Skocz do zawartości
Pretorian

Jaki monitor 17' Prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Jam mam Hyundai-a ImageQuest Q770 i jest fajniutki (zewnetrznie tylko troche wiekszy od 15") na kineskopie Smasunga DynaFlatX. Polecałbym Ci jakiś monitor na takim kineskopie (na tym są robione nawet Marviny).

Są dwie wersje tych kineskopów. Jeden osiąga mniejsze rozdzialki i ma troche gorasze odświerzanie, a drugi trochę droższy jest w ogóle wypas, maź odświerzanko!!!

No i te kineskopy mają najmniejszą plamkę, bo tylko 0.2. Obraz jest super ostry i wyrażny, a kolorki soczyste!!!! POLECAM

Co ma kineskop do odświeżania ??? Chyba Ci się coś rąbło ! To elektronika jest za to odpowiedzialna, a nie kineskop ! jeszcze ludzi w błąd wprowadza !
Jezel;i ktos kogos w blad wprowadza to ty :)

Wlasnie kinol jest odpowiedzialny za odswiezanie (elektronika tesh ale na ogol to kinol jest slabym ogniwem)

I slowo o trinitronach - sa dobre bo maja super ostrosc i soczyste kolorki ale maja i swoje wady masakryczna geometria (sony) ciezko to ustawic

i zaj. przeklamania na kolorach

Ladujac ta sama tapete na moim eizo i na sonaczu na trinitronie wyglada to tak

Na sony zielony jest tak zielony ze az razi w oczy czerwony i niebieski tak samo

na eizo zas kolory wygladaja naturalnie i co wiecej tlo mialem biale

a obrazek miejszy niz rozdzielczosc (wysrodkowany byl) i sie okazalo ze na sony wszystko wygladalo bialo tzn tlo i kawalki obrazka (myslalem ze sa biale) a na eizo okazalo sie ze maja one odcien rozowego podczas gdy tlo pozostalo biale

Wniosek trinitrony maja super kolorki i ostry obraz ale przeklamuja barwy co dla grafika jest nie do pomyslenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam LG 775FT monitor jest naprawde spoko i nigdy nie kupilbym philipsa nie mam do nich zaufania. W tej chwili za ta cene jaka zaplacilem za swoj monit kupilbym 795FT i wlasnie radzilbym zakup tego monitorka, bo jest naprawde super za ta kase. Z tego co sie oreientuje ( moze zle ) ale sony robi w tej chwili <span style="color:red;">[ciach!]</span>owe monitory tzn jak trafisz na dobrego to jest naprawde super, ale w tej chwili strasznie duzo jest trefnych monitorkow tejze wlasnie firmy niestety. AOC czy Mag rowniez bym nie polecal. Jak dla mnie w tej chili najlepszy bedzie LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadchodzi nowa era.... era podkrecania monitorów.

O ile pamietam z lekcjii elektroniki to odświerzanie jest uzależnione od kineskopu ze wzgledu na jego konstrukcje bo gdy pracujemy w jakiejś tam rozdziałce to elektroda musi wysłac w danym okresie czasu konkretną ilość elektronów. Im mniej ma ich do wystrzelenia (mniejsza rozdziałka) tym częściej może to robić (odświerzanie) i odwrotnie. A jeśli jest inaczej to prosze cię Wofku o opis jak to działa. Możliwe jest, że elektronika ogranicza nam odświerzanko i rozdziałkę, tylko jak??

Nie bardzo. Przy większym odświerzaniu piksel dostanie mniejszą dawkę elektronów, ale za to szybciej nadejdzie nowa, więc zwiększanie prądu ze wzrostem odświerzania spowodowałoby wzrost prądu średniego, czyli wypalenie luminoforu. Podstawowa barierą w uzyskiwaniu wysokich odświerzań są

- INDUKCYJNOŚCI cewek odchylania i transformatora linii. Indukcyjność jest jak masa w mechanice. Wyobraź sobie że każę Tobie kręcić dużym kołem pół obrotu w jedną, pół obrotu w drugą. Na zmianę kierunku obrotów i rozbujanie koła tracisz najwięcej energi (trochę ono waży). Większe odświeżanie to szybsza zabawa kołem. Zmieniająć kierunek obrotów 60 razy na sek. a potem 100 razy odczujesz wyraźną różnicę w oporze stawianym przez koło;

- Przy szybszym odświerzaniu są problemy pasmowe z sygnałem wizji, bo piksel ma już nie 66MHz a 100MHz, co nakłada większe wymagania wzmacniaczom i wymaga lepszej korekcji geometrii, mory oraz ostrości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...