Skocz do zawartości
seba_999

Utracona partycja i problem z przywróceniem systemu z Comodo Time Machine

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam bardzo duży problem. Otóż dostałem lapka, na którym był zainstalowany Comodo Time Machine i jego właściciel przywrócił sobie świeży system, zaraz po zainstalowaniu CTM. Otrzymałem polecenie, że mam zrobić snapshota z dnia dzisiejszego i przywrócić system z początku tygodnia. Żeby wykonać snapshota było za mało miejsca na partycji D, a wnioskuję, że to tam Comodo zapisywał swoje pliczki, gdyż na C było tylko zajęte 5gb. Więc skoro na D było mało miejsca, a na C było dużo, to skróciłem partycję C o 11 GB, a partycję D rozszerzyłem o te 11 GB. Operacja wykonała się bez szwanku. Po restarcie systemu, wchodze do menu Comodo (klawisz home) i wybieram snapshota z poniedziałku. Komputer zaczął coś mielić, system wystartował jednak skończyło się to BSODem, że trzeba sprawdzić dysk D chkdskiem. No to uruchomiłem system "dzisiejszy" i zaraz właczył sie chkdsk i wypluł komunikat "Uszkodzona główna tabela plików". Po zalogowaniu się - partycja D okazała się partycją RAW. TestDisk nie umie przywrócić tej partycji - wyskakuje komunikat "the following partition can't be recovered". Po ponownym uruchomieniu komputera i zajrzeniu w zarządzanie dyskami sytuacja wyglada tak, że te 11gb co niby dokleiłem do D, figuruje jako nieprzypisane miejsce...

Poradźcie co można zrobić, bo muszę dobrać się jakoś do tych danych, bo była tam poczta i inne ważne pliki... Da się jakoś anulować tą operację przesuwania partycji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anulować operacji raczej nie da się. Została fizycznie wykonana. Pozostaje przywracanie danych, kiedyś używałem takiego programu jak "getdataback for ntfs" i mi wszystkie pliki niemałego dysku potrafił przywrócić, jednak dane przywracałem na inny dysk, co w laptopie może być utrudnione. Nie możesz ruszać dysku, z którego mają być odzyskiwane dane, ani co normalne, na niego kopiować przywróconych danych.

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jestem w trakcie odzyskiwania danych tym programem co poleciłes, tylko kurcze wszystkie pliki wydają się ok. Nazwy się zgadzają, jednak otworzyć się ich nie da, bo są uszkodzone... W getdataback wybrałem tą opcję 3 (damage partition bodajże). Pomóżcie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi