Skocz do zawartości
timmon24

Problem w oprogramowaniu czy słaby komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zapoznałem się wcześniej z podobvnymi tematami na forum i wypróbowałem wiele możliwości np ludzie polecali Km player odpowiednia konfiguracja + core codec oraz splinter inni Media Player Home cinema niestety cały czas filmy odtwarzane w formacie 1080 plik mkv się tną strasznie wolno chodzą a głos jest opozniony .

Zaznaczam ze filmy 720p są dobrze odtwarzane . Jedyny program który radzi sobie u mnie z tym formatem jest KM player

Zastanawiam sie czy nie mam za słabego sprzetu pod Full HD

Oceńcie

3200 Barton 1 GB ram radeon 9600pro 2x80 GB Audigy 4 oem

monitor oczywiście z LG obsługa Full HD

Teraz najważniejsze co daje mi do myślenia czy wina leży po stronie kodeków playera konfiguracji czy za słaby komuuter ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety komputer jest za słaby. Musiałbyś mieć akcelerację video ze strony gpu (DXVA) aby dało radę. Problem w tym, że cena karty grafiki z DXVA sprawia, że lepiej pomyśleć nad modernizacją komputera. Zintegrowany radeon HD3200 - HD4290 da radę, nawet w tandemie z najsłabszymi cpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500zł.

Mobo ze zintegrowanym HD42x0 od ok 220zł (np MSI 880GM-E41 lub Asrock 880GM-LE).

Procesor Athlon II x2 250 za 200zł.

Pamięć ddr3 1x2GB za 70-80zł.

Zakładam że masz jako taki zasilacz, dysk itd ze starego kompa.

Możesz też iść w miniaturyzację i kupić Atom & ION np Asrock 330ion za ok 400zł lub konkurencję ze strony amd.

Taniej można z używek coś poskładać lub obciąć cpu do semprona 140 na am.3. JA jednak dołożyłbym do athlona II x3. Dokładasz 50zł a dostajesz 3 rdzenie oraz nadzieję na odblokowanie czwartego oraz cache L3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi