Skocz do zawartości
Ricco

router + netia - problem paradoks

Rekomendowane odpowiedzi

Mam bardzo dziwny problem. Mam router Pentagram Cerberus P6311-07A , do niego podłączone 2 laptopy jeden z Vista , drugi z Windows 7. Dwa laptopy podłączone są do routera kablem. Problem jest następujący : gdy włączony jest komputer z Vistą , wtedy działa internet na obu laptopach idealnie. Gdy wyłączy się laptopa z Vistą, internet na tym z win 7 momentalnie znika, nie otwierają się strony ,transfer spada do maks 1kB/s.

NIe pomaga wpisanie na stałe ip i dnsów , restart ani reset routera nic nie daje . Wygląda jakby w jakis sposób ten laptop z windows 7 byl zależny od tego z Vista, ale z czym może być to związane, jedyne co może łączyć to wspólne otoczenie sieciowe. O dziwo , gdy podłącze laptopa z win 7 kablem usb do routera połączenie jest, czyli wychodzi, że jest to związane z routerem i połączeniem przez kabel sieciowy.Przeinstalowywałem tak samo stery do karty sieciowej , ale przecież to nie ma związku bo gdy tamten laptop dziala , ten z windows 7 też .

Podłączyłem nawet router Linksys WRT54 GS z dd-wrt do tego Pentagrama (bo linksys nie ma gniazda na netie) , żeby sprawdzić czy to samo jest przez wifi,wyszło , że taka sama sytuacja.

Gfy próbuje pingować adresy pokazuje , że upłynął limit czasu żadania.

Czy może mieć to coś wspólnego z konfiguracją tego pentagrama?

Prosze o pomoc, ma ktoś jakieś pomysły bo męczę się z tym już 2 tygodnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod windowsem tak łatwo nie zmienisz.

Rozdzielałem Netie na tp-linku szło po wi-fi sprowadzało to się jedynie do ustawienia połączenia i włączenia dhcp, ustawienia ssidu oraz kanału do nadawania.

A w kablówce by rozdzielić to znowu już musiałem klonować maca modemu na routerku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dało by coś gdybym zrobił klonowanie mac w routerze linksysa którego mam podpietego lan - lan z pentagramem ? Bo tam mam taką opcję i w sumie moge wpisac adres mac z komputera z Vista , bo kompletnie nie widze w tym pentagramie opcji do wpisania tego maca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak możesz zrobić.

Na pentagramie musisz wyłączyć dhcp i wpiąć go do linksysa do portu wan.

W linksysie na porcie wan ustaw jakieś ip z zakresu co jest w pentagramie i ustaw w linksysie dhcp

A najlepiej jak byś to sprzedał i kupił jakis router z modemem np tp-linka z wifi

TP-LINK TD-W8910g w granicach 130 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi