erik33 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Witam serdecznie wszystkich! Jestem kompletnie zielony w tym temacie więc zaczne od początku... U mnie w pracy wygląda to tak że jest podłączony router do samego komputera, daje on dostęp bezprzewodowy pozostalym komputerom - wszyscy w firmie mają laptopty i łączą sie z internetem bezprzewodowo tylko przez podanie hasła i teraz tak: chciałbym w domu wreszcie łączyć się też bezprzewodowo z internetem ale nie mam możliwości i miejsca ustawienia komputera dodatkowego który by wlasnie pełnil role takiego serwera i chodził 24 godziny na dobe... chcialbym zeby to moje wifi było podłączone tylko do kontaktu - czy jest w ogole taka możliwosc? bo w domu wszyscy też mają laptopty... internet jest w aster city i teraz są pytania: 1) jakie urządzenie wybrać? chodzi o bezawaryjność, dobry zasięg etc.. 2) patrzylem np w sklepie agito i nie wiem czym sie róznią np Komputery - Agito.pl # Routery Wi-Fi # Routery Wi-Fi z modemem # Punkty dostępowe Wi-Fi jaka w tym jest różnica? 3) bardzo proszę pomózcie i doradźcie które urządzenie kupić – jaka firma jaki model? aby tylko ten kabel od aster włączyć do routera i żeby laptopy sie łączyly z internetem bezprzewodowo - prędkosc tego astera domowego to okolo 20 Mb/s (nasze domowe laptopy wyszukują automatycznie wszelkiego rodzaju hot spoty i sieci bezprzewodowe - więc zeby znalazlo tą naszą) przepraszam że tak prostacko to opisałem ale naprawde jestem zielony w sieciach bezprzewodowych dziekuje bardzo i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 W skrócie i w uproszczeniu ;) # Routery Wi-Fi - rozdziela sygnał z internetu po kablu i radiowo # Routery Wi-Fi z modemem - jak wyżej + posiada wbudowany modem do obsługi sieci rozsyłanych po liniach telefonicznych (neostrada, netia, dialog...) # Punkty dostępowe Wi-Fi - rozdziela sygnał tylko bezprzewodowo Możesz sobie kupić TL-WA730RE, chyba że przesyłasz między komputerami w domu większe ilości danych, to wtedy TP-Link TL-WA801ND (większa prędkość wewnątrz sieci)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Do neta z Aster spokojnie wystarczy kupić dobry router DSL. Jeśli masz teraz 20Mb/s to warto pomyśleć o nowym standardzie N (300Mb/s), który nie jest wiele droższy od G (54Mb/s), a pozwoli w przyszłości obsłużyć łącza 50Mb/s i szybsze :). Za niewiele ponad 150zł można wyrwać Netgeara WNR2000. Tp-linka bym nie brał, bo słyszałem o ich problemach ze stabilnością i niedopracowanych firmwarze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Tp-linka bym nie brał, bo słyszałem o ich problemach ze stabilnością i niedopracowanych firmwarze. A ja słyszałem, że Rosjanie mają bazę na księżycu... ;) PS. oba podane przeze mnie urządzenia mają N'ke... ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Żeby nie być gołosłownym to miałem przez miesiąc tp-linka TD-W8901G i niestety wieszał się przy włączeniu torrentów. Chwilowo pomagało zmniejszenie liczby połączeń, ale w końcu zdecydowałem się go odsprzedać i kupić nowy router. To samo jest u kolegi, przeinstalowywanie softu nic nie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...