Skocz do zawartości
karas0801

Notebook czy netbook? do 1600 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zakup komputera przenośnego dla studenta. Ma być przede wszystkim wydajny i mobilny. Zatem co będzie korzystniejsze: kupno jakiegoś notebook'a do 1600 zł (większa kwota w grę nie wchodzi) czy przykładowo netbook'a jak EeePC 1015pn z Atomem dwurdzeniowym 1,5 GHz i platfomą ION 2 i pamięcią 2GB? Czy wystąpią jakieś ogranicznia w korzystaniu z netbooka w porównaniu z notebookiem? Poza wielkością matrycy. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje zakup komputera przenośnego dla studenta. Ma być przede wszystkim wydajny i mobilny. Zatem co będzie korzystniejsze: kupno jakiegoś notebook'a do 1600 zł (większa kwota w grę nie wchodzi) czy przykładowo netbook'a jak EeePC 1015pn z Atomem dwurdzeniowym 1,5 GHz i platfomą ION 2 i pamięcią 2GB? Czy wystąpią jakieś ogranicznia w korzystaniu z netbooka w porównaniu z notebookiem? Poza wielkością matrycy. Z góry dzięki za pomoc.

No z takich podstawowych to netbook nie posiada napędu. Musiałbyś go dokupić osobno. Intel Atom N550 to jest wydajność mniej więcej Semprona LE-1200 (desktop) - tak przynajmniej PAssmark mówi... miałem takiego i do netu, filmów to wystarczało spokojnie. Posiadałem Windowsa Vistę a potem 7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z takich podstawowych to netbook nie posiada napędu. Musiałbyś go dokupić osobno. Intel Atom N550 to jest wydajność mniej więcej Semprona LE-1200 (desktop) - tak przynajmniej PAssmark mówi... miałem takiego i do netu, filmów to wystarczało spokojnie. Posiadałem Windowsa Vistę a potem 7.

Jakie ogranicznia ma Win 7 starter? Słyszałem że nie ma nawet możliwości wymiany tapety, lub instalacji gier ale przecież ION to umożliwia. Z resztą nie zależy tu na graniu bo to mnie nie interesuje. Chodzi mi głównie o tworzenie dokumentów, korzystanie z funkcji internetowych oraz niezłą jakość filmu i muzyki oraz edycja fotografii. Mam kilkuletniego laptopa, którego chciałem oddać ojcu w zamian za nowy. Przyznaje że jego mobilność nie jest zadowalająca i dlatego pomyślałem o netbook'u ze względu na ograniczone wydatki ale obawiam się że może mieć ograniczone funkcje poza napędem i matrycą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje zakup komputera przenośnego dla studenta.

Jakie ogranicznia ma Win 7 starter?

Uczelnia zapewnia Ci dostęp do MSDN AA? Jeśli tak to szukaj sprzętu bez OS, w tej samej cenie pewnie znajdziesz coś lepszego bez niż z OS.

Dokładnie o ograniczeniach 7 starter to możesz poczytać, są one niestety na tyle upierdliwe (ilość uruchomionych programów, ilość programów korzystających z internetu itd), że lepiej szukać czegoś z pełną siódemką lub bez OS jeśli masz dostęp do MSDN AA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi