matikolud Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 (edytowane) Witam wszystkich otóż płyta moja to m4a79xtd evo/usb3 a procesor taki jak w temacie , podręciłem go na 3.10Ghz i pomyślałem o nowym chłodzeniu + 3 wentylatory , x2 120 9db + x1 8 9db , wszystko przyszło zamontowałem i odpalam kompa i przy wczytywaniu systemu komp nie wczytuje albo system albo się restartuje , i błagam was o jakieś rady czy coś i z góry dzięki za pomoc a żeby komp ruszył to trzeba wszystko przełączyć na standardowe ustawienia , zasilacz to tagan TG500W. Pozdrawiam. Edytowane 7 Października 2010 przez matikolud Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Może Tagan spocił się od wentylatorków? Ile ma lat ten zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Może Tagan spocił się od wentylatorków? Ile ma lat ten zasilacz? Trochę wiecej niż 3 mies. , ale to odłączyć 2 wentylatory i sprubowac wtedy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Chyba Nic cię to nie kosztuje... Problemy z Taganami występowały jednak po gwarancji a więc powyżej 2 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Witam wszystkich otóż płyta moja to m4a79xtd evo/usb3 a procesor taki jak w temacie , podręciłem go na 3.10Ghz i pomyślałem o nowym chłodzeniu + 3 wentylatory , x2 120 9db + x1 8 9db , wszystko przyszło zamontowałem i odpalam kompa i przy wczytywaniu systemu komp nie wczytuje albo system albo się restartuje , i błagam was o jakieś rady czy coś i z góry dzięki za pomoc a żeby komp ruszył to trzeba wszystko przełączyć na standardowe ustawienia , zasilacz to tagan TG500W. Pozdrawiam. Czy na poprzednim chlodzeniu komputer dzialal stabilnie na 3.1ghz? jak dlugo byl testowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Czy na poprzednim chlodzeniu komputer dzialal stabilnie na 3.1ghz? jak dlugo byl testowany? tak stabilnie , occt testowałem 6h i najwieksza temp to 55C i w grach siedziałem po 5 godzin dzinnie też super a tu po zamontowaniu nowego coolingu odpalam kompa system się nie ładuje i reset lub zawiecha, ale to coś z zasilaczem nie teges , ale zaznaczam wszystko dziła na standardowych podkręce z 2.80 na 2.90 i juz dupka. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Chłodzenie na cpu zmieniałeś też? Zapuść na deflaucie occt i sprawdź temperatury. Dowiesz się, czy chłodzenie na cpu dobrze siedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Mi chodzi o to że z boxowym chłodzeniem było super a kupiłem zalmana cnps 10x flex i gdy z 2.80 na 2.90 rusze to juz komp sie resetuje , mi chodzi o ten cooling , dokrecone jest wszystko pasta nowaz załąrzona , więc nie wiem co może być przyczyną niektórzy mówią że zasilacz to odłączyłem 2 wentylatory + głośniki ale dalej nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Przepraszam że spamie a może jak komp pojechał do serwisu bo grafa miała duże temperatury , ale jest już ok , to może oni mi zablokowali jakoś czy procesor zmienili , tylko że ja wszystko na auto ustawiłem i tak to , można sprawdzić że było podkręcane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 mi chodzi o ten cooling , dokrecone jest wszystko pasta nowaz załąrzona I co z tego, wszystko można zkaszanić. Zapuść na pół godziny occt to się dowiesz jak jest założone chłodzenie. Kosztuje to mniej wysiłku niż naklepanie posta. Ten test powie, czy problem leży w złym chłodzeniu czy przyczyny szukać gdzie indziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 I co z tego, wszystko można zkaszanić. Zapuść na pół godziny occt to się dowiesz jak jest założone chłodzenie. Kosztuje to mniej wysiłku niż naklepanie posta. Ten test powie, czy problem leży w złym chłodzeniu czy przyczyny szukać gdzie indziej. Dobra już się robi , rację wielką masz :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Mi chodzi o to że z boxowym chłodzeniem było super a kupiłem zalmana cnps 10x flex i gdy z 2.80 na 2.90 rusze to juz komp sie resetuje , mi chodzi o ten cooling , dokrecone jest wszystko pasta nowaz załąrzona , więc nie wiem co może być przyczyną niektórzy mówią że zasilacz to odłączyłem 2 wentylatory + głośniki ale dalej nic. a głośniki w jakim celu odłączałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Może ma z usb zasilanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Może ma z usb zasilanie :) Nie no jeszcze nie zrobiłem tego poprostu zobaczyć czy to wina zasilacza bo tak dużo osób twierdzi , test trwał 35min , i nic calutko i z powodzeniem max tempto 43C. I co teraz ;/? