Skocz do zawartości
erik33

bezprzewodowy dostęp do internetu aster - wybór sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich! Jestem kompletnie zielony w tym temacie więc zaczne od początku...

U mnie w pracy wygląda to tak że jest podłączony router do samego komputera, daje on dostęp bezprzewodowy pozostalym komputerom - wszyscy w firmie mają laptopty i łączą sie z internetem bezprzewodowo tylko przez podanie hasła

i teraz tak:

chciałbym w domu wreszcie łączyć się też bezprzewodowo z internetem ale nie mam możliwości i miejsca ustawienia komputera dodatkowego który by wlasnie pełnil role takiego serwera i chodził 24 godziny na dobe...

chcialbym zeby to moje wifi było podłączone tylko do kontaktu - czy jest w ogole taka możliwosc? bo w domu wszyscy też mają laptopty... internet jest w aster city i teraz są pytania:

1) jakie urządzenie wybrać? chodzi o bezawaryjność, dobry zasięg etc..

2) patrzylem np w sklepie agito i nie wiem czym sie róznią np

Komputery - Agito.pl

# Routery Wi-Fi

# Routery Wi-Fi z modemem

# Punkty dostępowe Wi-Fi

jaka w tym jest różnica?

3) bardzo proszę pomózcie i doradźcie które urządzenie kupić – jaka firma jaki model?

aby tylko ten kabel od aster włączyć do routera i żeby laptopy sie łączyly z internetem bezprzewodowo - prędkosc tego astera domowego to okolo 20 Mb/s (nasze domowe laptopy wyszukują automatycznie wszelkiego rodzaju hot spoty i sieci bezprzewodowe - więc zeby znalazlo tą naszą)

przepraszam że tak prostacko to opisałem ale naprawde jestem zielony w sieciach bezprzewodowych

dziekuje bardzo i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrócie i w uproszczeniu ;)

# Routery Wi-Fi - rozdziela sygnał z internetu po kablu i radiowo

# Routery Wi-Fi z modemem - jak wyżej + posiada wbudowany modem do obsługi sieci rozsyłanych po liniach telefonicznych (neostrada, netia, dialog...)

# Punkty dostępowe Wi-Fi - rozdziela sygnał tylko bezprzewodowo

Możesz sobie kupić TL-WA730RE, chyba że przesyłasz między komputerami w domu większe ilości danych, to wtedy TP-Link TL-WA801ND (większa prędkość wewnątrz sieci)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do neta z Aster spokojnie wystarczy kupić dobry router DSL. Jeśli masz teraz 20Mb/s to warto pomyśleć o nowym standardzie N (300Mb/s), który nie jest wiele droższy od G (54Mb/s), a pozwoli w przyszłości obsłużyć łącza 50Mb/s i szybsze :). Za niewiele ponad 150zł można wyrwać Netgeara WNR2000. Tp-linka bym nie brał, bo słyszałem o ich problemach ze stabilnością i niedopracowanych firmwarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie być gołosłownym to miałem przez miesiąc tp-linka TD-W8901G i niestety wieszał się przy włączeniu torrentów. Chwilowo pomagało zmniejszenie liczby połączeń, ale w końcu zdecydowałem się go odsprzedać i kupić nowy router. To samo jest u kolegi, przeinstalowywanie softu nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi