Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Taka dziwna rzecz: Jest sobie komputer: GA-M61P-S3, Athlon 64 3600+, kość pamięci 2 GB 6400 GoodRam, karta graficzna Radeon 5570, zasilacz Chieftec 420 W. Wszystko działa, ale gdy nacisnę przycisk power włączając maszynę, przez kilkanaście sekund słychać wentylatory i tykanie "tik-tak", po czym nagle wszystko cichnie na ułamek sekundy i dalej włącza się najzupełniej normalnie (testy BIOSu, wentylatory, system OK). Tykanie po prostu zwiększa znacznie czas uruchamiania sprzętu. Nie jest to dysk twardy, na 100% - zarówno Barracuda 40 GB jak i rozsądniejszy następca - Spinpoint 1 TB - nie zmieniają sytuacji. Ustawienia BIOSu zresetowane, bez efektu. To może być karta graficzna. Płyta główna ma zintegrowaną. Niestety, nie mam dostępu do tego komputera (nie mój), żeby w nim grzebać i sprawdzić po wyjęciu Radeona. W każdym razie - w BIOSie ustawione jest, by najpierw startowała karta graficzna na PCI-Express ("PEG"). Co to może być poza tym i jak to naprawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Ja na początek skupiłbym się na zasilaczu. Sprawdzić jak startuje sam zasilacz, zmierzyć napięcia za szczególną uwagą zwróconą na 5Vsb. Można też posłuchać co tyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Ja na początek skupiłbym się na zasilaczu. Sprawdzić jak startuje sam zasilacz, zmierzyć napięcia za szczególną uwagą zwróconą na 5Vsb. Można też posłuchać co tyka. Oczywiscie "sam" ;) nie polecam odpalac zasilacza impulsowego bez jakiegokolwiek obciazenia. Nie trzeba duzo - wystarczy HDD lub CD/DVD - cos co nie przeszkodzi w odsluchu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Dobra, skupię się na zasilaczu i posłucham. Dodatkowa informacja, zapomniałem zaznaczyć to na początku: dzieje się tak za każdym startem, również po restarcie, kiedy wszystko już jest "rozgrzane" itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...