Skocz do zawartości
GramiYoe

Radeon8500 +WC zawiesza sie!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Jo...

Od pewnego czasu mam Wc na procku i na Grafice....

Wszystko by bylo okej gdybu nie to ze rowniez od pewnego czasu wiesza mi sie karta graficzna np w wymagajacych grach czy 3dMarku.

W kompie mam tylko 3 wentylatory (2 w zasilaczy i jeden do chlodzenia dysku). Zauwazylem ze kilka elementow na karcie grafiki sie bardzo grzeje po drugiej stronie (nie tej co procesor graficzny z zainstalowanym wc).Dodalem wentyl wiejacy na ta czesc karty i problem nie wystepuje ale nie tak mialo byc.Zakladalem Wc zeby bylo jak najmniej wentyli i cisza.

Mysle ze Wc na grafice powinno wystarczyc bo polaczone jest rownolegle z procesorem a na procku mam temperature (w trybie ultra silent mode rowna 37 C.

Czy to problem z grafuka czy moze jednak chlodzenie powietrzne grafiki z drugiej strony jest niezbedne?????????

Wczesniej (przed zainstalowaniem Wc) grafika chodzila na samym radiatorze od 486 i bylo ok - ale wtedy tez byl maly obieg powietrza po drugiej stronie karty zapewniany przez wentylator na CPU.

Moja grafa to ATI Radeon8500 64Mb

Procek A1600+

1 kośc ta dzialajaca 256 DDR 266

Zasilacz Enlight 300W

Twardy Seagate ATAIV 60GB

i chyba starczy....

Wszystko bez podkrecania - no moze oprocz pamieci Kingston DDR266 ustawionaych na Csl 2.

A propo Kingston - szajs Po jakims pol roku uzytkowania na Csl2 padla mi jedna kosc 256DDR266 i mialem wieczne problemy z kompem (blue screeny w win Xp , zawieszenia)

Testowalem roznymi programami i pokazywaly ze wszystko ok...

Meczylem sie kolejne pol roku - komp raz chodzil, raz nie..

Az wreszcie nie moglem go wogle odpalic bo ta kopneta pamiec sie calkiem zjeb...a.

I dobrze mam ja jeszcze na gwarancji wiec mi wymienia..... niestety na to samo.

Ale nie polecam (no chyba ze bedziecie uzywac w trybie csl2,5) ale do tego wystarczy zwykly noname...

Prosze o pomoc w zdiagnozowaniu problemu............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?:

a blok na GPU dokladnie przylega do rdzenia - R8500/9100 jak sam zauwazyles nie potrzebowaly bardzo wydajnego chlodzenia wiec sam blok powinien styknac - IMO gdyby to byla wina karty to zanim sie zawiesi komp powinny byc jakies smieci na ekranie, moze to blok na procku zle przylega :!:

jak masz mozliwosc to zmierz jakos temperature tego miejsca po 2 stronie karty (pod GPU)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi