Skocz do zawartości
crx

Co pada - cpu, plyta czy grafika? :/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od niedawna mam problem z moim komputerem, którego za bardzo nie potrafię rozwiązać. Jest to jednostka składająca się z płyty Gigabyte P35-DSR, DualCore E2180 2.0Ghz@3.2Ghz, Gigabyte 9600GT, 4GB DDR2 Corsair, BeQuiet 450W. Jak widać procesor jest podkręcony o 60% i taka konfiguracja działała nienagannie przez ok 3 lata. Do teraz... Zawsze usypiam kompa, zamiast go wyłączać. Po powrocie z pracy chciałem go "obudzić", jednakże obraz się nie zainicjalizował. Okazało się potem, że przy normalnym włączaniu go, również nie inicjalizuje się karta grafiki. W zasadzie uruchamia się powiedzmy raz na 5 razy - z reguły słychać tylko jeden pojedynczy dłuższy "beep", czego nie ma w manualu od płyty:

1 short: System boots successfully

2 short: CMOS setting error

1 long, 1 short: Memory or motherboard error

1 long, 2 short: Monitor or graphics card error

1 long, 3 short: Keyboard error

1 long, 9 short: BIOS ROM error

Continuous long beeps: Graphics card not inserted properly

Continuous short beeps: Power error

Po kilku próbach komputer w końcu się uruchamia. To jest pierwszy problem. Drugim problem był (już go rozwiązałem)-procesor, który okazało się że nie wytrzymywał nawet 15 min w orthosie (od razu bluescreeny) - zwiększyłem mu napięcie z ustawień na których chodził 3 lata (testy orthos ponad 12h) z 1.350 na ok 1.370 i teraz orthos spokojnie chodzi ponad 4h, dłużej nie sprawdzałem. Widocznie po kilku latach pracy trzeba było ponownie "dovoltowac" CPU, aby chodził na tych ustawieniach. Pozostał jednak nadal problem z inicjalizacją obrazu przy włączaniu kompa. Dla przykładu wyłączyłem komputer na noc, dzisiaj chciałem go uruchomić i objawy te same - brak obrazu, ale system startuje (widać ze pracuje dysk, jestem w stanie po omacku zalogować sie do systemu, słychać dzwięk logowania). Musze wówczas uruchamiać go kilkukrotnie i dopiero wtedy wstaje normalnie z obrazem. Co może być przyczyną? Karta grafiki pada? (nie kręcona) Czy może płyta (ta ma podbite napięcia FSB, MCH + 0,1). Zasilacz? A może mimo wszystko procesor się skończył? A może i procesor i grafika? Ale to tak wszystko na raz by padło? Przypomnaiło mi sie jeszcze teraz, że były też dziwne objawy ze stacją dyskietek - po włączeniu kompa i przy braku obrazu głowica stacji non stop "rzęziła" mimo że sie do niej nie odwoływałem (odłączyłem ją w końcu od zasilania). Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuje

Arek

Edytowane przez crx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.11.2010 o 10:38, tomazzi napisał(a):

Zasilanie CPU (kondensatory) lub zasilacz. "Odkręć" kompa i zobacz czy to eliminuje problem.

Rozumiem, że mam sprawdzić czy kondensatory nie są wypukłe, lub rozlane, a także zmienić zasilacz?

Pozdr.

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Wątpię żeby na tym etapie wyło widać jakieś ślady na kondensatorach. Konieczność podniesienia Vcore świadczy że coś może być z zasilaniem.

Zasilacz warto podstawić na próbę.

Odkręć kompa na próbę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.11.2010 o 11:04, tomazzi napisał(a):

Wątpię żeby na tym etapie wyło widać jakieś ślady na kondensatorach. Konieczność podniesienia Vcore świadczy że coś może być z zasilaniem.

Zasilacz warto podstawić na próbę.

Odkręć kompa na próbę.

Ok, mam jakiś zasilacz co prawda słabszy bo 400W, ale do sprawdzenia powinien wystarczyć. "Odkręć" - czyli przywrócić def. taktowania tak? ;-)

Pozdr.

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, problem został rozwiązany. Głównym winowajcą był zasilacz Bequiet 450W (3 letni). Po wymianie zasilacza na inny (tymczasowy 400W) problemów z uruchamianiem już nie ma. Drugim winowajcą był procesor (Orthos wywalał pięknego blue screena po kilkunastu minutach), który jak się okazało po ok 3 latach pracy na 3.2Ghz, 1.35V najwyraźniej "trochę" się zdegradował i wymagał podniesienia napięcia na prawie 1.39V (całe szczęście że od początku chodził na niezbyt wygórowanym napięciu, dzięki czemu miałem teraz możliwość podciągnięcia napięcia w górę). Tak czy inaczej pewnie będzie mnie czekała jego wymiana w przyszłym roku, ale dobrze że teraz jeszcze udało się go wskrzesić do życia i mogę spokojnie czekać na premierę Bulldozera albo Sandiego. :)

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuje za okazaną pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi