ptys Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 witam mam problem w konfiguracji mam kompa na atomie (d510mo) a w nim w sumie 4 karty sieciowe (zintegrowana, pci lan, usb lan, wifi lan (możliwość pracy w trybie ap), chcę za pomocą tego zestawu podzielić neta w domu, tylko bez tekstów że "kup se ruter", na kompie postawiona vista x64 (wiem linux lepszy tylko nie mojej obsługuje karty sieciowej wifi w trybie access point) wiem że są programy typu wingate czy kerio router ale zalezy mi na w pełni legalny darmowym oprogramowaniu (dhcp, NAT, maskarada), chyba że można to wszystko skonfigurować w konsoli (iptables, dhcp itd jak w linuxie) i pokieruje mnie trochę w konfiguracji, mile widziane linki do poradników . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 Zobacz sobie na połączenia mostkowe, bo to byłoby chyba najłatwiejsze w konfiguracji... Jeśli ten komp ma pełnić bardziej zaawansowane prócz dynamicznego podziału neta, to Vyatta lub Monowall... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 (edytowane) Tzn kazdy w domu bedzie sie laczyl z tym kompem i dopiero potem z netem? a net podpiety do tego komputerka tak? Z moich doswiadczen wynika ze najprostszym rozwiazaniem jest jednak router z QOS, wiem ze pisales zeby go nie proponowac :) Jakbys chcial filtrowac pakiety i zarzadzac przepustowoscia w sieci to wez pod uwage opoznienia z tym zwiazane jesli nie wykorzystasz routera, to ze komp bedzie musial pracowac non stop i inne tego typu problemiki - wiem bo sam przez to przechodzilem i doszedlem do wniosku ze lepiej wydac te 150-200zl na router.. Z tego co sie orientuje to najlepszym rozw bylo by postawienie serwera z jakiegos starszego kompa (lub w Twoim przypadku na tym atomiku), na linuxie najlepiej i ustawienie w linuxie routingu calego - na pewno lepsze rozwiazanie niz zabawa w to pod winda Obadaj jeszcze http://www.homenethelp.com/sharing/software.asp a tu o postawieniu linuxa i uzywaniu go jak routera http://www.homenethelp.com/web/howto/linux-share-internet.asp Edytowane 12 Listopada 2010 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 tak komp bedzie rozdzielał neta na cały dom, ruter to ja mam ale chciałem coś innego, linuxa sobie postawiłem ale nie mogę pod jego kontrolą zmusic karty wn-360usb do pracy w trybie ap, wiem że linux lepszy bo to ciach!o zwane windowsem jest powolne i nie oferuje połowy możliwości konfiguracji co ubuntu desktop o debianie nawet nie wspomnę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...