Serekzolty Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Mam taką płytkę i chciałem się troche pobawić w kręcenie NB. Z racji,że nigdy tego nie robiłem piszę tego posta z prośba o nakierowanie:) Obecnie podkręciłem na 2,2GHZ ze standardowych 2 bez zmiany napięcia (standardowe to 1.2V) Próbowałem na 2.4 lecz sypie bsodami.Napięcie podnosiłem o 2 oczka max gdyż więcej się boje.Na ile mogę bezpiecznie podnieść V na NB ? Czym testować stabilność i ewentualne zmiany wydajnościowe? Odczyt temperatury speedfana nazwany jako SYSTEM to temperatura NB? Procesor jeśli jest ważny to X3 720BE @ 3.3GHZ Edytowane 6 Grudnia 2010 przez Serekzolty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 1,2V dla NB to taka akceptowalna wartość. U mnie też bywało ciężko i sypało zwiechami. Po podniesieniu napięcia do 1,2 - wszystko pięknie śmiga ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Tylko,że 1.2 to jest standardowe napięcie NB;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Według mnie 1.3 możesz dać spokojnie. Ja jade na 1.34v i jakoś nic się nie dzieje. Na zagranicznych forach jest mowa ze 1.4 to max bezpieczne napięcie. Ile ludzi tyle opinii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Okej zaraz przetestuję.A jeszcze pytanko,jakim programem mam testować zmiany ? Tzn czym sprawdzić,że jest szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Nie spodziewaj się że odnotujesz niesamowity wzrost wydajności. Żeby sprawdzić czy jest stabilnie ja używam prime95 test blend, natomiast wzrost wydajności możesz odnotować dzięki większemu cpu score w np. 3dmark vantage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...