Skocz do zawartości
tOmki

Corsair CX430

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z zasilaczem, początkowo nie mogłem zainstalować Windows XP Pro (reset w trakcie) i Windows 7 Home (kończenie instalacji).

Zasilacz był bardzo niestabilny - technologia Asusa Aniti-Surge parę zarazy to wyłapała.

System (Windows) udało mi się zainstalować dopiero przy użyciu zasilacza Enermax Liberty 400W. Po instalacji systemu zamieniałem zasilacze - system się uruchomił ale przy każdym wyciąganiu płyty z napędu był RESET. Corsair'a sprawdziłem z wieloma napędami CD, DVD - zawsze RESET. Następnie zaczęły się RESETY zaraz przy uruchamianiu systemu.

Z zasilaczem Enermax nie mam żadnych problemów z systemem i napędem.

Ustawienia domyślne BIOS nic nie dawały, update BIOS'a również.

Dziś go spakowałem - zobaczymy jak działa 5-letnia gwarancja :]

Moja konfiguracja:

ASUS P5G41C-M LX

INTEL E3400

2GB DDR3

Dysk WD 500GB Sata WD5000AADS 32MB 7200RPM

Nagrywarka DVD PIONEER

wszystkie części nowe z wyjątkiem DVD

Ps. mogę dodać info dla przyszłych nabwyców że slychać lekkie piszczenie cewek, poza tym zasilacz cichy - może ciut głośniejszy od Enermaxa Liberty 400W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam tylko skąd wywnioskowałeś info o 5-cio letniej gwarancji? Wynika to z karty gwarancyjnej? FaORT: ORT: ktury? Pytam z ciekawości jak to jest z tą gwarancją. Na stronie Corsair jest jednoznaczna informacja - nowe CX w tym CX430 mają dwa lata gwarancji. Na stronach sklepów często jest informacja o 5-cio letniej gwarancji. Z jakim dokumentem zostaje klient odnośnie tej 5-cio letniej gwarancji?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam tylko skąd wywnioskowałeś info o 5-cio letniej gwarancji? Wynika to z karty gwarancyjnej? FaORT: ORT: ktury? Pytam z ciekawości jak to jest z tą gwarancją. Na stronie Corsair jest jednoznaczna informacja - nowe CX w tym CX430 mają dwa lata gwarancji. Na stronach sklepów często jest informacja o 5-cio letniej gwarancji. Z jakim dokumentem zostaje klient odnośnie tej 5-cio letniej gwarancji?

Na stronie Corsair'a nie sprawdzałem. Zasilacz mam od od 4 dni. Czekam na odpowiedź sklepu odnośnie realizacji gwarancji.

Zasilacz kupiłem tu: CORSAIR CX 430W NOWY MOCNY 12V=28A 5 LAT Gwarancji (1334873760) - Aukcje internetowe Allegro

Ale komputronik też się chwili 5-letnią gwarancją.

http://www.komputronik.pl/index.php/product/111682/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Corsair_CMPSU_430CXEU_430W.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w karcie gwarancyjnej lub na fakturze masz jakieś info o 5-cio letniej gwarancji? Dzisiaj nie ma problemu, zawsze możesz korzystać z rękojmi, niezgodności towaru z umową. Po upływie 2 lat po stronach sklepów z tymi produktami nie będzie śladu. Bez zapisu o gwarancji na papierze można zapomnieć o jakiejkolwiek gwarancji.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem zasilacz na gwarancje- przyszedł, nowy. Po podłączeniu ten sam problem, RESET przy włączaniu systemu. Teraz nawet tylko wiatraczek się zakręci i koniec.

Corsair'a podłączyłem do komputera HP dc7900 płyty - działa, a zasilacz z dc7900 sprawdziłem na swojej płycie ASUS P5G41C-M LX -też działa.

Zasilacz z dc7900 różnił się tym że pin -5v miał zmostkowany z sąsiednim pinem GND.

Dziś znalazłem wątek na PCLab:

Nowy zasilacz CORSAIR CX430 nie działa. - Forum PCLab.pl

Następnie sprawdziłem specyfikacje ATX płyty i zasilacza.

Zasilacz Corsair CX4300 ATX v2.3

Płyta ASUS P5G41C-M LX ATX v2.0

Choć treść z manuala Asusa brzmi troszkę dziwnie:

We recommended that you use an ATX 12V Specification 2.0-compilant power supply unit (PSU) with minimum of 400W power ratting.

Chodzi o kompatybilność z grupą specyfikacji serii 2.0 (tj. 2.1, 2.2, 2.3) czy o konkretnie ze specyfikacją 2.0 ?

Obecnie szukam zasilacza ze specyfikacja ATX 2.0, wstępnie znalazłem Chiefteca GPS-400.

Jak coś z tego wyjdzie to dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corsair'a zwróciłem, w zamian za dopłatą wziąłem Tagan'a TG400-U33II.

Dziś wszystko z powrotem zmontowałem i system startuje bez problemu.

Na stronie Tagan'a jest takie info dotyczce zasilaczyz serii U33II 400-600W:

"Compliant with ATX12V Ver. 2.3 and downward versions"

Ale na pudełku od zasilacza mam inną informację:

"Compliant with ATX12V Ver. 2.2 and downward versions"

Komputer działa, ale problem nadal nie rozwiązany, może ma ktoś inne pomysły odnośnie tej "niekompatybilności"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi