Endurance Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 (edytowane) Witam. Mam problem od jakichś 2 dni z komputerem. Mianowicie gdy zaczynam grać w jakąś grę (typu Black&White 2 czy GTA IV) komp "chodzi" coraz głośniej, nagrzewa się dużo szybciej niż wcześniej. Wyczyściłem go na zewnątrz jak i w środku z całego kurzu itd. Jedyne, czego nie zrobiłem to nie zamieniłem pasty na procesorze (i byłbym szczęśliwy gdybym nie musiał tego robić), bo aktualnie mam założone karakorum, którego demontaż (i montaż [tym bardziej montaż!]) jest dla mnie udręką... Czy jest taka możliwość, że komputer nagrzewa się tak szybko (podczas grania) przez wysoką temp. w ostatnich dniach? W pokoju mam dość ciepło, ale prawie 24/7 jest włączony wiatraczek (z dala od komputera). Mam bardzo lekko podkręcony Q9550 (z 2.8 na 3.2), 2x 120 mm (przód i tył) + karakorum na procesorze (full speed). Komputer jest wstawiony we wnękę biurka i nie ma za dużo dostępu do powietrza (z tyłu jest jednak miejsce gdzie może "wydmuchiwać" ciepłe powietrze, ale cyrkulacji brak). A i jeszcze jedna rzecz - pasta na procesorze to Arctic Silver 5. Komputer działa od roku (właśnie wtedy został kupiony) bez zastrzeżeń. Edytowane 11 Lipca 2010 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 No proste że przez tempy na dworze 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 No proste że przez tempy na dworze No proste ;) Czyli nie mam się przejmować, że komp w czasie grania padnie? Lub będzie c o ś nie tak jak być powinno? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 Wszystko zalezy od tego o jakich temperaturach mowimy... jesli sa nadal akceptowalne to trudno:) musisz muzę dać głośniej:), jesli komp jest stabilny nie ma bsodow/zwiech to niczym sie nie przejmuj, no chyba ze proc nawet w spoczynku ma 50stopni:) wtedy na czas upałów radziłbym dać def. taktowanie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 (edytowane) Stan: w stanie spoczynku GPU: Waha się pomiędzy 55 a 59 CPU i Core (0-4): +/- 1 stopień w stanie spoczynku, nie zmienia się zbytnio. Nie wiem, na ile Speedfan jest wiarygodny, więc w razie czego to możecie mi polecić jakiś lepszy program do sprawdzania temperatury ;) e/ Zapomniałem napisać - nie ma żadnych bsodów, komp się nie wiesza (tylko myszka coś mi ostatnio słabo działa ;) ). e2/ Stan: maksymalne obciążenie (b&w2) GPU: Od razu po zrobieniu screena przeskoczyło na 75 stopni, potem na 65. Edytowane 11 Lipca 2010 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promen Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 sprawdz w everescie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 sprawdz w everescie Nie wiem za bardzo w której sekcji Everesta znajdę temperatury... :P Zainstalowałem jakąś darmową wersję "Home Edition". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promen Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 podsumowanie - czujnik czy cos takiego 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 W zakładce "Czujnik" jest tylko coś takiego: Typ czujnika HDD i to wszystko. Bez temp., itd. Przy włączaniu Everesta wywala błąd, że nie obsługuje jakiegoś tam South Bridge i że jakiś sterownik nie jest podpisany. :F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 (edytowane) Za stara wersja, pobierz nowego triala. Home nie jest kontynuowany chyba od dwóch lat. Edytowane 12 Lipca 2010 przez BuMeL 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 (edytowane) Stan spoczynku, postaram się niedługo dodać screena z temp. w stresie e/ Dzięki Bumel ;) e2/ W stresie Edytowane 12 Lipca 2010 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promen Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 grafika sie grzeje, masz jakies chlodzenie ? proponuje wymiane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 (edytowane) Gainward GTX 260/216 GS (dokładnie taka sama jak na obrazku). -> wymiana? To znaczy, że muszę wymienić całą kartę graficzną, czy jak? Co do chłodzenia to jeśli chodzi o grafę to wiesz, a jeśli chodzi o całego kompa to napisałem wyżej ;) 2x 120 mm (przód i tył) Karakorum na procesorze I chyba 120 mm w zasilaczu :P e/ Prosiłbym też o zdanie osób, które już tu dłużej siedzą.. Dlatego, że w necie przeszukiwałem informacje na ten temat, i w wielu miejscach pisali, że takie temperatury (nawet do 65 stopni w spoczynku) przy upałach są normalne. :P Edytowane 12 Lipca 2010 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promen Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 chodzi mi o wymiane chlodzenia na grafie, moze cos z pasta ? nie masz tam zadnych ustawien wentylatora ? powinienes cos takiego miec 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 chodzi mi o wymiane chlodzenia na grafie, moze cos z pasta ? nie masz tam zadnych ustawien wentylatora ? powinienes cos takiego miec Nie wiem co z pastą na grafie, dostałem gotowy już komp złożony, grafa od początku była zabudowana. Co do ustawień wentylatora to nie, nie znalazłem takiego czegoś, mam tylko pilocik do regulacji szybkości od karakorum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Akurat co do GTX to temperatura w normie, procesor też na odpowiednim poziomie. Podsumowując ... podczas grania komputer pracuje głośniej dlatego, że karta grafiki reguluje obroty wentylatorów na wysokim poziomie by utrzymać w tej spiekocie GPU w odpowiedniej temperaturze. Zapewniam, że wszystko jest w porządku z Twoim sprzętem. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 (edytowane) Akurat co do GTX to temperatura w normie, procesor też na odpowiednim poziomie. Podsumowując ... podczas grania komputer pracuje głośniej dlatego, że karta grafiki reguluje obroty wentylatorów na wysokim poziomie by utrzymać w tej spiekocie GPU w odpowiedniej temperaturze. Zapewniam, że wszystko jest w porządku z Twoim sprzętem. Dzięki bardzo za pomoc ;) Domyślałem się, że chodzi o upały, ale jak widać - warto pytać ;) Dzięki jeszcze raz wszystkim i pozdrawiam. @Klaus Sprawdziłem na samym początku i wyczyściłem. ;) Edytowane 12 Lipca 2010 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Rzuć jeszcze okiem na chłodzenie karty graficznej. Sprawdź zerkając między łopatkami wentylatorów czy na radiatorze nie siedzą koty kurzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 grafika sie grzeje, masz jakies chlodzenie ? proponuje wymiane Bzdura, a ja proponuję trochę pomyślunku. Temperatura bardzo ok jak na karte graficzną a szczególnie GF GTX. Ona sama o siebie dba regulując sobie obroty ;) W czasie upałów to norma, a z prockiem też nie ma się co martwić skoro masz Karakorum i to na maksa obroty, mógłbyś jeszcze spokojnie podkręcić CPU :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...