maniek.slu Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Mam następujące pytanie, czy jest możliwość podłączenia wentylatora wyjętego z zasilacza tak, aby służył jako zwykły wentylator wewnętrzny, przykręcony do obudowy? Jeżeli jest taka możliwość to jak to zrobić? Bo jeśli odłączę wentylator ze środka zasilacza to mam dwa kabelki (czarny i czerwony) i jakaś taką dziwna mała wtyczkę, z którą razcej nic nie zrobię.. dlatego proszę o pomoc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Zawsze możesz ją obciąć i zamontować zwykłą 3-pin do wentylatora. Wtyczki znajdziesz na allegro, albo w sklepie elektronicznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 (edytowane) Wiekszosc wentylatorow ma kable oznaczone wg tego standardu: Czarny: GND (tzw masa) Czerwony: +12V (chyba ze tabliczka znamionowa wentylatora mowi ze napiecie pracy jest inne niz 12V) Zolty czy kazdy inny: kontrola obrotow (nie jest wymagany do pracy wentylatora a jedynie do monitorowania jego predkosci obrotowej) Prawie kazdy wentylator (o ile nie kazdy) montowany w zasialczach ATX pracuje na napieciu 12V wiec jest mozliwosc wyjecia go i podlaczenia pod np plyte glowna czy kable zasilajace. Niezbedna jest jedynie koncowka zalozona z zachowaniem powyzszych zasad (tak jak pisal YoGi - znajdziesz na allegro albo w elektroniku). Pamietaj ze kable zasilajace (nie w wentylatorze - a te ktore wychodza z zasilacza do np dysku twardego maja inne oznaczenia kabli): Czarny: GND (tzw masa) Czerwony: +5V Zolty: +12V Pamietaj tylko o tym by zasilacz nie pracowal w komputerze bez zapewnienia mu odpowiedniego chlodzenia!!! Edytowane 9 Lipca 2010 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek.slu Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Tak tak.. wiem ze zasilacz nie możne pracować bez chłodzenia.. wentylator wyjem ze starego przepalonego zasilacza.. czyli bez tej końcówki to nic innego nie zdziałam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 zdziałasz, podepnij bezpośrednio do wtyczki z zasilacza (odpowiednie kolory) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Wtyczka kabli zasilajacych (tych z zasilacza) jest tzw zenska - czyli ma dziurki w ktore mozna teoretycznie wetknac zwykly kabel. To nic innego jak prowizorka i nie radze tego robic - ale bedzie dzialac :) Rysunek pogladowy: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek.slu Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Dzięki bardzo wszystkim za szybka odpowiedz.. Zdecyduje sie raczej na przejsciowke.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Bo jeśli odłączę wentylator ze środka zasilacza to mam dwa kabelki (czarny i czerwony) i jakaś taką dziwna mała wtyczkę, z którą razcej nic nie zrobię..No właśnie nie zrobisz, bo takiej przejściówki to ja nie widziałem. Tą nietypową wtyczkę obetnij, znajdź normalną wtyczkę (np. w innym starym wentylatorze) skręć kabelki odpowiednio zgadzające się kolorami i podłącz pod mobo. Kabelki zaizoluj taśmą i ściśnij opaską winylową - bardzo dobre połączenie. A jeszcze fajniej kupić tanią lutownicę, kłębek cienkiej cyny, koszulkę termokurczliwą i zrobić to naprawdę fachowo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...