Endrew Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 Od momentu włączenia mi przez TP nowej opcji 20 Mb mam problem z osiągnięciem pełnej prędkości na Wifi. Korzystam z różnych kart na różnych komputerach, ale wszędzie prędkość maksymalna wynosi ok. 12-13Mb(realny transfer ok. 1.2-1.3MB). W momencie gdy podłączę się kablem, mam pełniutkie 20Mb. Gdzie tkwi problem? Livebox obsługuje standard 802.11 b+g, czyli teoretycznie do 54Mb. Wyczytałem jednak gdzieś, że w praktyce jest to ok. właśnie 12Mb. Czy zmiana Liveboxa na router ze standardem N pomoże? I czy jeśli karty Wifi, które mam w domu, mają w standardzie b+g to będą działać z pełną prędkością? Kumpel mówił, że miał podobny problem i zmiana routera na standard N bez zmiany kart(b+g) pomogła. Czy taki router będzie ok: TP-Link ? Drugi problem to wolna prędkość pobierania przez przeglądarki internetowe: FF,Opera, IE. Maks jaki osiągam, niezależnie od źródła, to 500kB/s. Gdy korzystam w celu sprawdzenia prędkości z serwisu noc.gts.pl, to każdy plik leci właśnie maksymalnie te 500kB/s. Wrzucę 2-3 pliki naraz i każdy będzie szedł z tą prędkością. W czym tkwi problem? Torrenty i wszelkie menedżery ściągania chodzą dobrze. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 Czy zmiana Liveboxa na router ze standardem N pomoże? Tak... Ten który zaproponowałeś, w zupełności wystarczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...