Skocz do zawartości
ZipQ

TL-WR340G - problem z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od około pół roku do podziału łącza na PC (od routera przez kabel), laptop (wifi) i tuner (który jest połączony z AP ustawionym jako most (dokładnie nie jestem pewien na jakiej zasadzie, ale jeśli będzie to potrzebne to sprawdzę)). Dostawcą jest firma MT-NET z krosna, prędkość 4mb (up 256kb) na PPPoE.

Problemem jest fakt, że czasami transfer spada z tych 4mb do 256kb, a nawet mniej (aktualnie wg speedtest.net mam DL: 0.38Mb/s i UL: 0.13Mb/s).

Dołączona grafika

Po ostatniej wizycie serwisanta z tej firmy i sprawdzeniu sieci na jego netbooku, transfer wyglądał normalnie (DL około 5Mb i UL 500Kb/s). Po przepięciu na mój pc transfer wyglądał identycznie jak wcześniej przez router i wyszło na to że to wina komputera. Do końca dnia siedziałem przy nim instalując system i sterowniki na nowo, co nie przyniosło żadnej poprawy. Następnego dnia z rana zauważyłem że transfer i wszystko działa idealnie (po kablu bez routera jak i z nim). Od wczoraj po 4 miesiącach od wizyty serwisanta problem wygląda identycznie i zastanawiam się czy to nie problem ustawień routera, może coś pominąłem w jego ustawieniach albo się "zapycha" (pomijam fakt że bardziej mi to wygląda na problemy od strony dostawcy, no ale wole się upewnić nim zadzwonię po serwisanta).

Do ustawienia sieci od dostawcy dostałem kartkę z:

- numerem karty

- login

- hasło

- pin (nie wiem do czego)

Ustawienia routera:

1. Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

2. Dołączona grafika

3. Dołączona grafika

+

włączona ochrona Firewall na routerze

+

włączony DHCP + statyczne przydzielanie IP dla 4 odbiorców po MAC (PC + laptop + AP-most + tuner).

Jeśli jest ktoś w stanie pomóc z tym w czym może tkwić problem, proszę o pomoc. Z góry dzięki.

//Router TL-WR340G - V2 + najnowszy firmware

//PC z Win Vista

//Laptop z Win7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi