Skocz do zawartości
pkoziol

Gigabyte GA-MA69G-S3H

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakieś 5 miesiące temu postanowiłem delikatnie podkręcić procesor. Zmieniłem taktowanie procesora łącznie na ~2200Mhz bez zmiany napięcia, wszystko chodziło bez zarzutu. Jednak po ok. 3 miesiącach system XP Home pokazywał niewłaściwą godzinę i datę (tak, jakby czas późnił się) po włączeniu komputera. Pierwszy wniosek: bateria wysiadła. Tak więc wymieniłem stara baterię na zupełnie nową. Myślałem, ze po prostu wyczerpała się "ze starości" no bo płyta ma 3 lata, a nóż pech i mogło tak się stać.

Znów zwiększyłem HTT przy stałym Vcore i od kilku dni znów zaczyna szwankować zegar, czyli jakby po dwóch miesiącach znów wysiadła bateria! Jaki wpływ ma zmiana HTT na żywotność baterii? A może problem tkwi w czym innym?

Z ciekawości próbowałem zmienić także o jeden najmniejszy skok napięcie na procesorze, aby zwiększyć jeszcze troche HTT, bo przy domyslnym vcore (1,25v) i wyższym HTT komp nie wstawał (co wydaje się oczywiste). Jednak zawsze przy najmniejszej nawet zmianie Vcore następował CMOS reset.

Można też pomyśleć, że winny jest zasilacz. Ale czy wówczas komputer nie powinien w ogóle się uruchomić, jeżeli byłoby za mało mocy, a nie resetować ustawienia? No i znów to jest tylko minimalny skok napięcia na procesorze, który umożliwia płyta. Zasilacz chyba ma taką rezerwę, skoro potrafi chodzić obciążony bardzo mocno przez kilka godzin i nie wysypywać się.

Procesor: AMD 3600+ (Ustawiony mnożnik 9,5; HTT: 230 Mhz, Vcore: 1,25v)

Bios: wersja F1 (04/30/2007)

Zasilacz: Modecom MC-350

GFX: x1950pro

Edytowane przez pkoziol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziwna sprawa, bo gdyby pdały również ustawienia BIOS'u to można by to zwalić na problem z zasilaniem bateryjnym. Na wszelki wypadek sprawdziłbym jednak gniazdo baterii, może brak styku, albo dałeś nieodpwiednią baterię? Ewentualnie ktoś Ci sprzedał starą baterię - to się często zdarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baterie kupione w sklepie komputerowym. Zapakowane w blistrze, termin waznosci ok, wiec wydawalyby sie w porzadku. A co do zegara to zazwyczaj przestawia sie po jakims dluzszym czasie wylaczenia kompa. Tzn dzis ustawilem zegar, komp chodzil przez 1h, potem wylaczylem go na 3h i po wlaczeniu kompa o 18 zegar pokazywal poprawna godzine. Postoi przez noc i jestem pewien ze jutro znow bedzie rozstrojony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na baterię. Zmierz jej napięcie jak możesz. Jakiej firmy ta bateria? Jak jakiejś lipnej to po 2 miesiącach mogła paść. Może padło też coś na mobo i zegar pobiera większy prąd niż powinien i dlatego pada bateria.

Więc pytanie, co to za bateria, jakiej firmy + voltomierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blister został w domu, ale wydaje mi się, że baterie były od ActiveJet. Napiecie na baterii podam dopiero jak zalatwie woltomierz.

Co do tych 3h, to okazuje sie ze roznie z tym jest. Bywa tak, ze po wlaczeniu kompa mam czas z jego wylaczenia, a bywa tez tak, ze zegar pojdzie troche do przodu od czasu wylaczenia i np. odmierzy jeszcze 1h i dopiero zatrzyma sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi