Zrazik101 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Witam, mam nadzieję że na tym forum spotkam się z odzewem ;) bo różnie z tym bywa w tak "specjalistycznym" temacie :) A więc do rzeczy od czasu bawię się w tuning, ale bardziej temperaturowy niż optyczny - tzn wymiana chłodzenia, docinanie i dodawanie starych radiatorków, ew heatpipów z lapków. Teraz postanowiłem pobawić się trochę by jakoś to wszystko wyglądało "bajerancko" hehe, choć nadal wszystko ma być użytkowe. W celu wytłumaczenia co chcę zrobić załączam linka do zdjęć budy - niestety nie wrzucę dziś swoich bo transfer mi się skończył na ten mc grrr. AEROCOOL PGS QS-200 // NOWOŚĆ - POLECAMY! (1198661092) - Aukcje internetowe Allegro Więc skoro obrazki są to zaczynam - rzut oka na bok obudowy - mamy 2 otwory 12cm - górny planuję zatkać plexi I pewnie kołnierz wygłuszający, by odstawała od kratki (która zostaje - mod ma być dyskretny) Dolna kratka - dolne pół planuję zatkać - zostaje otwór wylotowy 12x6cm na górne śrubki otworu planuję przykręcić plexę odgiętą w stronę karty graficznej długości ok 18cm i głębokości 5 - taki tunel wyrzutowy, by ciepłe powietrze z accelero s1 wylatywało na zewnątrz a nie do góry obudowy. Teraz pytanie (dla tych co zrozumieli moje wywody) jaka grubość plexy będzie najlepsza by dało sie ją odginać na ciepło i łamać, ale by nie złamała się przez przypadek i nie rezonowała etc. Oraz jaką grubość plexy min muszę dobrać (będzie przykręcona do wierzchniej strony grafiki i będzie robić za 2 część "tunelu" powietrznego) by można było wmontować w nią jakąś diodkę by ładnie świeciła. No i jakie diodki pod to podejdą - dadzą najlepszy efekt, na krawędziach czy ew grawerce? A teraz 2 część - potrzebuję jasnozółtych i czarnych oplotów do kabelków wentylatorów, oraz do sata i wiązek usb i do front panelu. Czy takie coś będzie dobre: Zestaw oplotów kablowych - LETNIA WYPRZEDAŻ (1196673920) - Aukcje internetowe Allegro No to się rozpisałem - dzięki dla tych co to przeczytali, a większe dla tych co pomogą w temacie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Próbuj. Choć ten cały pomysł nie trzyma się według mnie w ogóle kupy, choć jeśli to ma być zabawa, postanowiłem pobawić się trochę by jakoś to wszystko wyglądało "bajerancko" heheto dlaczego nie? Generalnie oploty do zamkniętej obudowy, gdzie nikt nie ma sposobu zajrzeć, to pierwsza dyskusyjna kwestia. Nie bardzo też rozumiem pomysł z tym 'kanałem'. Jesteś pewny, że to pomoże przepływowi powietrza w obudowie? Myślałeś w ogóle o konsekwencjach i jaki będzie air flow? Nie napisałeś czy w ogóle masz zamiar w jakikolwiek sposób ingerować w bok obudowy. Będziesz coś wycinał czy tylko dokładał? No i z której strony chcesz montować plexę? Rozumiem, że od wewnątrz, bo inaczej nie widzę estetycznego zamontowania oświetlenia krawędziowego. No i jeśli od wewnątrz, to cokolwiek tam będzie, będzie za miodowym radiatorem. No cóż, jakoś nie kibicuję temu pomysłowi. Jeśli chodzi o grubość. Najlepiej, jeśli sam sprawdzisz, jak to działa. Coś koło 5mm powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zrazik101 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Próbuj. Choć ten cały pomysł nie trzyma się według mnie w ogóle kupy, choć jeśli to ma być zabawa, to dlaczego nie? Generalnie oploty do zamkniętej obudowy, gdzie nikt nie ma sposobu zajrzeć, to pierwsza dyskusyjna kwestia. Nie bardzo też rozumiem pomysł z tym 'kanałem'. Jesteś pewny, że to pomoże przepływowi powietrza w obudowie? Myślałeś w ogóle o konsekwencjach i jaki będzie air flow? Nie napisałeś czy w ogóle masz zamiar w jakikolwiek sposób ingerować w bok obudowy. Będziesz coś wycinał czy tylko dokładał? No i z której strony chcesz montować plexę? Rozumiem, że od wewnątrz, bo inaczej nie widzę estetycznego zamontowania oświetlenia krawędziowego. No i jeśli od wewnątrz, to cokolwiek tam będzie, będzie za miodowym radiatorem. No cóż, jakoś nie kibicuję temu pomysłowi. Jeśli chodzi o grubość. Najlepiej, jeśli sam sprawdzisz, jak to działa. Coś koło 5mm powinno być ok. Co do praktycznego zastosowania kanału - na przodzie są dwie 120stki - jedna na wys kart rozszerzeń druga naprzeciw 120stki na procku. Teraz jest tak, że ciepło z grafy grzeje NB i zasiłkę - półpasywna, niestety jak już się włączy to hałasuje, w większości wylatuje zasiłką i tylnym wiatrakiem. w budzie nadciśnienie. A chciałbym tak: Górny kanał: 120-> 120na performie->Hr-05 etc na NB->120 tył+ wolnoobrotówka na zasiłce. Dolny kanał 120-> wentyl na accelero zasysa w górę -> plexi -> wylot na boku (1/2 otworu) + wylot na slocie