Skocz do zawartości
borozu

Po skanowaniu Victorią nie zawsze wykrywa dysk

Rekomendowane odpowiedzi

Dysk samsung 160GB sata, wszystko smigalo elegancko, ale po pijaku zachcialo mi sie przeskanowac go victorią. A ze skanowanie troche trwa to do mojej pijanej glowy wpadl genialny pomysl odpalenia sobie serialu podczas skanowania co by sie nie nudzic. Komp zaliczyl zwieche, zrobilem reset i juz nie wykrylo HDD w biosie.

Reset biosu - wykrylo, BSOD ( komunikaty dopisze potem bo mam gdzies zapisane ) więc reset - i znowu nie wykrylo. Tak wiec zdazy sie ze hdd wykryje po resecie biosu, lub odpieciu/podpieciu tasmy w inne złącze sata na mobo.

Co victoria narobila? da sie to jakos naprawic?

EDIT:

BSODy jakie się pojawiały:

"STOP C00000 Unkown Hard Error" ( raz )

"0x0000007A win32k.sys"

"0x0000006F session3_initialization_failed"

"0x00000050"

"0x000000F4" parokrotnie, np. kiedy udało mi się dojść do momentu instalki windowsa wykrzacza tym BSODem

"0x00000077" kiedy już myślałem, że dysk się naprawił, zainstalowałem windowsa etc, zacząłem kopiować backup i bach mi tym BSODem

Także burdel z dyskiem niezły jest. Wykonałem low level format - po tym dysk zaczął elegancko pracować i być za każdym razem wykrywany. Więc rach ciach partycje zrobione, instaluje windowsa i jednak wykrzaczał pod koniec instalacji albo juz z zainstalowaną winzgrozą.

Dziś w nocy wykonałem zerowanie dysku MHDD, bloki wg programu są zdrowe, nawet nie ma ani jednego "zielonego bloczka" ( o ile pamiętam pow. 150ms ), znowu dysk zaczął być wykrywany regularnie przez BIOS więc lecę z WINXP i jak to w zwyczaju - BSODzik podczas instalki windowsa i znowu nie wykrywa dysku...

Paranoja, teraz będę walczył, żeby wykryło dysk i ciachnę skana ową Victorią co mi ten burdel zrobiła :)

EDIT: Udało sie, komp uruchomil sie z wykryciem dysku, aktualnie leci test victorii, potem wrzucę scana.

Dorzucam SMART z hdtune.

Dołączona grafika

Viki:

Dołączona grafika

EDIT:

Dołączona grafika

Grałem, leciał skan, komp się przywiesił na parę sekund i domyslałem sie, ze dysk cos odwalil szybko odpalilem hdtune i zobaczylem jak sektory sie wypelnialy na czerwono od konkretnego momentu w szybkim tempie. DYSK ZNIKNĄŁ MI Z SYSTEMU czyli znowu bede sie bawił 20-30 minut zeby go załapać. Jak ja moglem go spieprzyc tak tą victorią, zadne uszkodzenie mechaniczne, zrobilem cos programowo, jak naprawic, remapa robic?

Edytowane przez borozu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi