Skocz do zawartości
rydzyk

Głośniki do laptopa / sterowniki do karty graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów! To forum Pure PC, ale mam nadzieję, że o tematach związanych z laptopami też można tu pisać:P To mój pierwszy post.

Mianowicie, mam zamiar kupić sobie głośniki 2.1 Microlab FC-330 lub Modecom MC-2110 (praktycznie to to samo). Posiadam laptopa Toshiba Satellite A110-195, karta dźwiękowa Realtek HD Audio (Realtek RTL88139/810x Family Fast Ethernet NIC, Realtek ALC861), system Linux 9.10 (Karmelkowy Koliberek, oryginalnie był XP i on też jest zainstalowany wraz ze wszystkimi sterownikami, ale prawie z niego nie korzystam). Pod zakładką PREFERENCJE DŹWIĘKU->SPRZĘT jest napisane "Dźwięk wewnętrzny 1 wyjście/1 wejście Analog Stereo Duplex"" Problemy są 2. Pierwszy to taki, że gdy wybieram opcję "wyszukaj sterowniki", to po zakończeniu wyszukiwania wyświetla mi się informacja, że "system nie korzysta z żadnych sterowników własnościowych". No niby tak, z tego co wiem urządzenia pod linuxem nie wymagają sterowników? Jestem raczej tylko użytkownikiem linuxa i słabym komputerowcem. Czy brak sterowników do karty dźwiękowej wpłynie na jakość dźwięku z w.w. głośników i nie ograniczy ich możliwości? Bo np. mulą mi nawet niewymagające gierki - odpowiednik wormsów - czy to powód braku ster. do graficznej?

Moje drugie pytanie dotyczy tego, czy ta karta nawet działająca w 100% (ze sterownikami czy bez nich) będzie odpowiednia dla wybranych przeze mnie głośników, nie jest za słaba?

Dodam jeszcze, że ściągnąłem ręcznie jakieś sterowniki "realtek-linux-audiopack-5.12".

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Określenie PC bardziej pasuje do laptopa niż do kanciastego blaszaka ;)

Urządzenia pod linuxem potrzebują sterowników. Na ogół jednak, w takich dystrybucjach jak Ubuntu system zawiera większość driverów potrzebnych do działania większości typowego sprzętu - powiedziałbym, że pod tym względem jest nawet lepiej niż u konkurencji ;)

Dźwięk: "brak sterowników własnościowych" (proprietary) oznacze że system korzysta z wbudowanych sterowników, na ogół open-source (czasami używane jest własnościowe firmware) -> nie potrzeba ich zmieniać, bo na 99% są ok. W tym przypadku (ALCxxxx) sterowniki są ok na 100%

ALC to generalnie nie jest mistrzostwo świata - ale to głównie kwestia co kto lubi...

Mulenie gier może być spowodowane działalnością Compiz (czyli efektów pulpitu/ów) -> spróbuj na początek wyłączyć go poprzez PK na pulpicie -> ustawienia tła (pulpitu - jakoś tak) -> zakładka "Efekty Wizualne" -> zaznacz "brak/wyłączone"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Compiz nie powinien "mulić" gier w trybie pełnoekranowym. Gry działające w oknie można też wyzwolić spod jarzma compiza ( ;) ) poprzez zdefiniowanie odpowiednich reguł. Zestaw paczek do zainstalowania: compizconfig-settings-manager, fusion-icon - pozwalają na pełną i dokładną konfigurację efektów oraz zarządzanie różnymi profilami. Opisy są na necie i w dokumentacji.

Oczywiście nie musisz kupować innej karty - chodziło mi tylko o to, że ALC to co najwyżej "średnia półka" i nie każdemu się podoba. W każdym bądź razie bez głośników nie dowiesz się czy jakość dźwięku jest dla Ciebie zadowalająca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź!:) Mam jeszcze jedno pytanie! Głośniki już przyszły, jest jeden mały problem. Prawie wcale nie słychać basu, nawet po ustawieniu pokrętłem od basu na max. Podłączyłem je do kompa kolegi i było to samo. Dopóki nie zmienił ustawień dźwięku w Windowsie (7) na Full Bass Buster czy coś takiego - wtedy grały aż za mocno. Czytałem w recenzjach, że w tych głośnikach bas nie jest nachalny, ale chyba nie aż tak:P Czy na Ubuntu da się podkręcić basy? Nie mogłem niczego takiego znaleźć, a subwoofer prawie nie pracuje no a jutro impreza! Może to głupie pytanie, ale nie znalazłem tego typu ustawień. Na moim XP też nie mogłem..!!! A może to przez tą kartę są takie słabe basy swoją drogą. Help!:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Myślę, że warto tu wyjaśnić pewną rzecz:

Dźwięk w Ubuntu obsługiwany jest na 2 "poziomach": ALSA i Pulseaudio

ALSA odpowiada za bezpośrednią obsługę sprzętu - czyli jeśli karta ma sprzętową regulację barwy, to znajdziesz ją w ALSA-mixer, a najlepiej w alsamixergui - taką paczkę sobie doinstaluj.

Pulseaudio to server audio i to bez przesady - można mixować różne źródła (np. różne aplikacje) przekierowywać dźwięk na różne wyjścia / z różnych wejść a nawet do/z innego kompa(ów) przez sieć. Jest także możliwość softwareowej korekcji barwy, ale również trzeba zainstalować "plugin" - instrukcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi