prown Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Mam router EDIMAX AR-7084gA - neostrada, do niego podłączone 2 komputery na parterze po kablu + 1 laptop wifi, z trzeciego wyjscia na routerze leci kabel sieciowy na piętro do switcha netgear. I tutaj pojawia się problem, switch na górze powinien rozdzielić sygnal na 2 komputery stacjonarne na piętrze, niestety po jego podłączeniu pada cała sieć, nie ma nawet możliwości do zalogowania się do panelu administracyjnego routera - pomaga tylko twardy reset. Próbowałem konfigurować sieć bez DHCP z każdym ip wklepanym ręcznie, niestety problem jest ten sam - wszystko pada. Komputery z xp pro i xp home, bez wirusów. Co może być przyczyną tego, że po podłączeniu switcha wszystko pada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Ten switch ma port UPLINK ? Jakim typem kabla łączyłeś switcha z routerem ? Skrosowanym mam nadzieję ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prown Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Nie, nie ma. Dlaczego skrosowanym? Na poprzednim routerze (bez wifi) działało na prostym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 A jak podpinasz tego switcha, to masz do niego coś podpięte ? czy podpinasz samego i sieć pada ? Sprawdzałeś wogóle czy ten netgear jest sprawny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prown Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Po dojściu do switcha i podpięciu do pierwszego kompa (który podpięty bezpośrednio działa) wszystko pada. Podpinałem dla pewności stary router w roli switcha, też wszystko się wykłada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 A czy któryś z nich ma Autocrossa? Czy tym samym kablem podpinasz komputer i switcha do bazowego routera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prown Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 A czy któryś z nich ma Autocrossa? Czy tym samym kablem podpinasz komputer i switcha do bazowego routera? wydaje mi się, że nie ma, ale głowy nie dam bo nie wiem jak to sprawdzić. Kabel z parteru(router) idzie na piętro do switcha i z niego wychodzą dwa kable na dwa kompy na piętrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 No bo zasada jest taka, że komputer - komputer i urządzenie sieciowe z urządzeniem sieciowym łączy się kablem scrossowanym, i jeśli żadne nie ma autocrossa to po prostu w urządzeniach połączone jest wyjście z wyjściem i wejście z wejściem zamiast wyjście z wejściem dwa razy i to może komplikować sytuację w tej sieci, bo urządzenia gubią się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prown Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 wychodzi chyba na to, ze oba mialy autocross i router i switch, po scrossowaniu kabla i podpieciu go pod router - w roli switcha net i siec zadzialaly do pierwszego restartu. Po restarcie na parterze byl net w jednej sieci, a router na gorze zrobil sobie jednoosobowa siec i nie chcial sie nia podzielic z kolega z pietra stojacym obok. Rezultat jest taki, ze po godzinie spedzonej na sprawdzaniu wszystkich wariantow na obu routerach nie chcialy sie z soba polaczyc w siec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 wychodzi chyba na to, ze oba mialy autocross i router i switch, po scrossowaniu kabla i podpieciu go pod router - w roli switcha net i siec zadzialaly do pierwszego restartu. Po restarcie na parterze byl net w jednej sieci, a router na gorze zrobil sobie jednoosobowa siec i nie chcial sie nia podzielic z kolega z pietra stojacym obok. Rezultat jest taki, ze po godzinie spedzonej na sprawdzaniu wszystkich wariantow na obu routerach nie chcialy sie z soba polaczyc w siec. Wyłączyłeś DHCP na tym drugim routerze na górze ? Do którego wejścia w routerze (to w końcu masz routera czy switcha ?) na górze podpiąłeś kabel z dołu (podepnij pod porty wyjściowe 1/2/3/4, nie pod WAN'a)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prown Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 DHCP oczywiscie off, to stary router zaadaptowany jako switch, podpinalem chyba pod wszystkie w kazdej kombinacji dalej nic. Ja nie wiem, czy ja zle rozumuje, czy prosty normalny switch to cos w rodzaju zlodziejki/rozgaleziacza do gniazdka z pradem, ze sie to podlacza i ma dzialac? Ogolnie dzieki za pomoc panowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...