Skocz do zawartości
seba_999

Bat do ustawiania limitu czasu pracy komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, szukałem sporo w Internecie jednak nie znalazłem odpowiedniego programu. Mam młodszą siostrę i chciałem jej ograniczyć czas korzystania z komputera (windows XP) do godziny dziennie. Każdy program oferował wyłączenie kompa po godzinie, ale nie blokował ponownego uruchomienia komputera tego dnia. Napisałem mały pliczek wsadowy bat. Niby działa, ale jeszcze nie tak jakbym chciał. W związku z tym mam parę pytań:

1) Jak ustawić czas do wyłączenia komputera równy 3600 sekund (godzina), bo max jaki można ustawić w 'shutdown' to 600 sekund? Czy trzeba koniecznie shutdownem? Albo jest jakiś inny sposób na zrobienie godzinnej przerwy przed wykonaniem polecenia shutdown? (nie wiem czemu polecenie sleep nie działa...)

2) O ile zniknięcie okienka wiersza poleceń można łatwo wywołać poleceniem Echo off, to w jaki sposób spowodować, żeby okienko "System windows zostanie zamknięty w ciągu..." nie było widoczne? Bo ileż to trzeba wpisać do internetu i znaleźć polecenie shutdown -a...

3) Jakim poleceniem spowodować utworzenie folderu o obecnej godzinie? (%TIME% nie wiadomo czemu nie działa...)

Pozdrawiam

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi