stivo Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 (edytowane) Hej, To temat jakich wiele, ale żaden na razie mi nie pomógł. Sprawa wygląda następująco: po uruchomieniu sprzętu, przechodzi test Biosa, pokazują się tablice z danymi i w momencie, kiedy powinien zacząć ładować się system ekran jest czarny i może tak stać w nieskończoność. Konfiguracja: Pamięci sprawdziłem memtestem, dysk też sprawdzony za pomocą narzędzia WD (taka płytka z narzędziami testującymi - ale raczej nie Hiren's - nie jestem pewien). Zaktualizowałem BIOS do F6. Próba wejścia do trybu awaryjnego kończy się tym, ze podczas ładowania pliku isapnp.sys zawiesza się i stoi w nieskończoność, więc też przekopiowałem w Konsoli odzyskiwania ten plik z płytki. Również użyłem fixboot i fixmbr. Pod XP Live włączyłem chkdsk /x Próbowałem także skorzystać z naprawy instalacji z płyty XP i po przekopiowaniu plików i restarcie, znowu zatrzymywało się na czarnym ekranie. Kończą mi się już pomysły, co to może być, więc zwracam się po jakieś podpowiedzi do Was :) Jutro zamierzam jeszcze sprawdzić ze swoją konfiguracją, m.in. pamięci, dysk, grafikę czy zasilacz. Ostatecznie pójdzie format, ale może znajdzie się jakieś rozwiązanie. Edytowane 17 Lipca 2010 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 Odepnij czytnik kart, zresetuj Bios i sprawdź czy nie masz pamięci ustawionych na CL5, Gigabyte czasami nie ustawiał według spd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 Sprawa IDE a SATA AHCI to nie będzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Na chwilę obecną mam go na stole, bez czytnika. Bios resetowany, a pamięci są na CL 6 ustawione. AHCI też nie pomaga. Za chwilę sprawdzę u siebie grafę i pamięci, a potem swoje na tamtym sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 (edytowane) Może tak: "Jeśli system Windows XP nie uruchamia się, a przy próbie uruchomienia w trybie awaryjnym zawiesza się na pliku C:\windows\system32\drivers\isapnp.sys należy skorzystać z płyty botowalnej z narzędziami np: Hiren’s boot cd. Z takiej płyty uruchamiamy Mini Windows XP, udajemy się do katalogu C:\windows\system32\drivers\ i usuwamy pliki o rozszerzeniu SYS, które mają rozmiar 0 (sł: zero) bajtów. Po restarcie komputera wszystko powinno być ok." Edytowane 18 Lipca 2010 przez Aquarium 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Sprawdzę wieczorem, bo kilka chwil temu wykluczyłem problem sprzętu (zasilacz, ram, grafa) i na razie nie chce mi sie go podłączać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Może tak: "Jeśli system Windows XP nie uruchamia się, a przy próbie uruchomienia w trybie awaryjnym zawiesza się na pliku C:\windows\system32\drivers\isapnp.sys należy skorzystać z płyty botowalnej z narzędziami np: Hiren’s boot cd. Z takiej płyty uruchamiamy Mini Windows XP, udajemy się do katalogu C:\windows\system32\drivers\ i usuwamy pliki o rozszerzeniu SYS, które mają rozmiar 0 (sł: zero) bajtów. Po restarcie komputera wszystko powinno być ok." Wielkie dzięki, pomogło! ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...