i ten obok śledzi + część będzie uciekać w górę w stronę tylnego wentyla. Więc póki co wycinać nie będę nic w boku - tylko dokładać - bo jeśli jednak się pomysł nie sprawdzi to zamieniam ścianki i miodowe otworki będą "wspomagać" backpanele chłodzące (ale to już większa zabawa bo 1,5cm miejsca za płytą) Co do oplotów - chciałbym spróbować - póki co zaczynam z wizualnymi aspektami, a to chyba dobry początek? Później może jakieś okienko się dorobi. Powiedzmy, że jak się będę plexą chwalić t wolałbym by kabelki też się prezentowały hehe Odnośnie plexi - nie będę wydawał 200zł by sprawdzić co się nada dlatego pytam. także o diodki bo na rozmiarach się nie znam. Z pewnością bardziej wizualnym zewnętrznie aspektem będzie cover napędu cd a'la scythe ace, tzn szczotkowane alu i frezy na krawędziach, może jeszcze i na czytnik kart i przyciski power.. choć z tym to nie wiem czy nie spróbuję wpierw z jakąś taśmą a'la szczotkowane alu. Ale zacznijmy od plexy -5mm będzie OK tak? Oploty takie mogą być na początek? I jakich diodek szukać do plexi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Ale zacznijmy od plexy -5mm będzie OK tak? Oploty takie mogą być na początek? I jakich diodek szukać do plexi? Ja najczęściej stosuję 6mm pleksę do podświetleń. Jeżeli coś ma na niej być grawerowane to kup pleksę wylewaną, a nie wytłaczaną. Jest droższa, ale grawer ładniej wygląda. Co do podświetlenia to najlepiej kupić LEDY w gotowych modułach KLIK, a całość zamknąć w profilu KLIK. Oczywiście możesz kupić zwykłe Ledy i polutować, ale szkoda czasu. Teraz pytanie (dla tych co zrozumieli moje wywody) jaka grubość plexy będzie najlepsza by dało sie ją odginać na ciepło i łamać, ale by nie złamała się przez przypadek i nie rezonowała etc. PMMA 3mm będzie odpowiednia i jest dostępna w największej liczbie kolorów. Jak chcesz coś wyginać z pleksy (żeby ładnie wyszło) to najlepiej zrobić sobie małą giętarkę (ok 50cm starczy). Potrzebny ci będzie kawałek drutu oporowego o znanych parametrach (grubość, rezystywność) i jakiś transformator lub prostownik (12v i przynajmniej 10A na wyjściu), kawałek blatu, ceownik alu, sprężyna, kilka przewodów, wtyczka. Poniżej 100zł się zmieścisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zrazik101 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Ja najczęściej stosuję 6mm pleksę do podświetleń. Jeżeli coś ma na niej być grawerowane to kup pleksę wylewaną, a nie wytłaczaną. Jest droższa, ale grawer ładniej wygląda. Co do podświetlenia to najlepiej kupić LEDY w gotowych modułach KLIK, a całość zamknąć w profilu KLIK. Oczywiście możesz kupić zwykłe Ledy i polutować, ale szkoda czasu. PMMA 3mm będzie odpowiednia i jest dostępna w największej liczbie kolorów. Jak chcesz coś wyginać z pleksy (żeby ładnie wyszło) to najlepiej zrobić sobie małą giętarkę (ok 50cm starczy). Potrzebny ci będzie kawałek drutu oporowego o znanych parametrach (grubość, rezystywność) i jakiś transformator lub prostownik (12v i przynajmniej 10A na wyjściu), kawałek blatu, ceownik alu, sprężyna, kilka przewodów, wtyczka. Poniżej 100zł się zmieścisz. Dzięki za rzeczowe odpowiedzi :) Co do giętarki to możesz jakiś link lub schemacik zapodać jak to złożyć, bo połowę elementów mam. mi. prostownik. Jakby co to daj na pm, albo tutaj - może się potomnym przyda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Dzięki za rzeczowe odpowiedzi :) Co do giętarki to możesz jakiś link lub schemacik zapodać jak to złożyć, bo połowę elementów mam. mi. prostownik. Jakby co to daj na pm, albo tutaj - może się potomnym przyda ;) Schemacik? eee... to proste jak konstrukcja cepa, nie chce mi się rysować. 1) Wyliczasz grubość i długość drutu oporowego. (Patrz obliczenia elementów grzejnych. KLIK lub na szybko KLIK PS. Lepsza jest metoda dopuszczalnego obciążenia powierzchniowego bo masz pewność, że się nie przepali w określonych warunkach pracy ;) 2) Kupujesz odpowiedni drut. 3) Mocujesz drut na blacie w profilu alu (nie może dotykać ścianek). Jeden koniec drutu mocujesz na stałe do blatu (np. nawijasz koniec na wkręt), a drugi do sprężyny (po nagrzaniu się rozciągnie, a dzięki sprężynie będzie odpowiednio napięty). 4) Podłączasz drut oporowy do wyjścia transformatora przy pomocy dodatkowych kabli. 5) Temp. drutu regulujesz zmieniając punkt przyłożenia napięcia. Im krótszy będzie drut, tym większą temp osiągnie. Ewentualnie możesz podłączyć go do transformatora na stałe, a temp regulować pośrednio stosując np. ściemniacz do oświetlenia po stronie pierwotnej transformatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...