Ricco Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Mam bardzo dziwny problem. Mam router Pentagram Cerberus P6311-07A , do niego podłączone 2 laptopy jeden z Vista , drugi z Windows 7. Dwa laptopy podłączone są do routera kablem. Problem jest następujący : gdy włączony jest komputer z Vistą , wtedy działa internet na obu laptopach idealnie. Gdy wyłączy się laptopa z Vistą, internet na tym z win 7 momentalnie znika, nie otwierają się strony ,transfer spada do maks 1kB/s. NIe pomaga wpisanie na stałe ip i dnsów , restart ani reset routera nic nie daje . Wygląda jakby w jakis sposób ten laptop z windows 7 byl zależny od tego z Vista, ale z czym może być to związane, jedyne co może łączyć to wspólne otoczenie sieciowe. O dziwo , gdy podłącze laptopa z win 7 kablem usb do routera połączenie jest, czyli wychodzi, że jest to związane z routerem i połączeniem przez kabel sieciowy.Przeinstalowywałem tak samo stery do karty sieciowej , ale przecież to nie ma związku bo gdy tamten laptop dziala , ten z windows 7 też . Podłączyłem nawet router Linksys WRT54 GS z dd-wrt do tego Pentagrama (bo linksys nie ma gniazda na netie) , żeby sprawdzić czy to samo jest przez wifi,wyszło , że taka sama sytuacja. Gfy próbuje pingować adresy pokazuje , że upłynął limit czasu żadania. Czy może mieć to coś wspólnego z konfiguracją tego pentagrama? Prosze o pomoc, ma ktoś jakieś pomysły bo męczę się z tym już 2 tygodnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yzihs Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Tak na szybkiego, nie masz zrobionego klonowania MACa na win7 na taki ktory jest w viscie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricco Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Rozumiem , że masz na myśli ten drugi router Linksysa i tam ? Bo problem jest i bez drugiego routera, gdy mam podpięte kablem do pentagrama . a nawet nie widze opcji klonowania maca na pentagramie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart2111 Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 (edytowane) Sklonuj adres MAC kompa z systemem vista ( ustaw taki sam MAC dla routera ) ustaw dhcp jakiś tam zakres. Nie musi być opcji klonowania ręcznie wstukaj adres. powinno śmigać.:P Edytowane 16 Września 2010 przez bart2111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricco Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Tylko w zasadzie nie mam w tym routerze nawet gdzie tego maca wpisac ;/ Nie ma tu takiej opcji żeby go ustawić.To są moje ustawienia : ust Chyba, ze skopiowac mac z visty i zamienic go w mojej karcie sieciowej na 7 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart2111 Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Pod windowsem tak łatwo nie zmienisz. Rozdzielałem Netie na tp-linku szło po wi-fi sprowadzało to się jedynie do ustawienia połączenia i włączenia dhcp, ustawienia ssidu oraz kanału do nadawania. A w kablówce by rozdzielić to znowu już musiałem klonować maca modemu na routerku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricco Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 A dało by coś gdybym zrobił klonowanie mac w routerze linksysa którego mam podpietego lan - lan z pentagramem ? Bo tam mam taką opcję i w sumie moge wpisac adres mac z komputera z Vista , bo kompletnie nie widze w tym pentagramie opcji do wpisania tego maca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart2111 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Tak możesz zrobić. Na pentagramie musisz wyłączyć dhcp i wpiąć go do linksysa do portu wan. W linksysie na porcie wan ustaw jakieś ip z zakresu co jest w pentagramie i ustaw w linksysie dhcp A najlepiej jak byś to sprzedał i kupił jakis router z modemem np tp-linka z wifi TP-LINK TD-W8910g w granicach 130 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Penagram ustaw jako bridge'a, a w Linksysie ustaw parametry dostępowe neostrady... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...