Krzysi3k Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Witam, jestemu tu nowy więc proszę o wyrozumiałość jeśli rzuce jakąś gafą. Początkiem grudnia zakupiłem nowe podzespoły do mojego komputera: procek- AMD Athlon II X4 Quad-Core 640 (3,0GHz, 2MB cache, 95W, socket AM3, BOX) płyte- Asus M4A87TD EVO (Socket AM3, AMD 870/SB850, DDR3-1600, SATA3, RAID, IEEE, GBLAN, ATX) pamięc- OCZ Platinum Edition DDR3 2GB 1600MHz CL7-7-7-24 Z3 XTC Heatspreader) grafike-Gigabyte N430OC-1GL GeForce GT 430 OC 1GB (DDR3 128bit, HDMI/D-Sub/DVI, PCI-E) zasilacz take me 400W i dysk Segadate 320GB pozostał po poprzednim komputerze. Przez pierwszy tydzień było wszystko w porządku aż do czasu gdy przy wlaczaniu komputra ujrzałem "Ekran śmierci(Blue screen) po resecie wszystko wrociło do normy jednak nie na dlugo. Przez nastepnie dwa,trzy tygodnie komputera sie zwieszal średnio raz,dwa razy dziennie więc pomyslalem ze może zasilacz jest za slaby i kupiłem chieftec 500w ale to pomogolo tylko na chwile a że nie mialem czasu się tym zająć więc przenisołem się na laptopa. Teraz gry znalazlem chwile czasu chcialem to za to zabrać sprawdzilem dysk bodajże programem HD Tune i nie wykazal żadnych nieprawidolowości dopiero gdy wlaczylem sprawdzanie pamięci MemTestem sypleneło blędami i teraz mam takie pytanie: czy ta konfiguracja podzespołów jaka stworzylem powinna dzialać ze sobą bez zmiany ustawięń w biosie? i jest to wina uszkodzonej pamięci RAM, czy po prostu połaczyłem ze sobą podzespoły które nie będą razem współprować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 A jak masz ustawione pamięci w BIOSie? Daj im trochę więcej V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysi3k Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 w biosie nic nie ruszałem wiec wszystko jest na auto, niestety w tym momencie nie mam dostępu do komputera; dopiero w niedziele mogę rzucić więcej informacji na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Pewnie płyta ustawiła za ciasne timingi albo źle odczytała SPD (AMD ma trochę dziwne jazdy z pamięciami). Najlepiej będzie - najnowszy BIOS + ustawienie pamięci ręcznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysi3k Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 W niedziele spróbuje to zmienić i się odezwę co i jak. Mam nadzieje że dam sobie rade z tymi ustawieniami w biosie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysi3k Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 (edytowane) czy jest mi ktos w stanie napisac jak dokladnie maja wygladac te ustawienia w biosie bo jestem w tym zielony Edytowane 7 Marca 2011 przez Krzysi3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Masz je ustawione na Cl7 1066Mhz ;] Napięcie daj 1,7V i musisz chyba ręcznie ustawić częstotliwość przez podniesienie HT ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysi3k Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 A jesteś w stanie mi napisać gdzie to się zmienia w biosie i co mam po kolei wklepywać? bo jestem w tym zielony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 DRAM Voltage na 1,7V DRAM Freq 1600Mhz jeśli nie bd takiej opcji musisz podnieść Bus Freq. tak, żeby było 1600Mhz na pamięciach i odpowiednio obniżyć mnożniki procesora (CPU Ratio) no chyba że chcesz procesor podkręcić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysi3k Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 zrobilem wg opisu czy teraz powinno byc juz wszystko ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Tylko obniżyłeś też mostek NB. CPU/NB Freq daj na ~2400Mhz a HT Link Speed na ~2Ghz. Jak tak będzie działał to znaczy że jest wszystko ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysi3k Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 CPU/NB Freq dalem na 2000Mhz bo wiecej sie nie da a ht link speed zostawilem na auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysi3k Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Niestety, problem się powtórzył. Komputer się zwiesił przy grze a po restarcie ustawienia w BIOSie powrócił do opcji AUTO. Posłużyłem się TURBO EVO, który jest załączony do płyty. i mi coś takiego skonfigurował: czy ta konfiguracja jest dobra czy wręcz przeciwnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Przy NB na 2000 i 1600 CL7 1,7V się zawiesił? ;> TURBO EVO średnio Ci to skonfigurował :) Masz teraz ~900Mhz CL6 czyli tak, ja na DDR2 :P Ustaw tak jak wcześniej radziłem i sprawdź jaką masz resztę timingów np. przez CPU-Tweaker. Na tych ustawieniach "przeleć" pamięci MemTest'em i zobacz czy sypią błędy. Jak masz ustawiony procesor itp? Może to nie o ram chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysi3k Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) po TURBO EVO mialem tak: a wg Twoich ustawień teraz w ogóle nie ruszty to znaczy załącza się ale przy wczytywaniu WIndowsa jest BLUE SCREEN i zwiecha teraz znowu mam na auto wg BIOS i mam cos takiego: Edytowane 8 Marca 2011 przez Krzysi3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Najpierw wymień ten zasilacz firmy "Samo Zło" na coś normalnego. Budując dom musisz mieć stabilne fundamenty aby cokolwiek wyszło. Budując kompa musisz mieć odpowiedni zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...