Skocz do zawartości
Cezarydo

IBM LENOVO R61i problemy z matrycą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam w/w r61i i mam z nim problem, który dotyczący matrycy.

Otóż chodzi o wyświetlanie pasków, które możecie zobaczyć na umieszczonych przeze mnie zdjęciach. Podłączając laptopa do monitora zewnętrznego wszystko śmiga jak należy, więc doszedłem do wniosku, że to wina matrycy, tym bardziej, że dociskając ją w pewnym miejscu (widać na zdjęciu mój palec lub patyczek wsadzony w szczelinę między obudową, a matrycą) widać poprawę obrazu lub pogorszenie, które polega na wyświetleniu się od dołu do mniej więcej połowy jasnego obrazu bądź "zamarznięcia" obrazu. A poprawa polega na widoczności w mniej więcej 98%. Chodzi mi tutaj o to, że w najlepszym przypadku widzę wszystko poza dwoma poziomymi szeregami pikseli. Wszystko zależy jak mocno docisnę matryce, ewentualnie puknę i czasami zostaje i da się jakoś pracować.

Zastanawiałem się nad wymianą matrycy i teraz mam do was pytanie czy lepiej kupić nową(nie ukrywam, że szkoda mi kasy, ponieważ padła mi bateria więc to kolejne większe wydatki), używaną czy może da radę kupić jakiegoś starego IBM'a lub Lenovo i wyciągnąć z niego matrycę, która pasowałaby do mojego laptopa?

Czytałem manuala i z tego co widzę to jest on napisany pod kilka modeli laptopów o różnych matrycach i nie jestem pewien czego szukać. Proszę o pomoc.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wgląda to na problem, który powstał sam z siebie, szczególnie, że po prawej stronie widzę odciśnięte na matrycy ślady. Rozbierz matrycę i sprawdź wizualnie stan elektroniki oraz połączenia przewodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wgląda to na problem, który powstał sam z siebie, szczególnie, że po prawej stronie widzę odciśnięte na matrycy ślady. Rozbierz matrycę i sprawdź wizualnie stan elektroniki oraz połączenia przewodów.

To co widzisz na obrazku to brud na aparacie. Rozbierałem laptopa i wszystko wygląda ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi