wikip Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 Witam! Program nie chce mi zadziałać i nie wiem dlaczego :( Pisze, że podmacierz nie jest zdefiniowana poprawnie :((( oznaczam ją gwiazdkę * !!! Mam wykonać operację: y[n]=u[n+2]-u[n-3], gdzie u to skok jednostkowy... Najpierw tworzę w scilabie 3 programy... Wy też je utwórzcie, wyglądają tak: a) przesun.sce function y=przesun(x,k) y=[x(1,: );x(2,: )+k]; endfunction b) zawin.sce function y=zawin(x) y=flipdim(x,2); y(2,: )=-y(2,: ); endfunction c) sumsyg.sce function y=sumsyg(x1,x2) //funkcja sumsyg realizuje operacje dodawania sygnałów x1 oraz x2 nmin=min(x1(2,1),x2(2,1)); nmax=max(x1(2,$),x2(2,$)); n=nmin:nmax; y1=[zeros(1,length(n))]; y2=y1; y1((n>=nmin)& (n<=nmax))=x1(1,: ); y2((n>=nmin)& (n<=nmax))=x2(2,: ); y=[y1+y2;n]; endfunction Ładuję je i ładuję również poniższy program wykorzystujący tamte programiki: Program wygląda tak: operacja.sce n=-10:10; x=[skokj(0,-10,10);n]; y=sumsyg(przesun(x,-2),skala(przesun(x,3),-1)); *!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i tutaj wkradł się błąd. Jak go się pozbyć? plot2d3(y(2,: ),y(1,: ),-3) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...