Skocz do zawartości
balker

Głośna karta graficzna, czym i jak wyciszyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem ze swoją kartą graficzną. Otóż, kupiłem tego GTSa 4 miesiące temu, problem jest w tym, że karta jest relatywnie głośna... Oczywiście, regulacja obrotów jest, ale w zasadzie poziom minimalny (17%) nie jest przeze mnie przekraczany. Niżej zejść się nie da, a karta jednak nieźle buczy... Nie jestem pewien, ale sugerując się sporadycznymi opiniami w internecie na temat tej karty, raczej to nie jest kwestia tego konkretnego egzemplarza, ten model być może tak ma (szkoda, że nie wiedziałem tego przed zakupem).

Dobrą opcją jest wypięcie kabelka od zasilania... Bez problemu karta może pracować w tym stanie jakiś czas (30 minut co najmniej przy mojej pracy) i tempraturka sobie rośnie średnio 1st na 30-45sec, tak więc nie jest źle, ale takie wypinanie i wpinanie kabelka co pół godziny to nie jest rozwiązanie.

Zatem, chciałbym zapytać, czy ktoś może coś doradzić? Rozwiązanie najlepiej jak najcichsze, a przy tym relatywnie tanie (najlepiej, jakby to była kwestia wymiany samego wentylatora, bez radiatora, nie chcę zbyt ingerować jednak w tą kartę, bo może jednak jakoś ją wcisnę kiedyś na gwarancję) ;) Szukałem alternatywnych chłodzeń na tą kartę, ale natknąłem się na 1 lub 2 teoretycznie kompatybilne z tą kartą, jednak za cenę 250zł, co jest absurdem, bo to ponad połowa ceny karty ;)

Zatem, byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie, najlepiej od razu z linkami do sklepów, gdzie co zakupić (najlepiej w Wawie).

Z góry dziękuję za pomoc ;)

Link do specyfikacji karty: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3592

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wentylator 120mm i skierować strumień powietrza na kartę. Na wolnych obrotach wentylator 12 cm będzie miał wystarczający przepływ powietrza, żeby ją schłodzić :)

Np. Silent Wings od bequiet! i puścić na minimalne obroty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, przeczytałem o tym, ale widzę, że są wersje z PWM. Warto wziąć taką wersję? czy zwykłą? I jak z podpięciem? Dałoby rade podpiąć to pod zasilanie z karty graficznej?

Edit. Wykręciłem sobie kartę, wymontowałem wentylator i niestety, radiator nie jest standardowego typu ;/ Raczej będzie problem zamontowania tam 120mm. Złącze zasilania do wentylatora (prawy dolny róg) jest też tylko 2-pinowe. Tak więc opcja z Silent Wings od bequiet chyba odpada. Ewentualnie czy test jakaś opcja, aby to w jakiś prosty sposób dostosować?

Dołączona grafika

Edytowane przez balker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, nikt nie ma pomysłu. Zatem pomogę sobie sam.

Zakupiłem : Arctic Cooling Accelero S1. Pasywne chłodzenie, ale spokojnie daje radę... Max na FurMarku 71, później włączył sie wiatrak na chłodzeniu procesora i temp spadła do 50. Aczkolwiek na przyszłość planuję dokupić jednak jakiś wiatraczek, dla spokoju duszy.

A i dla tych, którzy zabierają się do wymiany chłodzenia, lecz ich interesujące teoretycznie nie jest przystosowane do ich karty: Mounting-Holes Pitch of Mainstream VGA Cards Listed - Expreview.com - spis rozmiarów montażowych układów chłodzących na poszczególnych kartach.

Warto jednak skorzystać z tej listy. Accelero S1 mimo, że teoretycznie nie wspiera GTS450, ostatecznie pasuje idealnie ;) Mogli by taki zestaw od razu sprzedawać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Również od niedawna jestem właścicielem tej karty - GV-N450-1GI - i mam podobne odczucia co do jej głośności jak balker. Po prostu na minimalnych obrotach (rzeczone 17%) karta jest zbyt głośna, a nie da się jej wyciszyć programowo. Nie dałem rady tego zrobić ani za pomocą Afterburnera, ani za pomocą nTune. Po prostu nie da się ustawić niższych obrotów (zwiększyć można, owszem) niż te 17%, a przecież do buszowania w sieci spokojnie można by zmniejszyć te obroty o połowę, byłoby cicho i temperatura też do wytrzymania. Po co mi 31 st. i suszarka w obudowie? W grach tak ten hałas nie przeszkadza ale podczas zwykłej pracy w wordzie lub surfowania po sieci ten hałas naprawdę jest jak dla mnie uciążliwy.

Nie chciałem wydawać prawie 80 zł na Arctic Cooling Accelero S1, bo nie po to kupiłem kartę za 300 zł, żeby teraz wykładać prawie 100 zł na chłodzenie do niej. Poszukałem więc innego rozwiązania i znalazłem. Używałem kiedyś zestawu do chłodzenia wodnego i z tego zestawu pozyskałem dwa wentylatory arctica sklejone razem wraz z potencjometrem do regulacji obrotów. Z karty zdjąłem oryginalne chłodzenie i za pomocą zwykłych opasek zaciskowych przymocowałem do karty te dwa wentylatory arctica, a zasilanie wentyli podłączyłem do płyty głównej. Chociaż wygląda to może i siermiężnie, zestaw ten doskonale spełnia swoje zadanie. Temperatura pracy w spoczynku wynosi 31 st. , natomiast pod obciążeniem w Furmarku max. wynosi 73 st. Jest więc tylko parę stopni cieplejsza pod obciążeniem niż na oryginalnym chłodzeniu ale za to panuje błoga cisza. Potencjometra nie używam w ogóle, jest ustawiony na maxa, a wentylatory i tak kręcą się na tyle cicho, że nie ma sensu ich regulować.

Wystarczą więc dwa wentyle 80mm, które można skleić do kupy jakimś klejem najlepiej dwuskładnikowym i drobna przeróbka przewodów, żeby mieć tanie i ciche chłodzenie.

Ja zamierzam jeszcze sprawdzić napięcia w gnieździe karty i może spróbuję podłączyć przewody wentylatorów bezpośrednio do karty, jak mi się uda to napiszę.

Sprawdziłem napięcia na karcie i wyszło mi, że karta graficzna podaje 8,00 V w idle, w miarę wzrostu temperatury napięcie rośnie sukcesywnie, a maksimium jakie jest w stanie z siebie wydobyć to 11,90 V. W takim układzie bez sensu jest podłączanie wentylatorów pod kartę, gdyż gniazdo zasilania wentylatorów na płycie głównej generuje 12,05 V. W tym układzie aż tak głęboka przeróbka przewodów żeby podłączyć je do karty graficznej IMHO mija się z celem. Jedyne więc co zrobię, to wyrzucę potencjometr, gdyż jest zbędny, a wentyle podłącze bezpośrednio do gniazda zasilania na płycie głównej.

Załączam zdjęcie karty po usprawnieniu, jeszcze w wersji z potencjometrem:

post-186631-0-49815300-1301238836_thumb.jpg

Edytowane przez thausend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi