Gość Pupu2 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Hejka, mam pytanie. Dlaczego dyski wypadają z Raidu0? Nie potrzebuje już odzyskiwać danych itp, gdyż Raid mam postawiony od nowa, lecz chcę zrozumieć czemu tak się stało, by uniknąć powtórki, która może być bardziej przykra w skutkach. Konkretnie wypadł jeden z dysków, który zamiast member był non-raid. Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez Pupu2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Konkretnie wypadł jeden z dysków, który zamiast member był non-raid.Było - wiele razy: OC, kable SATA (SMART), zasilanie - głównie, czasem poprostu sam dysk jest sypnięty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pupu2 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Co było? Twoja odpowiedź zawiera same słowa klucze. Niewiele rozumiem z tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Pozwolę sobie przetłumaczyć słowa -klucze :) było wiele razy - taki temat był już poruszany na forum OC, czyli podkręcanie. jeśli komputer jest za mocno podkręcony, to spowodowana tym niestabilność może powodować sypanie się macierzy kable SATA, czyli kabelki, którymi podłączamy dyski do kontrolera. jest to element elektroniczny za 1,50 zł, czyli niestety może ulegać uszkodzeniom. sprawdzić, czy nie są przełamane, lub czy złączki nie są uszkodzone. Dla pewności można wymienić SMART - system samokontroli dysku, mamy o tym przyklejony temat zasilanie - badziewny, za słaby lub uszkodzony zasilacz może podawać nieprawidłowe wartości napięć zasilających. jeśli w komputerze jest zasilacz dobrej firmy, to pomierzyć (miernikiem!) napięcia (dla dysku ważne są napięcia 12 i 5 V), jeśli zasilacz to jakiś no name czy inny badziew, to można wymienić na lepszy bez mierzenia sam dysk sypnięty - logiczne, dysk może być uszkodzony, przetestować go dokładnie pozdrawiam i powodzenia w rozwiązywaniu problemu z RAID Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...