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Teraz podaj zrzuty z programy cpu-z. Uruchom go tyle razy ile jest zakładek i zrób jeden zrzut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Proszę tylko już pozamykałem kilkanaście zakładek cpu-z link : Imageshack - beztytuuooi.png Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 (edytowane) Po pierwsze to polecam format jpg. Po drugie miały być otwarte pozostałe zakładki, głównie memory i spd. Po trzecie, można kadrować obrazki, tapety nie musimy oglądać. Nie każdy ma super łącze i wyświetlacz fullHD. przykład - grafika znaleziona poprzez google Edytowane 8 Października 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Imageshack - cpuzf.png - proszę bardzo :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Prawie Ci się udało (png :mur: ) Zanim zaczniesz kręcić zmień command rate w biosie na 2T, pozostałe timingi wpisz na sztywno w biosie takie jakie są w zakładce spd dla częstotliwości 685MHz. W biosie zmniejsz też taktowanie pamięci na 1066 lub 1200MHz, nie wiem jakie masz możliwości wyboru. Po tym możesz brać się za oc procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 (edytowane) Sprubowałem jak mówisz i nic , kiedyś jak yłem na bocie i 3.10 sztywne to nic nie musłaem na 2t ale jak zmieniłem to też restart systemu. Edytowane 8 Października 2010 przez matikolud Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 To daj nowy zrzut jak powyżej z zakładką memory. Procesora nie ruszaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Proszę cie bardzo lINK : Imageshack - cpuz2.png Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Miałeś obniżyć taktowanie pamięci, nie zrobiłeś tego. Postaraj się kolejne zrzuty dawać jako JPG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Miałeś obniżyć taktowanie pamięci, nie zrobiłeś tego. Postaraj się kolejne zrzuty dawać jako JPG Obniżyłem do 1020Mhz i też nie idzie no to kurde co to może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Miałeś obniżyć taktowanie pamięci, nie zrobiłeś tego. Postaraj się kolejne zrzuty dawać jako JPG Sorry ale masz jakas alergię na png. Swoją drogą to jet nowszy i lepszy format zapisu do autora tematu- tak jak kolega pisał zapewne pamięci nie dają rady i musisz zmienić dzielnik. Podnosisz takty procka przy obecnych ustawieniach i takty pamięci także idą w górę. Nie wyrabiają i kompa traci stabilność - 0 w tym magii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Spróbuj zaktualizować bios płyty lub wgrać starszy. Robiłeś clear cmos biosu zworką? Jak nie to zrób na początek. Może ktoś coś przestawił w biosie i cię to trzyma z oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 (edytowane) Spróbuj zaktualizować bios płyty lub wgrać starszy. Robiłeś clear cmos biosu zworką? Jak nie to zrób na początek. Może ktoś coś przestawił w biosie i cię to trzyma z oc. Wiesz miałem to samo na myśli jak dałem kompa do serwisu bo nawet po włączeniu byly inn e obrazki startu , a aktualizowałem znaczy już był najnowszy a starszego nie moge wgrać bo przez program wgrywam od asusa , a co to te clear cmos biosu zworką , ze wyjmuję baterię z płyty ?znaczy sorki a możesz miej więcej powiedzieć obok czego ta zworka się znajduje i na reset ją na pewcne chile przestawić tak? Edytowane 8 Października 2010 przez matikolud Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 (edytowane) Clear RTC RAM, str 2-19 angielskiego manuala ze strony asusa. Po to jest zworka, żebyś nie musiał baterii wydłubywać. Tak, clear na chwilkę przy wyłączonym zasilaniu z gniazdka. Edytowane 8 Października 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matikolud Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 no i to jest wsadzone i ja to mam wyjąć? a po chwli włożyć czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 naprawdę zmiana dzielnika pamięci w biosie to taki problem? Religia ci przeszkadza czy światopogląd ? Widzę usiłujesz robić cokolwiek innego niż tę prostą czynność. Jak nie umiesz to nawet w instrukcji do płyty powinno być to opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...