Skocz do zawartości
Lazi

Gniazdo zostało podłączone.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od pewnego czasu próbuję znaleźć rozwiązanie na bardzo częste pojawianie się komunikatu "Gniazdo zostało podłączone." połączonego ze zwiechami systemu. Zwiechy pojawiają się przy ładowaniu systemu. Kiedy cierpliwie czekam na "odwiechę", pojawia się komunikat "Gniazdo zostało podłączone" i wyskakuje ono kilka razy. Podczas przeglądania stron (jeżdżeniu scrollem) w słuchanej muzyce słychać, że po prostu zamula, a więc coś jest nie tak.

Panel przedni nawet nie podłączony, z kolei do panelu tylnego podłączone tylko słuchawki i mikrofon. Dodam, że gdy gniazda są wolne (tzn. nie są podłączone żadne słuchawki, mikrofony, itd.) komputer wydaje się funkcjonować jak należy. Może to być spowodowane overclockingiem? Poniżej dane.

Sprzęt:

* Gigabyte GA-P31-DS3L

* E2180 @ 2,66 (266x10) - 1,31V

* Kingmax DDR2 1066 (1066MHz 5-5-5-15) - 2,11V

* ModeCom MC350

Dodam, że sterowniki zostały już przeinstalowane, jednak problem pojawia się nadal. Zajeżdża mi to pamięciami, ale nie mam już pomysłu.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Edit: Zauważyłem, że na stock'u, czyli standardowych ustawieniach:

* E2180 @ 2,00 (200x10) - 1,18V

* Kingmax DDR2 1066 (800 MHz 5-5-5-18) - 1,90V

problem nie występuje. Tylko, że na takich ustawieniach szybciej urodzę zanim cokolwiek się włączy...

PS. Nie jestem kobietą.

Edytowane przez Lazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie sam sobie odpowiedziałeś. Bez OC problem nie występuje, więc podkręcaj sprawdzając stabilność sprzętu programem OCCT. Jak minimum godzinnego testowania pokaże 0 errors, to może wkładając gniazdo słuchawek bądź mikrofonu powodujesz jakieś zwarcie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dalszej przygodzie stwierdzam stanowczo, że to wina przetaktowanych pamięci.

Aktualne ustawienia (póki co stabilne):

* E2180 @ 3,00 (333x9) - 1,36V

* Kingmax DDR2 1066 (1000MHz 5-6-6-18) - 2,02V

Zaraz przetestuję w/w ustawienia jakimś Stability Test'em, chociażby Everest'a.

Sądzę, że temat może się przydać - szukając rozwiązania napotkałem się na nie jeden, bardzo podobny problem.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi