całą konfigurację i jaki dokładnie sprzęt zastosować. Edytowane 9 Lipca 2010 przez zala666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 skąd Ty te ceny bierzesz? chyba z MediaMarkt... Kabel FTP firmy Madex i to sylikonowy (zewnętrzny jednak w mur lepszy od skrętki z "normalną" powłoką) kosztuje brutto koło 2,50 zł za mb... Mój błąd - dałem cenę innego typu przewodu... :oops: Napisz jaki proponujesz sprzęt tutaj jak możesz - przyda się także innym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...