Skocz do zawartości
Krzysi3k

OCZ Platinum Edition DDR3 2GB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestemu tu nowy więc proszę o wyrozumiałość jeśli rzuce jakąś gafą.

Początkiem grudnia zakupiłem nowe podzespoły do mojego komputera:

procek- AMD Athlon II X4 Quad-Core 640 (3,0GHz, 2MB cache, 95W, socket AM3, BOX)

płyte- Asus M4A87TD EVO (Socket AM3, AMD 870/SB850, DDR3-1600, SATA3, RAID, IEEE, GBLAN, ATX)

pamięc- OCZ Platinum Edition DDR3 2GB 1600MHz CL7-7-7-24 Z3 XTC Heatspreader)

grafike-Gigabyte N430OC-1GL GeForce GT 430 OC 1GB (DDR3 128bit, HDMI/D-Sub/DVI, PCI-E)

zasilacz take me 400W i dysk Segadate 320GB pozostał po poprzednim komputerze.

Przez pierwszy tydzień było wszystko w porządku aż do czasu gdy przy wlaczaniu komputra ujrzałem "Ekran śmierci(Blue screen)

po resecie wszystko wrociło do normy jednak nie na dlugo.

Przez nastepnie dwa,trzy tygodnie komputera sie zwieszal średnio raz,dwa razy dziennie więc pomyslalem ze może zasilacz jest za slaby i kupiłem chieftec 500w ale to pomogolo tylko na chwile a że nie mialem czasu się tym zająć więc przenisołem się na laptopa.

Teraz gry znalazlem chwile czasu chcialem to za to zabrać

sprawdzilem dysk bodajże programem HD Tune i nie wykazal żadnych nieprawidolowości

dopiero gdy wlaczylem sprawdzanie pamięci MemTestem sypleneło blędami

i teraz mam takie pytanie:

czy ta konfiguracja podzespołów jaka stworzylem powinna dzialać ze sobą bez zmiany ustawięń w biosie?

i jest to wina uszkodzonej pamięci RAM, czy po prostu połaczyłem ze sobą podzespoły które nie będą razem współprować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

DRAM Voltage na 1,7V

Dołączona grafika

DRAM Freq 1600Mhz jeśli nie bd takiej opcji musisz podnieść Bus Freq. tak, żeby było 1600Mhz na pamięciach i odpowiednio obniżyć mnożniki procesora (CPU Ratio) no chyba że chcesz procesor podkręcić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, problem się powtórzył. Komputer się zwiesił przy grze a po restarcie ustawienia w BIOSie powrócił do opcji AUTO.

Posłużyłem się TURBO EVO, który jest załączony do płyty. i mi coś takiego skonfigurował:

Dołączona grafika

czy ta konfiguracja jest dobra czy wręcz przeciwnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy NB na 2000 i 1600 CL7 1,7V się zawiesił? ;>

TURBO EVO średnio Ci to skonfigurował :) Masz teraz ~900Mhz CL6 czyli tak, ja na DDR2 :P

Ustaw tak jak wcześniej radziłem i sprawdź jaką masz resztę timingów np. przez CPU-Tweaker. Na tych ustawieniach "przeleć" pamięci MemTest'em i zobacz czy sypią błędy.

Jak masz ustawiony procesor itp? Może to nie o ram chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po TURBO EVO mialem tak: Dołączona grafika

a wg Twoich ustawień teraz w ogóle nie ruszty to znaczy załącza się ale przy wczytywaniu WIndowsa jest BLUE SCREEN i zwiecha

teraz znowu mam na auto wg BIOS i mam cos takiego:

Dołączona grafika

Edytowane przez Krzysi3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi