Skocz do zawartości
dr.elich

Obudowa używana Cooler Masteer Centurion czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

postanowiłem zmienić chłodzenie CPU na Xigmatek Scorpion, ale prawdopodobnie nie zmieści mi się w obudowie - zabraknie ze 3 mm - w związku z tym myślę nad zmianą budy. Obeznie posiadam jakąś tańszą, niefirmową, ale mam możliwość kupić Cooler Master Centurion 532 używaną za 50pln.

Czy to dobry wybór? Nie zależy mi na estetyce - wystarczy, że nie szpeci. Ma być dobry przewiew (2x120mm)i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz już to chłodzenie? Jest to dość nieszczęśliwe chłodzenie jeśli chodzi o AM2. Wentylator będzie w poziomie i będziesz ciepło z cpu wprowadzał do zasilacza (wyższa temperatura w zasilaczu a więc wyższe obroty wentylatora w zasilaczu i mniejsza jego żywotność).

Pod to chłodzenie musiałbyś mieć budę z zasilaczem na dole oraz miejscem na wentylator w suficie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Klaus, właśnie mi uświadomiłeś jaką głupotę zrobiłem - chłodzenie już idzie pocztą..niestety tylko kupno obudowy z wylotem u góry rozwiązuje sprawę - nie znalazłem info o mocowaniu go tak by dmuchał na tylną ściankę - może jakiś mod mocowania??..Chyba jednak sprzedam to chłodzenie i pozostanę na freezerze. Obudowa którą mam w sumie jest ok - po modyfikacjach jest 120mm i 92mm na wlocie i 120mm na wylocie, freezer jest do wytrzymania. Nowa miała być poprostu szersza - by zmieścić cooler cpu.

Chciałem mieć ciszej, ale tak naprawdę na chwilę obecną najgłośniejszy jest dysk i z tym muszę się uporać więc te modyfikacje odpuszczę..

Edytowane przez dr.elich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jeśli dysk jest podwieszony na gumach? W obudowy nigdy nie inwestowałem, ale czy faktycznie całość będzie cichsza? Z czego to wynika - masy obudowy? Zabudowania wentyli( moje nie są niczym osłonięte, jedynie zamontowane za pomocą kołków antywibracyjnych, dziury powycinane jak budda przykazał)?

Pewnie pytanie wydaje się laickie, ale w obudowach słabo się orientuję - ot trochę blachy niewiele różniącej się od mojej. Choć ocena na podstawie fotek jest bardzo zgrubna.

Edytowane przez dr.elich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jak obudowa nie gnie się w palcach, blachy nie dzwonią o siebie. Powinna zapewniać jako taki obieg powietrza. Fajnie jak ułatwia prowadzenie ukrywanie przewodów. Dobrze wygląda - obojętnie co to dla kogoś znaczy. Nie powinna mieć też za dużo dziur, otworów, bo to właśnie otworami wydobywa się część hałasu z obudowy. Gniazda usb powinna mieć w wygodnym dla nas miejscu, to zależy czy komputer stoi na biurku, na podłodze itd.

Wieszanie hdd na gumkach redukuje drgania przenoszone na obudowę, podwyższa jednak temperaturę dysku. Słyszalność świstu talerzy zależy wtedy np od ilości otworów w obudowie.

Myślę, że wiesz czego oczekujesz od obudowy. Jeśli ta spełnia Twoje oczekiwania to nie bierz centriona. Jeśli jednak podoba Ci się i jest nadzieja na polepszenie warunków mieszkaniowych Twojego komputera to warto się zastanowić na tą obudową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi