Skocz do zawartości
Shakell

Sieć padła

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam w tej chwili niemały problem z działaniem (a raczej niedziałaniem) mojej sieci domowej. Składa się toto z tplinka td 8840 oraz dlinka dir 300 (z dd-wrt), a teoretycznie obsługiwać powinno neozdradę.

Sieć ustawiona raz, z tplinkiem w roli modemu oraz rozdzielającym direm działała sobie od dawna w 100% poprawnie, do czasu aż w pobliżu uderzył piorun. Cały sprzęt był włączony, ale szczesliwie padło tylko mobo w kompie.

Problem pojawił sie kiedy chciałem na drugim - nieuszkodzonym kompie skorzystać z neta. Obydwa urządzenia działają, diodki wesoło się świecą, do obu można się podłączyć przez przeglądarke, a mimo to tplink ma ewidentne problemy z połączeniem - miga się diodka adsl, potem przełącza się w alarm, znowuz adsl, i tak w koło Macieju. Sprzęt był resetowany, na nowo wpisywane w dirze hasło dostępowe do neo... Nic nie pomogło - jak nie chciał się łaczyc, tak dalej nie chce.

Dodam że standardowy neostradowy sagem fast działa najnormalniej w świecie.

Ma ktos pomysł co mogło sie przydarzyc tplinkowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnkiem coś padło w TPLinku, u mnie jak walnął piorun koło domu "posadziło" 4 switche LAN w ADSL-ce i kartę sieciową w komputerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tp-link na pppoe daje to samo co na bridge - czyli kilka chwil migania sie adsl, przełączka na alarm, znowu miganie i tak w kółko.

Tylko naprawdę dziwi mnie to ze tplink wydaje sie byc w 100% sprawny - wszystko swieci sie jak choinka, dostep przez przegladarke jest, a polaczyc sie, nie polaczy za nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentnie padnięty modem adsl w tp-linku jeżeli nie potrafi złapać jakiejkolwiek synchronizacji, gdy inne modemy łapią go.

btw. ustaw synchronizowanie w adsl(g.dmt), i sprawdź co się dzieje.

Edytowane przez carek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tp-link na pppoe daje to samo co na bridge - czyli kilka chwil migania sie adsl, przełączka na alarm, znowu miganie i tak w kółko.

Tylko naprawdę dziwi mnie to ze tplink wydaje sie byc w 100% sprawny - wszystko swieci sie jak choinka, dostep przez przegladarke jest, a polaczyc sie, nie polaczy za nic.

Jeśli masz taką opcję, to sprawdź jeszcze tego tp-linka u kogoś kto ma neo (tylko przypadkiem nie na swoim loginie i haśle)... Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi