Skocz do zawartości
Belliash

[DIY] Podstawka chlodzaca pod laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam sporych rozmiarow (18,4") notebooka i chcialem nabyc podstawke chlodzaca NZXT Cryo LX, jednak nigdzie nie mozna jej dostac, w zwiazku z czym zastanawiam sie nad wykonaniem wlasnej konstrukcji. Na pewno chcialbym, aby top wykonany byl z aluminium, a jeszcze lepiej z jakiejs siatki wykonanej z aluminium, pod ktora chcialbym wstepnie zamocowac 3 wentylatory, 120mm kazdy. Calosc miala by byc zasilana prawdopodobnie za pomoca zewnetrznego zasilacza 12V. Ew chcialbym jeszcze zintegrowac z tym aktywnego huba USB 2.0, aczkolwiek nie ma to juz wiekszego znaczenia dla mnie.

W internecie trafilem na kilka ciekawych konstrukcji, po czym pomyslalem, dlaczego nie? ;) Zastanawiam sie jednak skad ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> taka siatke i jak zabezpieczyc jej krawedzie. Czy bedzie ona dostatecznie sztywna by utrzymac 5kg laptopa, a jednoczesnie podda sie latwo obrobce (pewnie trzeba ja bedzie wygiac uzyskujac odpowiedni kat nachylenia.

A moze ktos juz tego probowal na wlasnej skorze? Jakies sugestie, opinie, uwagi?

Dodatkowym pomyslem, bylo zrobienie podstawki chlodzace "z dnem" i otworami jedynie po bokach, przy czym, z prawej strony to dno wystawaloby, jednoczesnie tworzac jakby 'podkladke pod myszke'. Co o tym sadzicie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze ze zainspirowal mnie troche ten filmik:

przy czym zastanawiam sie co by bylo lepsze - zastosowanie takiej siatki, ew blachy perforowanej dla calosci (podobnie jak na filmiku), czy wykonanie calosci z czegos innego, a krate/etc dac tylko czesciowo na gorna czesc. Osobiscie sklanial bym sie ku 1 rozwiazaniu, jednak wtedy ta blacha jest niestety zbyt mala (na szczescie jest i wieksza: http://moto.allegro.pl/item1133964115_blacha_aluminiowa_perforowana_3_mm.html) :P Chetnie wyslucham takze Waszych opinii.

I pozostaje jeszcze 1 zasadniczy problem... Jak to tak ladnie pozginac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny pomysl. Zastanawia mnie tylko czemu 2x80mm a nie 2x120mm - bo nie dosc ze bedzie ciszej (bo mniejsza predkosc obrotowa moze byc) to i wentylatory beda pompowac powietrze na wiekszej powierzchni podstawki bo jak wiadomo laptopy maja otwory do zasysania powietrza w dosc "dziwnych" miejscach (wiem wiem jest to wymuszone umiejscowieniem komponentow).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny pomysl. Zastanawia mnie tylko czemu 2x80mm a nie 2x120mm - bo nie dosc ze bedzie ciszej (bo mniejsza predkosc obrotowa moze byc) to i wentylatory beda pompowac powietrze na wiekszej powierzchni podstawki bo jak wiadomo laptopy maja otwory do zasysania powietrza w dosc "dziwnych" miejscach (wiem wiem jest to wymuszone umiejscowieniem komponentow).

Przeczytaj jeszcze raz pierwszego posta ;). Napisalem ze wstepnie planuje zastosowanie 3 wentylatorow po 120mm kazdy.

Ty zastanawiam sie jak lepiej to wykonac i ew jak to ladnie powyginac tak jak ma to miejsce na filmiku... :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli linia gięcia będzie przebiegała przez środek otworów, to gięcie jest banalnie proste.

Wystarczy:

- listwy drewniane;

- ściski stolarskie lub podobne;

- stół

- deska, sklejka, płyta meblowa.

Reszty się domyślasz? Jak nie to zobacz filmik linkowany w tym poscie. Zamiast imadła użyjesz ścisków i stołu, jeśli masz dostęp do imadła, możesz robić jak w filmie.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak... Bylem w castoramie, ale nic ceiakwego prawde mowiac nie znalazlem. Przerazily mni takze ceny (np. katownik 2,5m dl bodajrze 15x15 mm kosztowal ok 15zl). Dostalem za to praktycznie za darmo plexi o grubosci 5mm i pomyslalem o tym, aby ja wykorzystac. Jak na razie planuje uzyc 3 wentylatory 120mm kazdy:

* 2x Scythe SLIP 120 1200 • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław po bokach

* 1x Arctic Cooling F12 120MM • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław na srodku

Dlaczego tak? Po bokach wlasnie w laptopie sa otwory wentylacyjne (CPU i GPU) przez ktore zasysane jest powietrze.

Wierzchnia czesc podstawki (ta na ktorej ma lezec notebook) mialaby wymiary 435x310mm, zas z boku wygladalo by to mniej-wiecej tak: hjh.png | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

Tyle na razie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie mówi (no poza M. Kondradem w reklamie ING), że jak zrobisz coś sam to będzie za darmo. Masz jednak satysfakcję, że zrobiłeś sam podstawkę. Nabywasz pewnego doświadczenia i umiejętności przed kolejnymi projektami. Nie będziesz miał takiego dylematu, wentylatory 120mm są w znacznie większym wyborze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie mówi (no poza M. Kondradem w reklamie ING), że jak zrobisz coś sam to będzie za darmo. Masz jednak satysfakcję, że zrobiłeś sam podstawkę. Nabywasz pewnego doświadczenia i umiejętności przed kolejnymi projektami. Nie będziesz miał takiego dylematu, wentylatory 120mm są w znacznie większym wyborze.

Oczywiscie zgadzam sie w 100%...

Jednak czasami posiadajac ograniczone fundusze wybieramy poprostu tanszy wariant ;) Tak i w tym przypadku zdecydowalem sie na zastosowanie plexi, ktora juz mam w domu i ktora bedzie latwiejsza w obrobce. Jak dobrze pojdzie to zaraz po niedzieli rozpoczne prace nad podstawka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury mierzone pod Windowsem z wykorzystaniem programu Open Hardware Monitor:

Bez podkladki chlodzacej (temp po lewej IDLE, po prawej w stresie):

CPU0: 54* C | 85* C

CPU1: 50* C | 80* C

CPU2: 55* C | 87* C

CPU3: 50* C | 80* C

GPU: 41* C | 71* C

HDD0: 41* C | 42* C

HDD1: 39* C | 43* C

Niestety napotkalem problem. Zamowilem 2x Scythe i 1 Arctica, a dostalem 1x Scythe (ostatnia sztuka, ale widze ze sa juz dostepne to znowu zamowie) i 1x Arctic (po podlaczeniu do peceta w celu sprawdzenia nawet nie drgnal - poprostu sie spalil :P i jutro dopiero bede mial nowa sztuke). Wyciagnalem z obudowy jakiegos CoolerMastera dolaczonego do CM690 i przykrecilem te 2 wentylatory (CM i Scythe) i wykonalem pomiary:

CPU0: 39* C | 79* C

CPU1: 40* C | 74* C

CPU2: 39* C | 80* C

CPU3: 41* C | 76* C

GPU: 36* C | 59* C

HDD0: 38* C | 42* C

HDD1: 37* C | 40* C

Na czym polegaly testy? Na kilku prostych krokach ;) Wlaczylem laptopa odpowiednio bez i na podstawce a nastepnie gre GRID. Pogralem moze 5 minut i wylaczylem ja. Nie chcialem by program notowal temperatury minimalne zanim komputer zdazyl sie rozgrzac. Nastepnie uruchomilem wspomniany na wstepie program ktory pokazuje temperature aktualna, oraz najnizsza i najwyzsza zanotowana. Uruchomilem tym razem Dirt2 i gralem przez ok. godzine. W tym czasie program zanotowal temperatury maksymalne. Po wylaczeniu gry laptop sie 'studzil' a temperatura spadala - program zapisywal coraz nizsze temperatury i tak przez kolejne 30 minut. Nie mowie oczywiscie ze 30 minut bylo potrzebne do ochlodzenia laptopa. Poprostu tyle mu dalem czasu przez ktory program wylapywal zmiany temperatur.

O ile w przypadku GPU i HDD temperatury utrzymywaly sie bez zmian przez dluzszy czas, o tyle w przypadku CPU temperatura bardziej sie wahala.

Jutro bede mial 3 wentyl (tego Arctica) i zamowie kolejna sztuke Scythe ktora bedzie pewnie dopiero na poniedzialek. Jak juz bede mial wszystkie wentyle to porobie wiecej fotek, dodatkowe testy i umieszcze wszystko razem. Podam wtedy nie tylko temperatury minimalne i maksymalne ale wezme takze pod uwage wahania temperatury. Moze uda sie takze zejsc jeszcze o kilka stopni ;) Na razie nie zalaczam zadnych zdjec - potrzymam Was jeszcze troche w niepewnosci. Powiem tylko iz calosc jest wykonana ostatecznie z plexi i drewna :P

Jakby ktos jeszcze pytal:

* CPU: Intel Core i7 720QM

* GPU: nVidia GeForce GTS 360M

Poki co czekam na jakies komentarze odnosnie temperatur ;)

Edytowane przez Belliash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popełnie chyba jeszcze 1 konstrukcje. Zmiany jakie zamierzam dokonac:

1) Podniesc cala konstrukcje (przod i tyl) tak aby wentylatory mogly zassac wiecej powietrza

2) Wyzsza podstawka przeklada sie na mniejszy komfort pracy, dlatego zamierzam ja wydluzyc, tak by bylo miejsce na nadkarstki, ew rece (wrazenie jakby laptop lezal na lekko pochylym biurku)

3) Dodanie dodatkowych listewek po srodku, w celu zwiekszenia stabilnosci konstrukcji (dluzsza bedzie sie zapewne bardziej uginac)

4) Umieszczenie gniazda zasilania wyzej, tak by moglo zostac zakryte oslona na przewody (widac ja na zdjeciach na blogu)

5) Wykonanie spodu, tak by ew podstawke wraz z laptopem mozna bylo ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> na kolana.

6) Zastosowanie grillu od spodu, tak by nie wentylatory nie przyciely palcow

7) Zastosowanie grilli z wierzchu dla poprawienia estetyki i uszczelnienie przestrzeni pomiedzy plexi a wentylatorem (silikon?)

Nie wiem ile punktow wdroze w zycie, moze wszystkie, moze zadnego. Narazie to wylacznie pomysly. Co o nich sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi