Skocz do zawartości
ignas

Laptop w okolicach 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję laptopa 15"-15.9", którego cena wahała by się w okolicach 2500zł. Przeglądałem wiele ofert i najciekawsze wydają mi się dwie oferty:

1. SAMSUNG R580-JS0APL - Specyfikacja na stronie producenta

Dołączona grafika

2. Acer Aspire 5740G-334G64Mn (LX.PMB02.042)

Dołączona grafika

w specyfikacji brakuje: S/PDIF (współdzielone z wyjściem słuch.)

Komputer będzie kupiony "na firmę" więc plus dla Samsunga bo dla firm są 2 lata gwarancji. Samsung również posiada Bluetooth (ale nie jest problemem dokupić mini bluetooth na usb) i E-SATA.

Czy Acer faktycznie posiada kamerę 0.3Mpix czy jest to pomyłka? W wielu opisach podawana jest ta wartość. Samsung natomiast posiada 1.3Mpix.

Teraz najważniejsza sprawa. Mianowicie karta graficzna. Samsung posiada GF GT330M czyli grafikę obsługującą DirectX 10 i według kilku testów, które znalazłem słabsza od Radeona HD5650 (obsługa DirectX 11) (choć w kilku sklepach spotkałem się z opinią, że GF jest mocniejszą i lepszą kartą). Czy faktycznie Radeon będzie miał wpływ na działanie Windowsa 7? TUTAJ odnośnik do artykułu "11 powodów dla których warto mieć DirectX 11"

Dodatkowym plusem dla Acera jest dysk ponieważ posiada on 640GB a Samsung tylko 500GB. Tylko teraz powstaje pytanie, czy warto kupić Acera? Bo z moich doświadczeń i zebranych opinii wynika, że Acer ma opinię wadliwego sprzętu. Co do Samsunga nie znam wielu opinii, poza tym jest to dość nowy model więc ciężko powiedzieć coś o jego wadliwości.

Mam jeszcze pytanie odnośnie systemu, czy Acer dodaje recovery CD lub system na płytce? Bo Samsung ma system tylko na partycji i co najgorsze w przypadku usunięcia tej partycji Samsung umywa ręce i nie chce dostarczyć płyty recovery a w przypadku gdy partycja "padnie" na gwarancji to w ramach gwarancji znowu ją utworzą ale np. po okresie gwarancyjnym nie ma innej możliwości uzyskania systemu jak zapłata za wgranie w serwisie. BTW, chyba jest możliwość zgrania sobie partycji recovery na płytkę? (mogę prosić o instrukcję?):)

Będę wdzięczny za propozycje innych modeli równych producentów z tego przedziału cenowego. Oprócz tego laptopa zakupić muszę jeszcze 4 inne o odmiennej konfiguracji, zatem jeżeli ktoś znałby sklep, który przy zamówieniu 5 laptopów udzieliłby sensownego rabatu proszę o informację na PM.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez ignas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrócie mówiąc laptopy dzieli się na 4 kategorie jakościowe:

1. Apple

2. Dell

3. Reszta (HP/Toshiba/Samsung/MSI itp.)

4. Acer

Oczywiście żartobliwie troszkę, ale pomimo często i gęsto dużo lepszych parametrów Acera bym osobiście nie wybrał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli często korzystasz z videokonferencji na Skype, to kamerka 0.3 będzie irytować, gdy już normalnie są 1.3 ;) dla mnie poważny argument za nie, dla innych totalnie nieprzydatny "gadżet". Oprócz tego laptop bardzo designerski i fajny ;)

edit.

Cofam swoje słowa!

Byłem dziś oglądać na żywo sonego, sprawdziłem kamerke - rewelacja! 0,3 swoją drogą, ale toshiba obok z 1.3 dawała jak przez mgłe, gdzie w tym czasie Sony żywo, kolorowo... Jak dla mnie nie ma tu nic na nie ;) sam przymierzam się teraz do zakupu.

Edytowane przez FoX 13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi